Lombard pożyczka pod zastaw POMOCY!

• Autor wątku Autor wątku xxanaxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xxanaxx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam, bardzo potrzebuję pomocy. Zamiast sprzedać biżuterię, ja głupia poszłam pożyczyć pieniądze pod zastaw w lombardzie. Były to dwie rzeczy. Zgodnie z umową mam miesiąc na spłatę pożyczki, w umowie podana jest suma pieniędzy do spłaty. Podpisałam umowę, wcześniej wypytywałam się wszystkie "kruczki" i pan zapewniał mnie, że wszystko jest okej. Tzn. wycena i trochę większa suma do spłaty. Jeszcze dodam, że wzięłam pożyczkę na legitymacje studencką, gdzie zamiast numeru dowodu jest numer indeksu oraz jest błąd w moim nazwisku, jednak pesel się zgadza. Przyszłam do niego wcześniej niż minął miesiąc, oczywiście był inny pan, śmiejąc się, że ich okradli, już nie pamiętam co powiedziałam, ale odpowiedział mi, że czy jeśli chcę to zgłosić to do prokuratury, czy on powiedział, że zgłosili to do prokuratury i mają im oddać 1xx tysięcy. Odebrałam to jako groźbę.
Błagam o pomoc. Już nie chodzi mi o te rzeczy, mogę spłacić je równo z wartością podaną w umowię (tą trochę większą), ale boję się, że mogą przywłaszczyć sobie np. dom moich rodziców, bo nie będzie nas stać na spłatę tych 1xx tysięcy. Proszę o pomoc!!!

czy jeśli opłata za umowę wynosi 5zł, wartość jednej rzeczy została wyceniona na około 130 to czy jest możliwe żebym zapłaciła za nią tylko ponad 150 czy to niemożliwe? Czy możliwe jest, że odzyskam dane rzeczy?

czy mogę napisać w prywatnej wiadomości?

umowa nazywa się umowa pożyczki z przewłaszczeniem na zabezpieczenie pożyczki i przechowaniem
1.oprocentowana pożyczka w kwocie całkowitej 130zł
2.wartość przewłaszczonej rzeczy to 133,70
3.zwrot może nastąpić po uregulowaniu wszelkich zobowiązań finansowych
4. stopa oprocentowania jest stała i wynosi 10% w stosunku rocznym, RRSO 649,14%
5.odpłatność za przechowanie wraz z oprocentowaniem wynosi 0,74zł za każdy dzień, później opłaty za przedłużenie
to liczby z tej jednej umowy

Czy jest możliwe, że mam spłacić te 150zł czy jednak jestem obciążona większym długiem np te setki tysięcy? Czy mogę udać się z tym na policję, do prokuratury, czy do rzecznika praw konsumentów? Bo już zwątpiłam w to, że odzyskam biżuterię(na to nie liczę), tylko pytanie jak wygląda zadłużenie w przypadku zawarcia takiej umowy.

Dobrze, czyli uważa Pan, że powinnam oddać 150 tysięcy? Przyznaję, kierowała mną bezmyślność, jednak pytanie w kwestii umowy czy jest ona ważna jeśli są w niej moje błędne dane?

napisali w umowie,że niezależnie od pożyczki przedmiotem jest odpłatność za przechowanie rzeczy ruchomej
oraz jest też zgoda na przetwarzanie przez nich moich danych osobowych
Błagam o pomoc

Dobrze, nie przeczytałam regulaminu do umowy, którego mi nie dano. Czy w tej sytuacji dług moze wynosić tyle pieniedzy? Czy mogę zgłosić to na policję jako oszustwo?

Dobrze, rozumiem, że dałam pod zastaw hipotekę rodziców, którą przyjdzie mi spłacić? Jak wygląda pożyczka lombardowa? pod zastaw?

wyślę w prywatnej wiadomości

Powrót