Lombard pożyczka pod zastaw POMOCY!

• Autor wątku Autor wątku xxanaxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
xxanaxx napisał:
dałam pod zastaw hipotekę rodziców, którą przyjdzie mi spłacić?
Dałaś po prostu dokument, akt własności? W lombardzie hipoteki się nie obciąża, do tego konieczny jest sąd lub notariusz.

swoją legitymację. czyli rozumiem, że jeśli spłata zadłużenia będzie kolosalna będę musiała spotkać się z tym panem w sądzie?

Spokojnie, opisz jeszcze raz bo ciężko cokolwiek wywnioskować:
1. Co było zastawem: dokument, rzecz,?
2. na jakiej podstawie zawarłaś umowę (dowód osobisty, legitymacja studencka?)
3. Jaką kwotę pożyczałaś?
4. Ile masz na umowie do oddania?

Jeżeli oddajesz przed czasem, to do zapłaty masz do oddania tylko to co pożyczyłaś + odsetki.

Dziecko drogie, napij się melisy i dokładnie opisz co się stało.
Poszłaś do lombardu i zastawiłaś jakiś łańcuszek, pierścionek czy broszkę za 130 zł. Chciałaś odebrać zastaw i zapłacić 150 zł (koszty dodatkowe) i pan z lombardu coś głupiego nagadał, że zadłużyłaś hipotekę nieruchomości rodziców? I Ty mu wierzysz?

Kurczę, studentka nie jest w stanie normalnie i zwięzle opisać sytuacji ani przytoczyć cytatu z umowy... Czy to jest Szkoła Wyższa Gotowania na Gazie?

Obowiązują zapisy umowy! A tam powinno być wpisane: 1) kwota pożyczki, 2) obowiązujący % spłaty w wyliczeniu rocznym, 3)termin, na który pozyczkę wzięto, 4) co jest zastawem oraz możliwe inne usługi (np., wycena przedmiotu zastawu i opłata za nią).

A może studentce chodzi o to, że jeżeli nie odbierze w ogóle to będą naliczały się odsetki a za kilka lat przyjdzie pozew z sądu o zapłatę za zastaw i przechowanie?

Dziękuję za informacje. Rozumiem ze jestem bezmyslna i nie ma juz odwrotu od horrendalnej splaty. Tylko czy jesli splace dlug czymś innym niz domem to czy będzie to potwierdzenie splaty?

xxanaxx napisał:
Dziękuję za informacje. Rozumiem ze jestem bezmyslna i nie ma juz odwrotu od horrendalnej splaty. Tylko czy jesli splace dlug czymś innym niz domem to czy będzie to potwierdzenie splaty?
Wróć do wątku, jak wytrzeźwiejesz. Takich głupot przecież na trzeźwo nie da się wypisywać...

Matko Boska... Jakiej horendalnej spłaty? Pożyczyłaś 130zł to po miesiącu masz do oddania około 150zł i tylko tyle. Nic więcej. Idziesz do lombardu, spłacasz około 150zł i odbierasz swój zastaw. Nic więcej. Skąd Ci się wzięła hipoteka?

Dobrze, wiec nie hipoteka lecz RRSO prawda?

Roczna stopa oprocentowania to – po prostu – oprocentowanie kredytu, koszt odsetek. Czyli to, co widzimy największą czcionką w ulotkach i reklamach.

RRSO to skrót od “rzeczywista roczna stopa oprocentowania”.
RRSO uwzględnia ten wskaźnik normalnych odsetek+ pozostałe składowe kosztu kredytu – dodatkowe koszty, które musimy ponieść w związku z daną pożyczką. Mogą być to:

oprocentowanie kredytu
prowizja za udzielenie kredytu
ubezpieczenia
opłaty za dodatkowe usługi (np. wizyta doradcy w domu)
opłata za rozpatrzenie wniosku kredytowego
wartość pieniądza w czasie i okres spłaty

Czyli jest podawane ile cała pożyczka kosztuje w skali roku.

:))

Ostatnia edycja:
Dodatkowa rada - od prywatnych porad z zachowaniem poufności są radcy prawni, jeśli szukasz pomocy na forum to powinnaś się liczyć z koniecznością upublicznia sprawy (dane osobowe możesz zamazać).

Więc uprzejmie proszę o usunięcie watku:)

I Dziękuję bardzo za odpowiedź :)

oczywiście wszystko to, co napisałam było żartem, sesja idzie...

Ostatnią edycję dokonał moderator:
xxanaxx napisał:
To się ucz, bo powodzenia ci nie wróżę. Chyba że rżnęłaś głupa i w rzeczywistości potrafisz sklecić parę zdań

xxanaxx napisał:
Dokąd ten świat zmierza, by w gimnazjum sesje były...

amelia2013 napisał:
w rzeczywistości potrafisz sklecić parę zdań
Mam wrażenie, że i to potrafi sprawiać jakiś silny ból...

Powrót