Made by Poland & made in china zarazem

• Autor wątku Autor wątku remi10
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

remi10

Nurtuje mnie takie pytanie. Kupiłem dekoder satelitarny firmy ferguson. Niby to polska firma , ma swoją stronę w necie . Na półce sklepowej znalazłem produkt ( dekoder ariva 52e) i zachwycony tym że pisało na opakowaniu " Made by Poland " nabyłem ten sprzęt. Poniżej był adres siedziby firmy koło Poznania etc. NO i ok. Moja radość nie trwała długo. Po rozpakowaniu ( nie miałej tej możliwości w sklepie ) okazało się że na dekoderze jest mała nalepka informująca że sprzęt wyprodukowano nie w Polsce a w Chinach. Czy producent tego sprzętu ma prawo do tego by reklamowac i sprzedawać go jako produkt produkowany w Polsce ? skoro jest mała nalepka niewidoczna przy sklepowej półce że wyprodukowano go w Chinach ? swoją drogą , sprzęt pochodził godzinę i się zepsuł już 1 dnia wiec wszystkim odradzam.

Na opakowaniu widnieje napis dużymi literami : Made by Poland - poniżej cały adres firmy spod Poznania. Nigdzie ,nawet na stronie nie ma nic że te odbiorniki sa w Chinach robione.

Chodziło mi o opakowanie kartonowe. Mała nalepka za wzór plomby made in china jest dopiero naklejona na sprzęcia i pod folią ochronną. Wcześniej nie miałem możliwość by dowiedzieć się że ten sprzęt nie pochodzi z Polski .

Wg mnie oznacza wyprodukowano w Polsce , choć niektórzy interpretują to jako zapakowany w Polsce - co nie zmienia sensu że producent powienien na opakowaniu moim zdaniem informowac skąd pochodzi sprzedawany produkt.

loco1 napisał:
Nie masz racji.

Widocznie tysiące konsumentów w Polsce też nie. Wyjaśnij mi to. I dlaczego nie ma na opakowaniu informacji gdzie wiec było prawdziwe miejsce produkcji. Żadne przepisy tego nie regulują ?

Odrazu zastrzegam , ze odróżniam sytuacje w których pisze iż produkt wyprodukowano w Chinach na zlecenie jakiejś firmy w Polsce. Tu mnie nurtuje dlaczego ta firma nie postępuje podobnie i nie informuje że to nie sa ich własne produkty a sprowadzane ze wschodu ?

W wolnym tłumaczeniu z angielskiego to można interpretować bez dwóch zdań jako wyprodukowano w Polsce. Czy chodzi o to iż oni nie dzielą towaru oferowanego na części składowe i sprzedają w całości pod swoja marką ? ale czy tak można ? w końcu to nie opakowanie, nie marka ma znaczenie a dany konkretny odbiornik.

Opinia znaleziona teraz na jednym z forów : " U mnie dokładnie to samo. Zapodałem mu torenta i nagle wszystko znikło dysk, usb itd. Wgrameł na nowo ROM, ale to nic nie dało. Jednym słowem ta Ariva to jedno wielkie nie porozumienie. śmieszy mnie firma Ferguson która puściła to na rynek bez dopracowanego softu. ta firma to totalna pomyłka, powinna być jakaś czarna lista firm oferujących buble bo ja już mam takie dwie 1. Ferguson, i 2.Acer to firmy made in china- totalne dno. A tak apropo jest to towar nie zgody z umową i możemy się ubiegać o zwrot kosztów towaru "

Więc jednak coś jest na rzeczy.

Ostatnia edycja:
Nie masz racji - bo Made by Poland nie oznacza, że wyprodukowano to w Polsce.
I dlaczego nie ma na opakowaniu informacji gdzie wiec było prawdziwe miejsce produkcji.
Nie znam przepisu, który nakazuje umieszczenie takiej informacji na opakowaniu.

loco1 napisał:
Nie masz racji - bo Made by Poland nie oznacza, że wyprodukowano to w Polsce.

Nie znam przepisu, który nakazuje umieszczenie takiej informacji na opakowaniu.

To co oznacza Made by Poland wg Ciebie ?

No właśnie . A w gwarancji mam napisane że to towar polskiego producenta. Coś tu jest na rzeczy. Jutro poczytam jeszcze na tym innym forum skoro ludzie też zauważyli tą kwestię. Dziś idę spać, ale dzięki za szybką odpowiedź. :)

"by" to nie tylko "przez". Może też znaczyć "w".

Tak czy siak in czy by zazwyczaj w powszechym rozumieniu odnosi się do tego co zrobione w Polsce. Inaczej to niebawem wódka będzie także z Chin a na to pozwolić nie możemy. Nie każdy sake lubi. Dobranoc. Jak ktoś ma zdanie jeszcze jakies na ten temat niech pisze. Jutro przejrzę.

Dobra, mój błąd. Teraz po przeglądnięciu wszystkich znaczeń w słowniku angielskim myślę wręcz przeciwnie: nie da się ze zdania "Made by Poland" w żaden sposób wyczytać jednoznacznie "Wyprodukowano W Polsce".

A w gwarancji mam napisane że to towar polskiego producenta.
O i tutaj jest cenny argument. W mojej opinii może to być wprowadzenie w błąd co do pochodzenia - nieuczciwa praktyka rynkowa.

Powrót