Witam,
Oto ciag dalszy. Juz po slubie. Postepujemy zgodnie z tym co bylo podane w poprzednich postach.
W polskiej ambasadzie wystapilismy o umiejscowienie slubu. Mozna to rowniez przeprowadzic szybciej w polsce. W tym celu nalezalo przygotowac:
-certyfikat slubu (moze byc przetlumaczony samodzielnie, lub przez tlumacza, mozna tez za przetlumaczyc w ambasadzie)
- moj akt urodzenia (nalezy okazac org., zostawia sie kopie)
-wypelnic 2 formularze (chyba te same, ktore wypelnia sie zawierajac malzenstwo w polsce, podaje sie nazwiska panienskie, dane rodzicow, wybiera nowe nazwisko, nazwiska przyszlych dzieci itp., wystepuje sie o zmiane paszportu z powodu zmiany nazwiska, dowod - w polsce przy okazji jakiegos urlopu)
Umiejscowienie dotyczy tylko polskiego prawa. Ale opisuje tutaj bo chyba wiekszosc ludzi i tak to przeprowadzi, a dzwoniac do ambasady, w zaleznosci od tego kto odebral tel, udzielano mi roznych inf o tym co jest potrzebne.
O zmiane wizy wystepuje sie tu do ministra. My robimy to przez prawnika, ale mozna wystapic samodzielnie.
Prawnik pisze list w naszym imieniu. Dokumenty zalaczone do listu:
-kopie naszych paszportow
-kolorowa kopie karty, wydawanej imigrantom pozostajacym w kraju dluzej niz 3 miesiace (nie wiem czy podobne karty sa w innych krajach)
- kopie umowy o wynajmie mieszkania (w naszym przypadku 2 umowy z 2 lat)
-kopie aktow urodzenia
- rachunki na 2 nazwiska (u nas za elektrycznosc, sporo przed slubem prawnik doradzil nam, ze 2 nazwiska na rachunkach moga sie przydac w przyszlosci, jako dowod ze zyjemy razem)
-wyciag z naszych kont bankowych z ostatnich 3 miesiecy
-odcinki wyplat z oststnich 3 miesiecy
- listy od naszych pracodawcow
- kopia certyfikatu slubu
Oczywiscie oryginaly mamy gotowe gdyby o nie poprosili.
Trudno okreslic ile bedziemy czekac na odp. Prawnik powiedzial ze moze to byc 3 miesiace, a moze 6 a moze nawet rok. Nie ma mozliwosci ponaglenia ministra wiec pozostaje cierpliwie czekac.
Opisuje tutaj bo mnie to sporo czasu kosztowalo aby sie wszystkiego dowiedziec i moze dzieki temu ktos kiedys bedzie mial latwiej.
Pozdrawiam