Małzeństwo z obcokrajowcem

• Autor wątku Autor wątku Gosiamala
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gosiamala

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Proszę o udzielenie mi informacji, czy jest mozliwośc zawarcia zwiazku małżeńskiego z obywatelem Syrii w konulacie polskim W Damaszku.jestem obywatelką Polski na stałe zamieszkujaca w Polsce.dziękuję za wszystkie sugestie w tym temacie

Nie możecie tego zrobić w konsulacie polskim Damaszku, o czym świadczy poniższy przepis kodeksu rodzinnego i opiekuńczego:
Art.*1.*(...)
§*4.* Mężczyzna i kobieta, będący obywatelami polskimi przebywającymi za granicą, mogą zawrzeć małżeństwo również przed polskim konsulem lub przed osobą wyznaczoną do wykonywania funkcji konsula.

Więc możecie to zrobić albo w Syrii, albo w USC w Polsce. Do zrobienia tego w Polsce potrzebne będzie zaświadczenie z Syrii o mozliwości zawarcia małżeństwa. Jest na to wątek http://forumprawne.org/prawo-miedzynarodowe/41660-pismo-do-sadu-o-wydanie-zgody-na-malzenstwo.html

Ostatnia edycja:
Witam!
Od miesiecy szukam odpowiedzi na pytanie-czy Polka i Amerykanin moga zawrzec zwiazek malzenski poza granicami Polski i Usa.Czy ktos ma w tym temacie jakies informacje?Prosze o jakiekolwiek.....Ula

wystarczy zadzwonic do ambasady usa i zapytac, polka moze zawrzec zwiazek malzenski poza granicami kraju

Malzenstwo z Bulgarem

:help:Jestem w zwiazku narzeczenskim z Bulgarem od 2 lat. Planujemy wziac slub cywilny. Probowalismy czegos sie dowiedziec o organizacji tej uroczystosci w Polsce, ale jest z tym duzy problem, gdyz jest on muzulmaninem. Zdecydowalismy wiec pobrac sie w Bulgarii. Nie mam pojecia jakie dokumenty musze dostarczyc do Bulgarii i czy musze byc tam rowniez zameldowana??? prosze o pomoc...:help:

Witam!
Nie bardzo jeszcze się orientuje jak dodawać posty.
Związałam się z mężczyzną pochodzącym z Afryki, a dokładnie z Senegalu. Poznałam go kiedy studiował w Polsce. Kiedy skończyła się jego wiza musiał wyjechać. Od kilku miesięcy utrzymujemy kontakt telefoniczny i internetowy. Niestety nie może teraz dostać wizy do Polski i pozwolenia tu na pracę. Dlatego postanowiliśmy się pobrać. Ale nie wiem od czego zacząć i jak długo taki proces może trwać. Pilnie potrzebuje pomocy i rady. :help::help::help::help::help::help:

Witam,
Chciałabym wyjść za mąż za araba który już raz był żonaty w Polsce i oczywiście jest po rozwodzie ma od 8 lat kartę stałego pobytu w Polsce. więc mam pytanie czy on musi na nowo kompletować dokumenty wydawane przez jego kraj i złożyć je w U.S.C. czy po prostu możemy iść do U.S.C żeby wyznaczyć termin ślubu.:what:

Ostatnia edycja:
Witam, jestem obywatelka polski z tym ze na stale mieszkam w niemczech.... chcialabym poslubic mojego narzeczonego ktory pochodzi z afganistanu... z tym ze on jest na tak zwanym (asylu) w niemczech. nie ma zadnych dokumentow tylko tak zwany (duldung) ktory musi przedluzac co 3 miesiace...

Chcialabym sie dowiedziec:
1. jakie dokumenty sa nam potrzebne?
2.czy jest mozliwosc aby slub odbyl sie przed konsulatem afganistanu,jezeli tak to czy moj maz bedzie mial takie same prawa jak obywatel UE? jezeli nie to czy mozemy wziac slub przed konsulem polski?:roll:

Blagam o pomoc

Powrót