Mam wątpliwości co do okoliczności powstania testamentu

• Autor wątku Autor wątku cyg11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cyg11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Od 10lat mam notarialny testament ktory uznaje mnie jedynym spadkobierca.Po pogrzebie okazalo sie ze istnieje drugi-napisany własnoręcznie,spozadzony rok przed smiercia cioci(w wieku 84lat),powoluje on do spadku mnie i kuzyna.Mam duze watpliwosci co do okolicznosci w jakich mogl powstac ten swistek-kartka wyrwana z zeszytu,data,jedno zdanie,podpis cioci,a pod nim(innym pismem) "swiadek" i podpis pani X.Ciocia byla bardzo chora,nie wiem dlaczego dala sie przekabacic kuzynowi,ktory koniecznie chcial sie nia opiekowac,spladrowal jej mieszkanie,zaj..al z domu wszystkie oszczednosci i po 3 tyg opieki oddal ja do szpitala a potem do przytulku.karzdy kontakt z ciocia byl pod nadzorem,a potem szukalam jej po wszystkich mozliwych placowkach w okolicy bo kuzyn nie mial ochoty mi powiedziec co i jak(mieszkam500km dalej)!chce obalic ten testament a roznice przekazac na cel dobroczynny-nie pozwole na to by hieny bawily sie za cioci pieniadze,tylko jak???Jakie argumenty sa dla sadu wazne???Czym moge sie posluzyc w tym przypadku???Bo przeciez tak na gebe to nikt wierzyc nie musi!Jest ten Testament niewazny bo jest wpis innym pismem,czy to nie ma znaczenia gdyz znajduje sie on pod podpisem cioci?Reszta jest wtedy wazna?POMOZCIE!!! Z gory DZIEKUJE!!!

Testament

Do ważności testamentu konieczne jest napisanie (całego - nie tylko podpis) własnym pismem odręcznym.

Ponaddto
Art KC. 945. § 1. Testament jest nieważny, jeżeli został sporządzony:
1) w stanie wyłączającym świadome albo swobodne powzięcie decyzji i wyrażenie woli;
2) pod wpływem błędu uzasadniającego przypuszczenie, że gdyby spadkodawca nie działał pod wpływem błędu, nie sporządziłby testamentu tej treści;
3) pod wpływem groźby

Ponadtto
Art. 957. KC § 1. Nie może być świadkiem przy sporządzaniu testamentu osoba, dla której w testamencie została przewidziana jakakolwiek korzyść. Nie mogą być również świadkami: małżonek tej osoby, jej krewni lub powinowaci pierwszego i drugiego stopnia oraz osoby pozostające z nią w stosunku przysposobienia.

Jednak do ważności testamentu zwykłego nie są potrzebni świadkowie, co najwyżej mogą zeznawać na okliczności braku przeciwskazań do jego sporządzenia, np. mogą poświadczyć że spadkodawca był w pełni świadomy itp...

Jeżeli testament mimo wszystko pozostaje ważny, jedyne co można zrobić to wnieść pozew o uznanie go za niegodnego dziedziczenia, ale tu też muszą zaistnieć określone okoliczności

RE: POMOCY!!! Testament!Jak go obalic???

Ale w jaki sposob udowodnic poszczegolne punkty paragrafu 945KC?Co moze mi w tym pomoc?karta zdrowia,hist.horoby i co jeszcze?????

Zbieraj wszystko co masz, wzywaj świadków itp.

Dziekuje Ci MarLew za podpowiedzi,ale prosilabym bardziej szczegolowo,bo ja nie wiem od czego zaczac i co ma wartosc przed sadem.Smieszne jest to ze tamci maja w rodzinie sedziego i Testament do podwazenia!?Musza wiedziec o tym ze jesli ktos stary lub chory chce zrobic porzadny testament to notariusz ma obowiazek przyjsc do domu?!!Na swiadkow np sasiadow nie moge liczyc-kuzyn kupil ich sobie czekoladkami,sasiadki chodza w cioci ubraniach i o 'niczym nie wiedza'a ja jak przyjechalam na pogrzeb(z malym dzieckiem i schorowanym ojcem) to nawet nie mialam sie czym przykryc!!!I szlag mnie trafia!!!A hieny nawet do trumny , porzegnac sie nie podeszly-patrzyli tylko na zegarek kiedy 'impreza'sie wreszcie skonczy!Niestety nie stac mnie na to,zeby wziac sobie adwokata dlatego prosze WAS o pomoc.Nie chce wiecej niz polowy(jak w ostatnim testamencie)ale wolalabym zeby reszte przeznaczono na szpital lub dom dziecka!

Proszę dokładniej opisać testament - czy jest napisany pismem cioci, co za dopisej jest pod podpisem, itp.

To jest kartka wyrwana ze srodka z zeszytu w kratke. U gory:imie i nazwisko cioci, nizej:testament, nizej:"ustalam spadkobiercow w dwuch rownych czesciach XX i XY", nizej:data i miejscowosc (data jest 27 wrzesnia 2008-liczba "2" jest troche zamotana,jakby ciocia byla przekonana ze jest inny dzien i chciala napisac inna cyfre!), nizej:czytelny podpis cioci, nizej Slowo swiadek(napisane juz innym pismem!) i pod nim czytelny podpis pani AA

Czy treść na kartce jest spisana w całości ręcznie?

Samo slowo: "swiadek" jest innym pismem! P.S.DZIEKI NAUZICAA!!!Widze ze znasz sie na rzeczy!!! ...bo ja na prawde nie wiem od czego zaczac...

HI KADI! Samo slowo "swiadek" no i oczywiscie Podpis pani AA

Jeśli data, słowo "testament", treść rozrządzeń testamentowych (oświadczenia woli cioci) oraz jej podpis są sporządzone jej odręcznym pismem to testament co do zasady jest ważny i nie wpływa na to, iż pod podpisem cioci innym pismem jest wskazane dane świadka i jego podpis. Według mnie testament od strony formalnej jest ważny o ile elementy wskazane wyżej są odręcznie napisane przez ciocię

Smieszne jest to ze tamci maja w rodzinie sedziego i taki Testament do d...,ktory mozna podwazyc!?Musza wiedziec o tym ze jesli ktos stary lub chory chce zrobic porzadny testament to notariusz ma obowiazek przyjsc do domu?!!Na swiadkow np sasiadow nie moge liczyc-kuzyn kupil ich sobie czekoladkami,sasiadki chodza w cioci ubraniach i o 'niczym nie wiedza'a ja jak przyjechalam na pogrzeb(z malym dzieckiem i schorowanym ojcem) to nawet nie mialam sie czym przykryc!!!I szlag mnie trafia!!!A hieny nawet do trumny , porzegnac sie nie podeszly-patrzyli tylko na zegarek kiedy 'impreza'sie wreszcie skonczy!Niestety nie stac mnie na to,zeby wziac sobie adwokata dlatego prosze WAS o pomoc.Nie chce wiecej niz polowy(jak w ostatnim testamencie)ale wolalabym zeby reszte przeznaczono na szpital specjalizujacy sie w leczeniu raka (ciocia miala raka). Jak udowodnic punkty Art.945 KC i co moze mi w tym pomoc?Co ma wartosc dla sadu? DZIEKI WAM SERDECZNE!!!

Lex'ior,czy chcesz przez to powiedziec ze forma wlasciwa jest zachowana?A co z ta zamotana "2" w dacie?

Tak właśnie sądzę. "Zamotana" dwójka nie oznacza nieważności testamentu in abstracto, ustalić można bowiem iż data istnieje. Jeśli chciałbyś podważyć testament z powodu owej daty (co jest niemożliwe z punktu widzenia postępowania dowodowego) musiałbyś podnieść (co spoczywa na Tobie, jako osobie wywodzącej skutki prawne z określonego faktu), iż data jako taka z powodu niemożności jej prawidłowego odczytania nie istnieje jako element testamentu.

Natomiast data w testamencie jest istotna z tej racji, iż w przypadku gdy byłoby sporządzonych kolejno kilka testamentów to wówczas według daty należy ustalić, które rozrządzenia należy uznać za wolę testatora (spadkodawcy).

LEX'IOR!Po ogulniaku chcialam isc na prawo,niestety 'poszlam na lewo' :) Nie rozumiem!Dlaczego nie moge podwazyc daty?Jesli moj testament notarialny jest z przed 10lat a ten ???(niewiadomo kiedy,jesli data jest manipulowana) w jaki sposob sad to stwierdzi?

Nie napisałem, że nie możesz podważać daty. Rób to, ale obowiązek dowodu spoczywa na Tobie. BTW jaka była dokładnie data i która cyfra jest "zamotana"?

cyg11, ponownie pytam: jaka była dokładnie data i która cyfra jest "zamotana"?

cyg 11 masz opcję edytuj i proszę korzystaj z niej.

Ostatni raz proszę Cię o podanie dokładnej daty z testamentu cioci i wskazanie "zamotanej" cyfry. I przestań wyskakiwać z jakimś ogólniakiem, bo to zaczyna być irytujące

27 wrzesnia 2008 -manipulowana jest pierwsza dwojka.podejrzewam ze testament nie jest starszy niz 3mce a tylko data wpisana z przed roku

Nawet jeśli uda Ci się podważyć, iż 2 w dacie dziennej jest zmanipulowana, wydaje się iż testament będzie ważny jako że można ustalić, iż był on sporządzony w innych mozliwych dniach ( a sa nimi 07 i 17 września).

Idąc dalej, sam napisałeś: "Od 10lat mam notarialny testament", czyli jest to testament z roku 1999. Testament z potencjalnie przerobioną "2" jest z roku 2008, a zatem został sporządzony o 9 lat później niż ten, w którym tylko Ty jesteś spadkobiercą. Testament późniejszy uchyla wcześniejszy jeśli jego rozrządzeń (oświadczeń) nie da się pogodzić ze sobą. Ponieważ nie da się pogodzić obu testamentów, testament z roku 2008 (nawet jeśli uznać na 100%, że "2" jest manipulowana) uchylił testament z roku 1999.

Powrót