Mandat MPK z 2004 roku

• Autor wątku Autor wątku gucio80
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gucio80

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam.
W 2004 roku(chyba) dostałam mandat w mpk. MPK zmieściło się (chyba, bo nie pamiętam kiedy dokładnie dostałam ten mandat) w czasie i przed upływem jednego roku dało sprawę do sądu. Na załączniku pierwszym widać to pismo, bez adresu, tylko imię i nazwisko, nie przypominam sobie bym je kiedykolwiek dostała.

Tydzień temu otrzymałam na adres zameldowania polecony z kilkoma pismami (nakaz oraz wszczęcie egzekucji poniżej). Kopia "Nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym z dnia 09.2005" , Pismo przewodnie 10.14 (zły adres), Zawiadomienie o wszczęciu egzekucji 10.14 (zły adres), Żądanie udzielenia wyjaśnień 10.14 (zły adres), Postanowienie 10.14 (zły adres) oraz ponownie pismo przewodnie z 12.14 z adresem zameldowania, jednak polecony nie został odebrany przeze mnie osobiście gdyż tam nie mieszkam.

Mam pytanie czy mogę się powołać na art. 778 K.c. o przedawnieniu? lub cokolwiek innego mogę zrobić w tej sprawie z uwagi na fakt wysłania poprzednich listów na zły adres? Czy można jakoś uniknąć tych kosztów komornika?
Pozdrawiam

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
List został wysłany na poprzedni adres zameldowania, jednak i tak błędny gdyż nie zgadza się numer budynku

Możesz uniknąć komornika (jeśli nakaz w 2005 roku wysłano na błedny adres) i wiekszej części odsetek. Nic poza tym, jeśli nie nastapiło przedawnienie. W sumie ze 160 zł do zapłaty by było.
Na nakazie masz sygnature akt, wiec w sądzie zapytaj na jaki adres wysalno. Jeśli błędny, to możesz wnieść sprzeciw

Dostałam z sądu poniższe pismo w załaczniku. Mam formularz SP oraz WD Mam kilka pytań:

1. czy w formularzu SP zwracam się przeciwko MPK oraz komornikowi czy tylko mpk, jeśli tak to oni powinni poinformować komornika o zaistniałej sytuacji i nie powinno mnie to już obchodzić?

2. w formularzu SP w punkcie 6 zwracam się o uchylenie w całości czy tylko w części (zostaje wtedy należność główna) wszystkie odsetki zostają uchylone jak i opłaty dodatkowe za monity itp?

3. Jeżeli komornik prowadzi swoją sprawę to czy mam go również wymienić w SP jak i w WD i żądać całkowitego anulowania wszystkich jego należności (komornik również za pierwszym razem wysłyłał pisma na błędny adres?

4. Ile mam zrobić kompletów tych dokumentów? i czy te które dostałam z sądu mam odesłać?

Pozdrawiam.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ostatnia edycja:
Kiedy dokładnie był przejazd, kiedy wniesiono pozew? Postępowanie komornicze umorzone?

Ostatnia edycja:
Przejazd był 10.2004 oraz 11.2004, pozew wniesiono 09.2005. Postępowanie komornicze nie jest umorzone, chyba dopiero będzie jak wyśle do sądu WD i SP

Postepowanie komornicze będzie umorzone, jak o to wniesiesz do komornika i załączysz postanowienie sądu o skutecznym wniesieniu sprzeciwu

Jak o to wnieść do komornika? jest jakiś formularz czy samemu napisać?

Witam, ja mam podobną sprawe jestem osoba bezrobotną od kilku lat,a bilety sa bardzo drogie, ale że funkcjonować jakoś musiałam jeżdziłam jak nie mialam wyjscia na gape, kilka dni temu przyszło mi ostrzeżenie przedegzekucyjne z windykacji ZTM za niezaplacony bilet z 2010 roku i przypominali mi w nim o jeszcze innych 9 mandatach widniejących na moje nazwisko (kilka z nich to czyste chamstwo kontrolera bo w kilku przypadkach mimo wszystko miałam bilet a czas biletu przekroczylam o 1,2 minuty .) zadwoniłam do windykacji i poinformowali mnie ze moje zadłuzenie wynosi 2,500 zł razem z odsetkami i, że mi tego nie umożą a jak chce to jedynie moge rozłozyć na raty. napisalam do nich maila powołujac sie na art.kodeksu,myslicie ze to przejdzie???

cytuje część :
Zgodnie z art. 188 k.p.c. „Jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, termin przedawnienia wynosi lat dziesięć, a dla roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej - trzy lata”.
Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 7 maja 2009r. sygn. akt III CZP 20/09 wskazał jednoznacznie, iż „termin przedawnienia roszczenia o m.in. przewóz osób i bagażu w komunikacji masowej, (Dz.U. 2004 r., Nr 171, poz. 1800, ze zm.), określa art. 118 KC”.

Zgodnie z art. 120. § 2. Bieg przedawnienia rozpoczyna się od dnia, w którym roszczenie stało się lub mogło stać się wymagalne, i tu warto Państwo przypomnieć , że przedawnienie jest instytucją, która ogranicza w czasie możliwość dochodzenia roszczenia. Jego skutkiem jest to, że po upływie terminu przedawnienia ten, przeciw komu przysługuje roszczenie, może uchylić się od jego zaspokojenia, chyba że zrzeka się korzystania z zarzutu przedawnienia Art. 117 § 2. I tu oświadczam , że nie zrzeknę się z zarzutu przedawnienia i w związku z tym informuję , iż Państwa roszczenia W CAŁOŚCI uległy przedawnieniu z mocy prawa.

Tamaar napisał:
cytuje część :
Zgodnie z art. 188 k.p.c. „Jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, termin przedawnienia wynosi lat dziesięć, a dla roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej - trzy lata”.
Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 7 maja 2009r. sygn. akt III CZP 20/09 wskazał jednoznacznie, iż „termin przedawnienia roszczenia o m.in. przewóz osób i bagażu w komunikacji masowej, (Dz.U. 2004 r., Nr 171, poz. 1800, ze zm.), określa art. 118 KC”.

Zgodnie z art. 120. § 2. Bieg przedawnienia rozpoczyna się od dnia, w którym roszczenie stało się lub mogło stać się wymagalne, i tu warto Państwo przypomnieć , że przedawnienie jest instytucją, która ogranicza w czasie możliwość dochodzenia roszczenia. Jego skutkiem jest to, że po upływie terminu przedawnienia ten, przeciw komu przysługuje roszczenie, może uchylić się od jego zaspokojenia, chyba że zrzeka się korzystania z zarzutu przedawnienia Art. 117 § 2. I tu oświadczam , że nie zrzeknę się z zarzutu przedawnienia i w związku z tym informuję , iż Państwa roszczenia W CAŁOŚCI uległy przedawnieniu z mocy prawa.
Nie kompromituj się...

Nadto:
Uchwała z dnia 7 maja 2009 r., III CZP 20/09

Sędzia SN Marian Kocon (przewodniczący, sprawozdawca)
Sędzia SN Józef Frąckowiak
Sędzia SN Hubert Wrzeszcz

Sąd Najwyższy w sprawie z powództwa "K.I." S.A. w Z. przeciwko Henrykowi
P. o zapłatę, po rozstrzygnięciu w Izbie Cywilnej na posiedzeniu jawnym w dniu 7
maja 2009 r. zagadnienia prawnego przedstawionego przez Sąd Okręgowy w
Zamociu postanowieniem z dnia 3 grudnia 2008 r.Ś
„Czy roszczenia o opłatę abonamentową i wynagrodzenie za połączenia
telefoniczne z umowy o wiadczenie telefonicznych usług powszechnych zawartej
przez przedsiębiorcę – powstałe w okresie obowiązywania ustawy z dnia 16 lipca
2004 r. – Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. Nr 171, poz. 1800 ze zm.) –
przedawniają się w terminie 3 lat przewidzianym w art. 118 k.c., czy w terminie 2 lat
stosowanym odpowiednio z mocy art. 751 k.c. w związku z art. 750 k.c.?”
podjął uchwałęŚ

Termin przedawnienia roszczenia o opłatę abonamentową i
wynagrodzenie za połączenia telefoniczne z umowy o świadczenie usług
telefonicznych, zawartej na podstawie ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. – Prawo
telekomunikacyjne (Dz.U Nr 171, poz. 1800 ze zm.), określa art. 118 k.c

Takie brednie serio im wysłałaś?

Tak serio . Właściwie to nie ja tylko ktoś za mnie, ja nie znam sie na prawie macie pomysł co zrobic, żeby uniknąć tych opłat lub chociaż zmniejszyć dług?

Tamaar napisał:
Ło matko...
Tamaar napisał:
Właściwie to nie ja tylko ktoś za mnie, ja nie znam sie na prawie
Tym bardziej ten ktoś
Tamaar napisał:
macie pomysł co zrobic, żeby uniknąć tych opłat lub chociaż zmniejszyć dług?
Przyjdzie pozew z sądu, to podniesiesz zarzut przedawnienia - bezpiecznie wynosi on 15 miesięcy.
Osobne pytanie, które powinienem był zadać na początku: były jakieś sprawy w sądzie czy dopiero teraz za to się wzięli?

Była sprawa ale ja sie nie wstawiłam zapomniałam o tym .

Tamaar napisał:
Była sprawa ale ja sie nie wstawiłam zapomniałam o tym
Może jednak się wstawiłaś i dlatego zapomniałaś ?:)
Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać :)
Wstawić można się wtedy, kiedy się zbyt dużo wypije % :) Natomiast do Sądu można się stawić.

wybacz nie znam pijackiego slangu i nie pije alkoholu

Tamaar napisał:
wybacz nie znam pijackiego slangu i nie pije alkoholu
Tego nie wiemy. Zresztą nieistotne. Opowiedz konkretnie o sprawie, co było w sądzie, kiedy, czego to dotyczy - inaczej nie otrzymasz prawidłowej i rzeczowej odpowiedzi a nikt w zgadywanki i wróżby bawić się nie zamierza

Powrót