Mandat od straży miejskiej - zdjęcie poza obszarem zabudowanym

• Autor wątku Autor wątku Xtoomuusx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

Xtoomuusx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam mam pytanie .
Otrzymałem ostatnio list od straży miejskiej .
w liscie otrzymałem piekne zdjecie mojego samochodu jak sie poruszał na obwodnicy ogr. (70km/h) ja miałem 106km/h . Czy straż miejska Ma PRAWO robić zdjecia poza Obszarem ZABUDOWANYM ?? Pozdrawiam

RE: Mandat od Straży miejskiej Poza Obszarem Zabudowanym

Odpowiedź masz w ustawie Prawo o Ruchu Drogowym art. 129b ust. 4. Na niektórych drogach poza obszarem zabudowanym mogą jak najbardziej.

Ostatnia edycja:

tzn . co masz na mysli pisząc niektórych ? zdjecie zrobili mi na obwodnicy

Mam na myśli ten artykuł :
"4. Strażnicy gminni (miejscy) mogą dokonywać na drogach gminnych, powiatowych i wojewódzkich oraz drogach krajowych w obszarze zabudowanym, z wyłączeniem autostrad i dróg ekspresowych, czynności z zakresu kontroli ruchu drogowego z użyciem przenośnych albo zainstalowanych w pojeździe urządzeń rejestrujących w oznakowanym miejscu i określonym czasie, uzgodnionymi z właściwym miejscowo komendantem powiatowym (miejskim) lub Komendan-tem Stołecznym Policji."
Teraz ustal sobie jaki status drogi ma ta obwodnica i czy mieli prawo ustawić tam aparat fotograficzny marki Rostovski.

Straż Miejska nie jest organem, który może nakładać takie mandaty

Straż miejska nie może robić zdjęć fotoradarem poza obszarem zabudowanym. Nie odpowiadaj na to pismo.

marian.o. napisał:
Straż miejska nie może robić zdjęć fotoradarem poza obszarem zabudowanym. Nie odpowiadaj na to pismo.

popieram, olej to, jak tak zrobiłem.

Powrót