mandat pomimo nie znalezienia sprawcy

• Autor wątku Autor wątku liske1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

liske1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Doszło do kolizji, poszkodowany uciekł z miejsca zdarzenia - nie wiadomo czy był trzeźwy... , jednak wcześniej mówił że nie miał uprawnień, oraz nie miał ważnego badania technicznego (co zostało zapisane w notatce z numeru 112).
Policja nie znalazła poszkodowanego, a mimo to wystawiła mi mandat.

Niestety mandat przyjąłem, jak wróciłem do domu to doszedłem do wniosku, że w sumie jeżeli jechał bez uprawnień i bez badania technicznego to jak ja byłem w całości winny wypadku? Skoro on mógł nie mieć oświetlenia przez które go widziałem. Policja oczywiście nie zabezpieczyła żadnych kamer ani nic...

Czy policja może wystawiać mandat pomimo tego, że nie znalazła poszkodowanego?
Czy ja wtedy jestem w całości winny kolizji drogowej jak to pisze art. 87 p. 1 KW? (Nie wiem czy dobry artykuł przytoczyłem...)

Napisałem odwołanie w sądzie w tej sprawie, jednak nie wiem co o tym myśleć...
Niestety nie umiałem się dzisiaj dostać do żadnej porady prawnej... Czy może mi ktoś rozjaśnić temat co teraz będzie i czego mam się spodziewać?

Art. 98 par. 1 KW przepraszam za pomyłkę.

Ty jesteś sprawcą kolizji, poszkodowany dostałby mandat za brak prawa jazdy.
O jakim odwołaniu do sądu mówisz? Był jakiś wyrok w tej sprawie? Nie rozumiem tego gdyż mandat podpisany, sprawa zakończona. Żadne odwołania nie będą brane pod uwagę.

Czyli jazda bez uprawnień, badania technicznego, być może pod wpływem narkotyków, a kolizja. To są 2 różne sprawy? Dobrze rozumiem?

I czy jeżeli nawet poszłoby odwołanie od mandatu karnego, to w sumie i tak i tak sąd nie powiąże tych spraw i i tak i tak będę sprawca kolizji i tak i tak mandat "zostaje"?

Dokładnie. Każdy odpowiada za swoje błędy. Ty spowodowałeś kolizję i za to masz mandat. On by dostał za swoje. Odwołanie byłoby zadane gdyby przewinienie za które wystawiono mandat nie było karane...a twoje jest. Tu nie ma wątpliwości skoro to ty spowodowałeś kolizję.

Niestety mandat przyjąłem, jak wróciłem do domu to doszedłem do wniosku, że w sumie jeżeli jechał bez uprawnień i bez badania technicznego to jak ja byłem w całości winny wypadku

Nie ma to żądnego znaczenia dla skutku - czyli twojego wykroczenia.

Tak - bo ma sprawcę. Karze się sprawcę - nie poszkodowanego.

Napisałem odwołanie w sądzie w tej sprawie,
Zmarnowałeś tylko swój i sądu czas: mandat przyjęty, sprawa definitywnie zakończona, szczególnie tak oczywista.

To są 2 różne sprawy? Dobrze rozumiem?
Tak - w końcu dobrze. Każdy odpowiada za SWOJE wykroczenie:
ty - za wykroczenie skutkowe (kolizja)
poszkodowany - za wykroczenia formalne

I czy jeżeli nawet poszłoby odwołanie od mandatu karnego, to w sumie i tak i tak sąd nie powiąże tych spraw
Sąd rozpatrując uchylnie prawomocnego mandatu w ogóle nie bada winy sprawcy - bo ta jest oczywista co sam potwierdził swoim podpisem.
Rada na przyszłość: chcesz "walczyć" w sądzie nie możesz przyjąć mandatu.

liske1 napisał:
Doszło do kolizji, poszkodowany uciekł z miejsca zdarzenia

a skąd wiesz że do niego nie dotarli "wtedy lub później" bazując na twoich informacjach ?. masz wiedze jakie oni muszą kwity zrobić i co w nich musi być obowiązkowo ?.

liske1 napisał:
Napisałem odwołanie w sądzie w tej sprawie, jednak nie wiem co o tym myśleć...
Niestety nie umiałem się dzisiaj dostać do żadnej porady prawnej... Czy może mi ktoś rozjaśnić temat co teraz będzie i czego mam się spodziewać?
robisz coś o czym nie masz bladego pojęcia a dopiero później szukasz "porady". jesteś gość. wrzuć to odwołanie. może być zabawnie

Ale ja zgadzam się, że świadek ma obowiązek stawiennictwa i złożenia zeznań,ale w przypadku wezwania na Policję niekoniecznie ma obowiązek się stawić w jednostce która jest na wezwaniu. Da się to załatwić w inny sposób.

Marcin Michalkowski napisał:
Ale ja zgadzam się, że świadek ma obowiązek stawiennictwa i złożenia zeznań,ale w przypadku wezwania na Policję niekoniecznie ma obowiązek się stawić w jednostce która jest na wezwaniu. Da się to załatwić w inny sposób.
i tutaj też pierdolotto te swoje głupoty ?. wrzuć sobie na luz. wejdź jeszcze w inne tematy i wrzuć to samo.

Powrót