Mandat z fotoradaru z Niemiec bez zdjęcia

• Autor wątku Autor wątku ayo1988
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
rokker napisał:
dziękuję bardzo za odpowiedź.

Ten Janosik to chyba nie ten link :)

Ja mam zamiar odesłać odpowiedź na pismo tego typu:
W odpowiedzi na pismo z dnia xxxxxxxxx informuję, że jako świadek korzystam z mojego prawa i odmawiam udzielenia informacji na pytania, na które udzielenie odpowiedzi pociągałoby za sobą ryzyko ścigania mnie lub określonej w § 52 ust. 1 StPO osoby najbliższej . z powodu przestępstwa lub wykroczenia.

Może jakieś sugestie czy coś dopisać?

Sorry.
Prawidłowy link:
Odwołanie od mandatu | odwolaniemandatu.yanosik.pl
W piśmie musisz określić czego oczekujesz. W twoim wypadku anulowania postępowania, a w dalszej części uzasadnij to jakimś paragrafem.
Jeżeli nie odpiszą na to pismo w ciągu 30 dni to masz to czego żądałeś.
W razie skierowania sprawy do polskiego sądu przez niemiecką policje będziesz miał podkładkę. Pamiętaj tylko polski sąd może wymierzyć Ci grzywnę za wykroczenie drogowe w przypadku jeżeli nie zostałeś zatrzymany w chwili zdarzenia. A co do kierowania do polskiego sądu to dowiedziałem się, że nie było jeszcze takiego wniosku od niemieckiej policji. Podobno procedury są tak rozbudowane, że nie są w stanie skompletować dokumentów w określonym czasie.
Tak czy inaczej szansa na to abyś zapłacił mandat to 0,1%.
Znam osobiście osoby które mają już po kilka wezwań jeżdżą do Niemiec i nic nie płacą. Do puki nie masz wystawionego mandatu do zapłaty nie jesteś nic nikomu winny. Podejrzany, a tym bardziej świadek to nie skazany wiec nie masz się czego bać. Takich spraw to oni mają tysiące i jak 10% odpowie i zacznie z nimi korespondować to oni już są załadowani po uszy.
Pamiętaj nie podawaj żadnych dodatkowych danych poza którymi już oni mają.
Powadzenia.

Witam.
Mam taką samą sytuację jak przedstawiają koledzy.
Pomocy !!!!
Co robić??

Witam!
Mam podobną sytuacje dostałem zdjęcie razem z pismem informacyjnym o przekroczeniu prędkości o 42 km/h w miejscu BAB 4 / Jena.
Jak rozwiązały się wasze sprawy ?
Jestem studentem, nie mam dochodów, w piśmie jest informacja że grzywna za takie wykroczenie wynosi z reguły 160 euro + dodatkowe opłaty w wysokości 28,50.
Pytanie moje czy przyznawać się do wykroczenia, wskazać kierowcę i napisać jakieś pismo z prośbą o zmniejszenie kwoty lub coś podobnego?
Z góry dziękuje za odpowiedź
Pozdrawiam

obser napisał:
Podobne pisma,tylko po niemiecku dostawał mój syn,z tego co wywnioskowałem,to przejazd na czerwonym swietle,nazwisko było niepoprawne,brak PESEL i kraj SLOVAKIA.Podał go kolega co wziął tablicę na swoje nazwisko,a syn kierował.Było to ze 2 lata temu.Potem przyszło jeszcze jedno pismo,i tłumaczem Google przetłumaczyłem,że oprócz 260 Euro bodajże ma zdaćprawo jazdy na 5 miesięcy.Nikt na te pisma nie odpowiedział,do tamtego właściciela nikt już się nie zwracał,Policja niemiecka w międzyczasie go kontrolowała i sprawdzała,ale na korespondencji jest błąd w nazwisku.Od ponad roku spokój.Jak myślicie-odpuszczą???

kolego mam podobny problem jak do czynienia jak to się skączyło
z tego co piszą to 3 miechy maja na

https://zapodaj.net/13fba77b5c986.jpg.html
https://zapodaj.net/7f2b940ca3f94.jpg.html
https://zapodaj.net/acc8b83d5856a.jpg.html

Witam
A ja mam taki przypadek jeździłem w firmie transportowej po DE, kilkukrotnie przekroczyłem prędkość. Mój szef dostawał powiadomienia i uzbierało się kilka mandatów na kwotę około 500 euro zacząłem spłacać w ratach zostało mi około 200euro. Nie spłacam bo obecnie nie pracuję, czy jeśli zatrzymają mnie w DE a kierować będzie moja dziewczyna czy po dowodzie os. dojdą że to ja mając np tylko nazwisko i datę ur. bez adresu?

kostek454 napisał:
Pytanie moje czy przyznawać się do wykroczenia, wskazać kierowcę i napisać jakieś pismo z prośbą o zmniejszenie kwoty lub coś podobnego?
Zmniejszenie ???
Trzeba było zmniejszyć prędkość przed tunelem w Jena.
Ale po co, w końcu jesteś polaczkiem cwaniaczkiem.
Sorry,nie obraź się ale nie rozumiem takich ludzi jak ty.
Jak byk wielokrotnie na CZERWONO walą neony o ograniczeniu do 80 km/h , ale niektórzy udają że nic nie widzą a potem płacz.

Zapłać jak najszybciej i nie kombinuj
Nie zapłacisz to przyjdzie upomnienie z większą kwotą.
Jesteśmy w UE, kara cię nie minie.
Możesz jedynie całować niemiecki urząd po stopach i prosić o rozłożenie kwoty mandatu na raty.
Żadnego anulowania ani zmniejszenia nie dostaniesz i kropka.

rokker napisał:
@mistiam jak zakończyła się Twoja sprawa? Mam identyczną sytuację. Do dzisiaj mam termin odesłania odpowiedzi na "Pismo informacyjne" dotyczące wskazania kierującego. Daj proszę znać.

Lub może ktoś inny może polecić czy odesłać odmowę udzielenia informacji?

Pozdrawiam!

Zapłaciłem mandat przelewem i spoko.

Powrót