P
Pablo 150
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 6
rokker napisał:dziękuję bardzo za odpowiedź.
Ten Janosik to chyba nie ten link
Ja mam zamiar odesłać odpowiedź na pismo tego typu:
W odpowiedzi na pismo z dnia xxxxxxxxx informuję, że jako świadek korzystam z mojego prawa i odmawiam udzielenia informacji na pytania, na które udzielenie odpowiedzi pociągałoby za sobą ryzyko ścigania mnie lub określonej w § 52 ust. 1 StPO osoby najbliższej . z powodu przestępstwa lub wykroczenia.
Może jakieś sugestie czy coś dopisać?
Sorry.
Prawidłowy link:
Odwołanie od mandatu | odwolaniemandatu.yanosik.pl
W piśmie musisz określić czego oczekujesz. W twoim wypadku anulowania postępowania, a w dalszej części uzasadnij to jakimś paragrafem.
Jeżeli nie odpiszą na to pismo w ciągu 30 dni to masz to czego żądałeś.
W razie skierowania sprawy do polskiego sądu przez niemiecką policje będziesz miał podkładkę. Pamiętaj tylko polski sąd może wymierzyć Ci grzywnę za wykroczenie drogowe w przypadku jeżeli nie zostałeś zatrzymany w chwili zdarzenia. A co do kierowania do polskiego sądu to dowiedziałem się, że nie było jeszcze takiego wniosku od niemieckiej policji. Podobno procedury są tak rozbudowane, że nie są w stanie skompletować dokumentów w określonym czasie.
Tak czy inaczej szansa na to abyś zapłacił mandat to 0,1%.
Znam osobiście osoby które mają już po kilka wezwań jeżdżą do Niemiec i nic nie płacą. Do puki nie masz wystawionego mandatu do zapłaty nie jesteś nic nikomu winny. Podejrzany, a tym bardziej świadek to nie skazany wiec nie masz się czego bać. Takich spraw to oni mają tysiące i jak 10% odpowie i zacznie z nimi korespondować to oni już są załadowani po uszy.
Pamiętaj nie podawaj żadnych dodatkowych danych poza którymi już oni mają.
Powadzenia.