Mandat za brak nieodpowiedniego biletu

• Autor wątku Autor wątku andzia1666
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andzia1666

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Otrzymałam mandat za to, że nie mając przy sobie legitymacji zakupiłam bilet ulgowy (jechałam autobusem).Otrzymałam mandat ok. 140zł. Pan, który wypisał mi powiedział mi, że jeśli w przeciągu iluś tam dni stawię się w ich siedzibie z legitymacją to zapłacę jedynie ok. 20 zł. Jako, że mandat dostałam będąc na wakacjach po kontakcie z siedzibą tej firmy powiedziałam im, że wyśle im kserokopię mojej legitymacji. Legitymacja została wysłana w piątek (powiedzmy 11.06 nie pamiętam już kiedy to było) a termin złożenia tej legitymacji mijał w poniedziałek 14.06. Legitymacja doszła po poniedziałku, mimo, iż wyraźnie Pani mi wyjaśniła, że liczy się data doręczenia (zanim wróciłam z wakacji do mojego miasta minęło kilka dni i nie miałam kiedy jej wysłać). Po miesiącu otrzymałam pismo, że moje odwołanie jest nie ważne, ponieważ legitymacja i wpłata dotarły po terminie i nadal mam do zapłacenia mandat. Skontaktowałam się z siedzibą, wyjaśniłam sprawę i powiedzieli mi, że wszystko już załatwione, moja sprawa zakończona. Po kilku miesiącach (mandat dostałam w wakacje) otrzymuje pismo, że jestem winna 140 zł + odsetki i, że muszę zapłacić bo rozpoczną proces sądowy. Co mam zrobić? Czy mają prawo nadal mi to przysyłać?

Jeśli mie masz tego na piśmie, że jest załatwione to mogą się domagać zapłaty.

Czyli mam się ubiegać o pisemne zaświadczenie, że moja sprawa została rozpatrzona?

Powrót