M
Milka862
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Witam, w poniedziAłek 26 stycznia dostałąm mandat w wysokości 500zł, policjant twierdził, że nie posiadam uprawnień do prowadzenia pojazdu z art94 kw. Nie pomogły żadne tłumaczenia, że nie pracuje nic do niego nie docierało. Twierdził, że oznaczenie które mam wpisane w prawku o kodzie 01 nakłada na mnie obowiązek noszenia okularów popdczas prowadzenia samochodu. Okazuje się, że kod 01 oznacza tylko "wymaganą korekcję wzroku" czyli oznacza tylko wadę wzroku bez konieczności noszenia okularów i soczewek a kod 01.01 to już okulary. Czy mogę się odwoływać od tej decyzji? ja na prawdę nie pracuję, stałąm przy radiowozie z 2,5 letnim dzieckiem na rękach bo córka płakała w samochodzie a policjant jeszcze zabronił mi prowadzić bo "nie mam uprawnień", dobrze, że koleżanka jadąca ze mną miałą prawo jazdy przy sobie i mogła dalej jechać. Przykra sytuacja, teraz wszyscy mówią żebym się odwołała od tej decyzji ale gdzie się odwołąć? Do sądu odpowiedniego dla rejonu zatrzymania? No i mandat przyjełam muszę go zapłacić prawda przed złożeniem odwołania? I jeszcze jedno czy mogę złożyć skargę na tego funkcjonariusza? Nawet się nie przedstawił do tego jeśli mam rację z tymi kodami to wykazał się nieznajomością przepisów... Z góry dziękuję za odpowiedź.