Mandat za jazdę bez biletu autobusem z przed 9lat. Przedawniony ?

• Autor wątku Autor wątku Bartek_Łódź
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
nimfadora napisał:
Wszystko poszło do e-sadu i zrobiłam wzorcowo tak jak Bartek_Łódź(tu podziękowania za podpowiedź:)
Odpowiedź przyszła dokładnie taka jak do Bartka.

Nie ukrywam,że syn się zestresował tym pozwem.

Bartek napisał:
POSTANOWIENIE:

1.Stwierdzono skuteczne wniesienie sprzeciwu i utratę mocy nakazu zapłaty w całości.
2.Przekazano rozpoznanie sprawy do sądu w Łodzi.

Czyli jak się domyślam nakaz zapłaty chwilowo wstrzymany.

Dziś otrzymałem pismo od komornika w którym napisał co postanowił:

1. Na podstawie art. 825 pkt 1 kpc wszczęte przeciwko dłużnikowi postępowanie egzekucyjne umorzyć.
2. Ustalić koszty postępowania egzekucyjnego w kwocie: 24,70zł i w całości obciążyć nimi wierzyciela.

To albo czegoś nie rozumiem, albo z treści postu tak wynika.

Si trej napisał:
1.Stwierdzono skuteczne wniesienie sprzeciwu i utratę mocy nakazu zapłaty w całości.
2.Przekazano rozpoznanie sprawy do sądu w Łodzi.

Czyli jak się domyślam nakaz zapłaty chwilowo wstrzymany.
.
zle sie domyslasz. nakaz SKASOWANY
Si trej napisał:
Dziś otrzymałem pismo od komornika w którym napisał co postanowił:

1. Na podstawie art. 825 pkt 1 kpc wszczęte przeciwko dłużnikowi postępowanie egzekucyjne umorzyć.
2. Ustalić koszty postępowania egzekucyjnego w kwocie: 24,70zł i w całości obciążyć nimi wierzyciela.
dlaczego pkt 1 w art 825?

Gwoli wyjaśnienia:Syn stawił się w sądzie,został przesłuchany.Wyrok:do zapłacenia zaległy mandat +dodatkowo 100 zl tylko syn byl tak zestresowany,że nie bardzo jest mi w stanie wytłumaczyć za co.Mogę jedynie przypuszczać,że to odsetki.To tyle,ze strony miasta,które żądało dużo większych kosztów nie pojawił się nikt.

Witam, cyz mog prosi o wzór tego pisma gdyz mam podobny problem.

Witam, odgrzewam temat.

Dostałem zawiadomienie o posiedzeniu sądu z powództwa INKASO W.Kruk o zapłatę wierzytelności. Wierzytelnością tą jest mandat za jazdę bez biletu z 07.05.2004 r. sprzedany wyżej wymienionej firmie 15.11.2012 r. Do zawiadomienie o posiedzeniu sądu dołączona jest kserokopia zawiadomienia o sprzedaży wierzytelności wraz z przedsądowym wezwaniem do zapłaty z 15.11.2012 r. (zawiadomienia tego nie odbierałem). Co zrobić, na posiedzeniu sądu podnieść zarzut przedawnienia czy wcześniej muszę napisać pismo i wysłać do sądu?

Z poważaniem
Łukasz

Łukasz_Łódź napisał:
Witam, odgrzewam temat.

Dostałem zawiadomienie o posiedzeniu sądu z powództwa INKASO W.Kruk o zapłatę wierzytelności. Wierzytelnością tą jest mandat za jazdę bez biletu z 07.05.2004 r. sprzedany wyżej wymienionej firmie 15.11.2012 r. Do zawiadomienie o posiedzeniu sądu dołączona jest kserokopia zawiadomienia o sprzedaży wierzytelności wraz z przedsądowym wezwaniem do zapłaty z 15.11.2012 r. (zawiadomienia tego nie odbierałem). Co zrobić, na posiedzeniu sądu podnieść zarzut przedawnienia czy wcześniej muszę napisać pismo i wysłać do sądu?

Z poważaniem
Łukasz

Przedawnione.

Dostałeś nakaz zapłaty czy co innego?

rafmik napisał:
Przedawnione.

Dostałeś nakaz zapłaty czy co innego?

Dostałem tylko zawiadomienie o posiedzeniu sądu z odpisem pozwu wraz załącznikami i pouczeniem. Załącznikami są:
Umowa przelewu wierzytelności
Zawiadomienie o sprzedaży wierzytelności wraz z przedsądowym wezwaniem do zapłaty.
Kserokopia mandatu

W pozwie jest wpisane

"Wnoszę o wydanie nakazu zapłaty w postępowaniu nakazowym..."

Napisz pismo procesowe, że podnosisz zarzut przedawnienia roszczenia i będzie po sprawie

marian.pazdzioch napisał:
Napisz pismo procesowe, że podnosisz zarzut przedawnienia roszczenia i będzie po sprawie

Oraz zarzut nieistnienia roszczenia!

Przedstawiam je na posiedzeniu sądu, ile kopi muszę przygotować? Czy tak będzie dobrze?

Łódź, dnia (data posiedzenia?) r.

Sąd Rejonowy dla Łodzi-Śródmieścia w Łodzi
XVIII Wydział Cywilny
AL. T. Kościuszki 107/109
90-928 Łódź

Powód: INKASO W.KRUK SPÓŁKA
KOMANDYTOWO-AKCYJNA
ul. Marszałkowska 80, 00-517 Warszawa
KRS: 0000397011

Pozwany:

Sygn.akt: XVIII C 4800/14

Wartość przedmiotu sporu: 250,00 zł
(słownie: dwieście pięćdziesiąt złotych 00/100)

Odpowiedź pozwanego na pozew

W odpowiedzi na pozew o zapłatę 250,00 (słownie:dwieście pięćdziesiąt złotych 00/100) zł z tytułu przejazdu bez ważnego biletu złożony przez INKASO W.KRUK SPÓŁKA
KOMANDYTOWO-AKCYJNA wnoszę:
1) o oddalenie powództwa w całości z powodu przedawnienia roszczenia dochodzonej kwoty;
2) o zasądzenie kosztów postępowania według norm przepisanych.

Uzasadnienie

W pozwie z dnia 05 sierpnia 2014 r. powód domaga się zasądzenia od pozwanego kwoty 250,00 (słownie:dwieście pięćdziesiąt złotych 00/100) zł wraz z odsetkami ustawowymi tytułem niezapłaconego mandatu za jazdę bez ważnego biletu.

Ostatnia edycja:
To nie jest mandat, tylko opłata specjalna za przejazd bez ważnego biletu. Dodaj, że roszczenie jest nienależne gdyż powód nie przedstawił oryginału dokumentu.
Pismo zanieś do sądu i w poniedziałek.

marian.pazdzioch napisał:
Dodaj, że roszczenie jest nienależne gdyż powód nie przedstawił oryginału dokumentu.

Jeszcze jedno mandat był na 110 zł więc tak to powinno wyglądać czy coś jeszcze poprawić

Łódź, dnia 02.03.2015

Sąd Rejonowy dla Łodzi-Śródmieście w Łodzi
XVIII Wydział Cywilny
AL. T. Kościuszki 107/109
90-928 Łódź
ODPOWIEDZ NA POZEW

Powód: INKASO W.KRUK SPÓŁKA
KOMANDYTOWO-AKCYJNA
ul. Marszałkowska 80, 00-517 Warszawa
KRS: 0000397011

Pozwany:

Sygn.akt: XVIII C 4800/14
Wartość przedmiotu sporu: 250,00 zł
(słownie: dwieście pięćdziesiąt złotych 00/100)

Odpowiedz pozwanego na pozew

W odpowiedzi na pozew o zapłatę 250,00 (słownie: dwieście pięćdziesiąt złotych 00/100) zł z tytułu opłaty specjalnej za przejazd bez ważnego biletu złożony przez INKASO W.KRUK SPÓŁKA
KOMANDYTOWO-AKCYJNA wnoszę:

1) o oddalenie powództwa w całości z powodu przedawnienia roszczenia dochodzonej kwoty;
2) o zasądzenie kosztów postępowania według norm przepisanych.

Uzasadnienie
W pozwie z dnia 05 sierpnia 2014 r. powód domaga się zasądzenia od pozwanego kwoty 110,00 (słownie: dwieście pięćdziesiąt złotych 00/100) zł wraz z odsetkami ustawowymi tytułem opłaty specjalnej za przejazd bez ważnego biletu. Roszczenie jest nienależne gyż powód nie przedstawił oryginału dokumentu.

Jest to moje pierwsze pismo procesowe więc wolę się wszystkiego upewnić.
Dziękuję bardzo za pomoc.

Ostatnia edycja:
Jeśli opłata była 110 zł to skad wps 250 zł?
Nadto dopisz że roszczenie jest przedawnione i dodatkowo z ostrożności procesowej podnosisz zarzut przedawnienia roszczenia.

Na pozwie jest "Wartość przedmiotu sporu 250" i dalej w uzasadnieniu "Dowód : Zawiadomienie o sprzedaży wierzytelności......

Wartość przedmiotu sporu stanowi kwota roszczenia głównego 110, zł powiększona o odsetki skapitalizowane na dzień 05.08.2014 r. łącznie w wysokości 139,58zł."

Witam,

Proszę Państwa sprawy mandatów wyglądają różnie w zależności od tego jak kto na to patrzy. Przedawnione roszczenie wierzyciel może, ale nie musi zabezpieczać nakazem zapłaty. Gdy zabezpieczy mamy możliwość złożenia sprzeciwu od nakazu powołując się na przedawnienie i na pewno w sądzie taką sprawę wygracie. ALE!
Pamiętajcie o tym, że ten dług jest nadal. Jest przedawniony, ale jest również długiem tzw. naturalnym i wierzyciel ma prawo kontaktować się z dłużnikiem w celu odzyskania tej należności. Dodatkowo wierzyciel może na tyle Państwu utrudnić życie, że wasze dane wpisze do KRD bądź ERIF itp. i ma do tego pełne prawo, a to może wam trochę utrudnić kiedyś życie. Każdy zrobi jak uważa. Najlepiej być po prostu uczciwym!

auruminvest napisał:
Przedawnione roszczenie wierzyciel może, ale nie musi zabezpieczać nakazem zapłaty.
Możesz wyjaśnić to pojęcie?
auruminvest napisał:
Dodatkowo wierzyciel może na tyle Państwu utrudnić życie, że wasze dane wpisze do KRD bądź ERIF itp. i ma do tego pełne prawo, a to może wam trochę utrudnić kiedyś życie.
To nie forum kabaretowe, windykacyjna skuteczność KRD a zwłaszcza ERIF jest niemalże zerowa. Utrudnienie? Błahostka. Ponadto obecnie trwają prace nad nowelizacją ustawy i przedawnione długi wypadną z biur informacji gospodarczych

To jaką w końcu kwotę mam umieścić w tej odpowiedzi??

Powrót