Mandat za jazdę bez biletu autobusem z przed 9lat. Przedawniony ?

• Autor wątku Autor wątku Bartek_Łódź
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
naposane jest tak " w niniejszej sprawie strona powodowa cofneła pozew bez zrzeczenia sie rozszczenia przed rozpoczęciem sprawy. "sprawa był wnorlamnym sadzie czyli jeszcze raz moga wniesc do sądu ?

ew1986 napisał:
i teraz moga mnie nękać zebym spłaciła bo jak nie to do krd wpisza
Mogą. Niech wpisują, przejmujesz się?
ew1986 napisał:
"sprawa był wnorlamnym sadzie czyli jeszcze raz moga wniesc do sądu ?
Tak, mogą. Polecam wówczas wziąć radcę prawnego, zapłacą koszty - to się oduczą :)

Witam, chciałabym dołączyć swoje pytania. W dniu dzisiejszym, 31.05.2016r, otrzymałam pismo zatytułowane Wezwanie przedegzekucyjne zawierające ostrzeżenie o zamiarze przekazania danych do Krajowego Rejestru Długów Biura Informacji Gospodarczej SA z siedzibą we Wrocławiu
Sprawa dotyczy jazdy bez biletu 15 lat temu !!!!!!!!!!
napisali , że sprawa została skierowana na drogę postępowania sądowego w wyniku czego mam do zapłaty 120zl plus odsetki i koszty sądowe razem 425.72
Co robić? gdzie pisać i co? dodam, że jestem na rencie i ta kwota to 3/4 mojej renty

adamor napisał:
Witam, chciałabym dołączyć swoje pytania. W dniu dzisiejszym, 31.05.2016r, otrzymałam pismo zatytułowane Wezwanie przedegzekucyjne zawierające ostrzeżenie o zamiarze przekazania danych do Krajowego Rejestru Długów Biura Informacji Gospodarczej SA z siedzibą we Wrocławiu

a możesz wrzucić te pisemko,

adamor napisał:
Sprawa dotyczy jazdy bez biletu 15 lat temu !!!!!!!!!!

wygląda na przedawnione jeżeli po drodze nie było komornika ani sądu,

Witam, przesyłam pisemko, które otrzymałam
saanpxh

amelia2013 napisał:

jest, wrzucam poprawiony skan:

przychodzi mi tylko ten art.kc

"Art. 125. § 1. Roszczenie stwierdzone prawomocnym orzeczeniem sądu lub innego organu powołanego do rozpoznawania spraw danego rodzaju albo orzeczeniem sądu polubownego, jak również roszczenie stwierdzone ugodą zawartą przed sądem albo przed sądem polubownym albo ugodą zawartą przed mediatorem i zatwierdzoną przez sąd, przedawnia się z upływem lat dziesięciu, chociażby termin przedawnienia roszczeń tego rodzaju był krótszy. Jeżeli stwierdzone w ten sposób roszczenie obejmuje świadczenia okresowe, roszczenie o świadczenia okresowe należne w przyszłości ulega przedawnieniu trzyletniemu".

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ostatnia edycja:
Wita, to co mam zrobić?
pisać jakieś pismo?
do kogo je kierować?

Była jakaś egzekucja w ogóle? Zwłaszcza po 2005? Jeśli nie, to w razie skierowania sprawy do komornika wnosisz powództwo opozycyjne z art. 840 k.p.c., zarzut przedawnienia i po ptokach :)

Jeśli tak - to tym samym sposobem ograniczysz odsetki, wszystko zależy od daty umorzenia ostatniej egzekucji (takiej po 2006)

Ostatnia edycja:
Witam, czy ktoś udzieli mi odpowiedzi? czy napisac nowy post z zaznaczeniem, że sprawa dotyczy zdarzenia sprzed 15 lat?
może wtedy ktoś zwróci uwagę na moją sprwę

adamor napisał:
Witam, czy ktoś udzieli mi odpowiedzi? czy napisac nowy post z zaznaczeniem, że sprawa dotyczy zdarzenia sprzed 15 lat?
może wtedy ktoś zwróci uwagę na moją sprwę

to opisz tę sprawę, w czym problem?, jak znajdą ludzie trochę czasu to zapewne ktoś odpisze,

Sprawę opisałam powyżej, zamieściłam skan pisma oraz pytania co dalej robić

odpowiedź już padła:
amelia2013 napisał:
Była jakaś egzekucja w ogóle? Zwłaszcza po 2005? Jeśli nie, to w razie skierowania sprawy do komornika wnosisz powództwo opozycyjne z art. 840 k.p.c., zarzut przedawnienia i po ptokach

Jeśli tak - to tym samym sposobem ograniczysz odsetki, wszystko zależy od daty umorzenia ostatniej egzekucji (takiej po 2006)

Dziękuję z odpowiedż, ale w dalszym ciągu nie wiem co dalej robić, czekać az sprawę skierują do komornika, czy już pisać jakieś pismo i do kogo je kierować, dodam,ze jest to pierwsze pismo jakie dostałam, z tekstu wnioskuje, ze dopiero w tym roku, po 15 latach,sprawa trafiła do sądu.
Będę wdzięczna za wszystkie rady

W sądzie sprawa była w 2002 roku. Resztę ci wyjaśniłam - co pisać do sądu. Masz te informacje dotyczące ewentualnych egzekucji?

Cytuję:
W przypadku nieuregulowania należności:
1) informacja dotycząca Pani zaległego zobowiazania zostanie przekazana do Krajowego Rejestru Długów Biura Informacji Gospodarczej SA z siedzibą we Wrocławiu , zgodnie z ustawą z dnia 09 kwietnia 2010 roku o udostępnieniu informacji gospodarczych i wymianie danych gospodarczych ( Dz.U. Nr 81, poz. 530), po upływie miesiąca od wystawienia niniejszego wezwania.
2) sprawa zostanie skierowana do egzekucji komorniczej.

Przepraszam, że jestem taka namolna, ale nie jestem już młodą kobietą i nigdy nie miałam do czynienia z sądem, ani z pisaniem pism sądowych.
Nie wiem do którego sądu kierować pismo, brak tych wiadomości w piśmie, jak je formułować?

Zadzwoń do tego ZTM, zapytaj się kiedy była nadana klauzula wykonalności i czy były jakieś egzekucje. Tyle na teraz można

Witam, wracam do mojej sprawy, egzekucji nie był żadnych, natomiast klauzula wykonalności była nadana 25 pazdziernika 2012r.
Tyle dowiedziałam się od ZTM

Powrót