Mandat za "nieważny" bilet.

• Autor wątku Autor wątku Grzesko00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Grzesko00

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Sprawa wygląda tak. Studiuje w stanach i mam legitymacje stamtąd. Jestem w Polsce do Poniedziałku ( 12.11 ). Polskę odwiedzam raz na rok, jeżeli nie rzadziej ale nadal mam tutaj zarejestrowany adres zamieszkania

Parę dni temu dostałem mandat za to, że jechałem na bilecie ulgowym. No jestem studentem więc to tylko logiczne że mogę jeździć na ulgowym. Dowiedziałem się jednak, że jakie kolwiek zagraniczne dokumenty nie są akceptowane, legitka, paszport, dowód nic. Musi być polskie, albo jest nieważne (idiotyzm, no ale ok. )

Nie zamierzam tego mandatu spłacić, a nawet gdybym chciał to nie mam jaki ani czym. Pytanie brzmi, jakie są ewentualne konsekwencje i/bądź wyjścia.

Pozdrawiam

ja nie zapłaciłem mandatu i mi przyszło do spłaty 500zł od komornika a mandat był 120 zł. w którym mieście to było?? bo jeżeli w warszawie to i tak na legitymacji możesz jeździć tylko i wyłącznie do 21 roku życia. i Faktem jest że musisz mieć polską legitymację studencką lub szkolną żeby zniżka Cię objęła.
pozdrawiam

Grzesko00 napisał:
Parę dni temu dostałem mandat za to, że jechałem na bilecie ulgowym. No jestem studentem więc to tylko logiczne że mogę jeździć na ulgowym. Dowiedziałem się jednak, że jakiekolwiek zagraniczne dokumenty nie są akceptowane, legitka, paszport, dowód nic. Musi być polskie, albo jest nieważne (idiotyzm, no ale ok. )

Naukę pobierasz za granicami Państwa w Stanach, posiadasz też taką legitymację studenta, i chcesz korzystać w Polsce z ulgi na bilety?. :D

Nie ma takiej możliwości, aby ktoś ci sprzedał bilet zniżkowy w Polsce na legitymację studencką wyrobioną w Stanach, ulgi studenckie są dotowane z budżetu państwa, i tylko legitymacja studencka wyrobiona w naszym kraju daje ci możliwość zakupu biletu zniżkowego ...

Jeśli nie zapłacisz teraz tej kary, to wcześniej, lub później to będziesz musiał zrobić, tylko wówczas to będzie o wiele większa suma do zapłacenia - i wówczas bardziej zaboli ...

Ostatnia edycja:
Bartlomiej.Ch napisał:
ja nie zapłaciłem mandatu i mi przyszło do spłaty 500zł od komornika a mandat był 120 zł. w którym mieście to było?? bo jeżeli w warszawie to i tak na legitymacji możesz jeździć tylko i wyłącznie do 21 roku życia. i Faktem jest że musisz mieć polską legitymację studencką lub szkolną żeby zniżka Cię objęła.
pozdrawiam

A po jakim czasie przyszło to 500zł ? bo słyszałem że oprocentowanie jest malutkie. słyszałem od kilku osób że minął z rok albo dłużej zanim zapłacili mandat i do kary " początkowej " po roku doszło tylko jakieś 40 / 50 zł.

Więc jeżeli to jest prawda to musiałeś ten mandat odkładać przez ładne kila lat.

Po jakim czasie w ogóle że tak powiem zacznie mnie ktoś " fizycznie " ścigać?
Tak jak mówiłem, studiuje w Stanach i mnie w Polsce sporo czasu teraz nie będzie a w domu poza mną ( kiedy tu jestem ) nikt nie mieszka. Dlatego ciekawi mnie za ile ktoś zacznie mi się dobijać do drzwi i zostawiać jakieś wezwania w skrzynce

Jak wrócę na wakacje czy przyszłe święta to zapałce mandat. Po prostu chciałbym wiedzieć jak szybko oni działają. czy wyślą komornika ( czy kogoś takiego ) po n.p. miesiącu, czy po roku albo i jeszcze dłużej?

Grzesko00 napisał:
A po jakim czasie przyszło to 500zł ? bo słyszałem że oprocentowanie jest malutkie. słyszałem od kilku osób że minął z rok albo dłużej zanim zapłacili mandat i do kary " początkowej " po roku doszło tylko jakieś 40 / 50 zł.

Więc jeżeli to jest prawda to musiałeś ten mandat odkładać przez ładne kila lat.

Po jakim czasie w ogóle że tak powiem zacznie mnie ktoś " fizycznie " ścigać?
Tak jak mówiłem, studiuje w Stanach i mnie w Polsce sporo czasu teraz nie będzie a w domu poza mną ( kiedy tu jestem ) nikt nie mieszka. Dlatego ciekawi mnie za ile ktoś zacznie mi się dobijać do drzwi i zostawiać jakieś wezwania w skrzynce

Nie chodzi o to że go odkładałem po prostu zapomniałem o nim. Komornik wszedł mi na pensję po 2 miesiącach. Może i procent za opóźnienie jest mały jak zapłacisz w ztm ale jak Komornik się dobiera do Ciebie to koszta się nawet potrajają jeżeli nawet nie są x4.

Żeby był komornik to musi być sprawa w sądzie, nadanie klauzuli itd więc spokojnie parę miesięcy to potrwa, ale jeśli zapłacisz teraz na pewno dużo zaoszczędzisz.... A kiedy tą sprawę założą to trudno określić czasami się spieszą a czasami nie

Grzesko00 napisał:
Parę dni temu dostałem mandat za to, że jechałem na bilecie ulgowym. No jestem studentem więc to tylko logiczne że mogę jeździć na ulgowym. Dowiedziałem się jednak, że jakie kolwiek zagraniczne dokumenty nie są akceptowane, legitka, paszport, dowód nic. Musi być polskie, albo jest nieważne (idiotyzm, no ale ok. )
Nie zamierzam tego mandatu spłacić, a nawet gdybym chciał to nie mam jaki ani czym. Pytanie brzmi, jakie są ewentualne konsekwencje i/bądź wyjścia.
Pozdrawiam
Bartlomiej.Ch napisał:
pozdrawiam
Panowie...
To nie mandat, ale opłata dodatkowa, jak to skrupulatnie ujęło kilku forumowiczów w innym poście.
@ Grzesko00: Nie masz pieniędzy, aby zapłacić karę, ale pieniądze na studia zagraniczne się znalazły? Nie rozśmieszaj mnie!

Grzesko00 napisał:
bądź wyjścia.
Wyjście jest jedno. Zapłacić. Twój zamiar nikogo interesował nie będzie. Nie miałeś dokumentu uprawniającego do zniżki.
ania_abc napisał:
To nie mandat, ale opłata dodatkowa, jak to skrupulatnie ujęło kilku forumowiczów w innym poście.
I odkopałaś wątek sprzed kilku dni tylko po to, żeby to oznajmić i wydać ocenę moralną ?
Bartlomiej.Ch napisał:
bo jeżeli w warszawie to i tak na legitymacji możesz jeździć tylko i wyłącznie do 21 roku życia.
A o jakiej Warszawie Ty piszesz ? Jeżeli o tej, którą ja znam, to zniżki są do 26 roku życia. Przeczytaj stosowaną uchwałę rady miasta.

Na przyszłość sugeruję zapoznać się z obowiązującymi przepisami taryfowymi w danym mieście zanim wsiądzie się do autobusu czy tramwaju...

Powrót