mandaty w niemczech

• Autor wątku Autor wątku innerspaces
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

innerspaces

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Zostałem zatrzymany w Niemczech za przekroczenie szybkości
i zapłaciłem mandat. Podpisałem jakieś pismo, pomimo, że nie zostałem
poinformowany o jego treści. W Polsce znajomy przetłumaczył mi jego fragment,
gdzie napisane jest, że zostałem pouczony....
Teraz otrzymałem pisma - niepolecone - w języku niemieckim zobowiązujące mnie do oddania polskiego prawa jady na jeden miesiąc, lub na tym plastikowym dokumencie policja niemiecka zamierza dokonać jakiejś adnotacji i przesłać mi go z powrotem. Cała ta sytuacja jest budzi wiele wątpliwości, a normalny obywatel naszego kraju zatrzymany w Niemczech nie ma szans na świadomą reakcję wobec wyłącznie niemieckojęzycznych policjantów. Ponadto w nie mam pojęcia jakie przysługują mi prawa wobec policji niemieckiej, która uparcie wysyła mi pisma w obcym mi języku, żądając jednocześnie odpisywania po niemiecku i zgody na - w moim mniemaniu podwójne karanie - bo przecież policjant przyjął pieniądze za mandat i uznał sprawę za zamkniętą i pozwolił mi jechać dalej. Czy w Zjednoczonej Europie istnieje jedno ogólne prawo ruchu i jedne wspólny język urzędowy, czy
istnieją zarówno prawa lokalne i prawa unijne? Proszę o pomoc w podjęciu właściwych kroków. Maciej

to jest dokladnie przyklad na to, ze nie nalezy podpisywac zadnego dokumentu bez poznania jego tresci, trzeba bylo wytlumaczyc ze nie podpiszesz bez przetlumaczenia, to obowiazek policji jest sciagnac tlumacza skoro nie znasz niemieckiego.
dostales pewnie mandat plus zakaz prowadzenia pojazdow na terenie niemiec na 1 mc
de facto powinienes oddac prawko na ten miesiac podczas nastepnego pobytu w brd zeby sprawiedliwosci stalo sie zadosc ;)
ale policjant postapil prawidlowo, przyjal pieniadze za mandat a decyzja kiedy oddasz p-j nalezy juz do ciebie, jesli dobrze pamietam musisz to zrobic w przeciagu roku od zdarzenia inaczej podpadniesz pod inny paragraf ;)

Powrót