bezik napisał:
no tak ale jak to napisalem to moge np odmowic skladania zeznan.
Nie możesz. Każda osoba wezwana w charakterze świadka ma obowiązek stawić się w wyznaczonym miejscu i czasie, oraz złożyć zeznania. Bezpodstawna odmowa składania zeznań skończy się powaznymi problemami z prawem. Dla Ciebie.
na tym oswiadczeniu nie pisalem prawdy bo bylem ze stresowany i nie wiedzialem co robic to powymyslalem.
Nie kombinuj, bo nie masz pojęcia o tym. Wiedz, iz biegly jest w stanie określić stan psychiczny osoby piszącej.
czy jak np odmowie skladania zeznan to co moga mi zrobic jak mnie nie zlapali na paleniu tylko moga wykryc to w mojej krwi i jak napisalem te oswiadczenie ze palilem.
A ten o jednym...... :roll:
Na początek kodeks karny:
Art. 233. § 1. Kto, składając zeznanie mające służyć za dowód w postępowaniu sądowym lub w innym postępowaniu prowadzonym na podstawie ustawy, zeznaje nieprawdę lub zataja prawdę,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
Dalej - świadka który bezpodstawnie odmawia skladania zeznań można ukarać karą finansową, a jeżeli i to nie pomoże to aresztować na okres do 30 dni.
musialem podac kolezanke ktora mi to zalatwila
Skoro napisałeś oświadczenie, to chyba już podałeś...
moga przez nia dojsc i pozniej moge miec jeszcze bardziej przerypane.
Od kogo i dlaczego?
czy zalatwiac jakiegos adwokata
Świadek nie może mieć pełnomocnika. A tak na marginesie, to chyba nawet nie wiesz ile taka usługa kosztuje.
mam sie z nimi niedlugo spotkac bo chca nagrac moje zeznania i nie wiem czy moge im odmowic
Zeznania sie protokołuje, czyli spisuje.
A co do odmowy, to jeśli nie chcesz sam mieć problemów z prawem, to nie radzę odmawiać.