maskujaca siatka na plocie wspolnym

• Autor wątku Autor wątku rabinka59
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rabinka59

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Sasiad zawiesił siatkę maskujaca na wspólnym plocie stojacym w granicy naszych dzialek , który oddziela 2 nieruchomosci. Nie zapytal o zgode , ja nie chce miec wiszacej plachty , która optycznie pomniejsza działkę, jest nieestetyczna, zacienia mi rosnace krzewy, jest siedliskiem kurzu. Partycypowalismy wspolnie w kosztach , i wyglądzie płotu. Czy mam prawo wezwac go pismem o przywrócenie stanu rzeczy, w powołaniu na art 154 KC. A jak to ma sie do art 153 kc. Co moge napisac w wezwaniu ?:what:

rabinka59 napisał:
A jak to ma sie do art 153 kc.

Art. 153 KC dotyczy sporu o przebieg granicy działek — czyli sytuacji, gdy nie wiadomo, gdzie dokładnie przebiega linia rozdzielająca nieruchomości. W takim przypadku można wszcząć postępowanie rozgraniczeniowe, które ma na celu ustalenie tej granicy.

W powyższym przypadku granica działek jest ustalona — płot stoi w granicy i nie ma sporu co do przebiegu granicy, lecz co do sposobu korzystania z urządzenia granicznego (czyli płotu).

Dlatego art. 153 KC nie ma zastosowania wprost. Kluczowy jest art. 154 KC, który reguluje wspólne korzystanie z urządzeń znajdujących się w granicy.

rabinka59 napisał:
Czy mam prawo wezwac go pismem o przywrócenie stanu rzeczy, w powołaniu na art 154 KC

Tak i są tu dość wystarczające podstawy, by domagać się usunięcia siatki maskującej. Każda zmiana dotycząca wspólnego płotu – w tym zawieszenie siatki – powinna być uzgodniona z drugim współużytkownikiem.

rabinka59 napisał:
Co moge napisac w wezwaniu ?

Wszystko to, co wymieniłaś w poście, czyli że działanie to zostało dokonane bez Twojej zgody, mimo że ogrodzenie zostało wykonane wspólnie i służy do wspólnego użytku, zgodnie z art. 154 §1 Kodeksu cywilnego.

Że zawieszona siatka negatywnie wpływa na estetykę Twojej nieruchomości, ogranicza dostęp światła do roślin rosnących przy ogrodzeniu, stanowi siedlisko kurzu i zanieczyszczeń, optycznie pomniejsza przestrzeń działki.

Wymagaj przywrócenia stanu zgodnego z wcześniejszymi ustaleniami dotyczącymi wyglądu wspólnego ogrodzenia.
W przypadku braku reakcji w terminie 14 dni od otrzymania niniejszego pisma, zastrzeż sobie możliwość podjęcia dalszych kroków prawnych.

Jeśli sąsiad nie zareaguje, możesz rozważyć:
- mediację,
- zgłoszenie sprawy do sądu cywilnego (roszczenie o naruszenie współwłasności urządzenia granicznego),
- konsultację z prawnikiem w celu przygotowania pozwu.

Ale może się dogadacie, co byłoby najlepszym rozwiązaniem.

w mojej opinii masz niewielkie szanse na wygraną ale pewne na zakończenie stosunków sąsiedzkich.
W mojej opinii sąsiad miał prawo powiesić siatkę i jego np. prywatność jest ważniejsza niż Twój niezakłócony widok działki sąsiada. a siatka to nie 3 metrowe drzewa żeby zacieniały Twoją działkę ponad miarę

Agnieszka3M napisał:
w mojej opinii masz niewielkie szanse na wygraną ale pewne na zakończenie stosunków sąsiedzkich.
W mojej opinii sąsiad miał prawo powiesić siatkę i jego np. prywatność jest ważniejsza niż Twój niezakłócony widok działki sąsiada. a siatka to nie 3 metrowe drzewa żeby zacieniały Twoją działkę ponad miarę

Niestety ale racji pani nie ma . Relacje sąsiedzkie wazne ale nie aby ktos ze wspolnym płotem i ustaleniem co do wygladu robił co chce. Jesli postawiłby plort na granicy tak móglby wieszac co chce . A co do relacji wlasnie przy plocie zasadzil brzozy ktore docelowo moga miec i 5 m. Więc kolejny zlosliwe działania bo bedzie mozna mówic 0 zacienianiu ponad miarę.Więc o czym mówic - własnie o tym ze stosunki sasiedzkie tego pana sa zadne i niewazne.

Lewanna napisał:
Art. 153 KC dotyczy sporu o przebieg granicy działek — czyli sytuacji, gdy nie wiadomo, gdzie dokładnie przebiega linia rozdzielająca nieruchomości. W takim przypadku można wszcząć postępowanie rozgraniczeniowe, które ma na celu ustalenie tej granicy.

W powyższym przypadku granica działek jest ustalona — płot stoi w granicy i nie ma sporu co do przebiegu granicy, lecz co do sposobu korzystania z urządzenia granicznego (czyli płotu).

Dlatego art. 153 KC nie ma zastosowania wprost. Kluczowy jest art. 154 KC, który reguluje wspólne korzystanie z urządzeń znajdujących się w granicy.

Tak i są tu dość wystarczające podstawy, by domagać się usunięcia siatki maskującej. Każda zmiana dotycząca wspólnego płotu – w tym zawieszenie siatki – powinna być uzgodniona z drugim współużytkownikiem.

Wszystko to, co wymieniłaś w poście, czyli że działanie to zostało dokonane bez Twojej zgody, mimo że ogrodzenie zostało wykonane wspólnie i służy do wspólnego użytku, zgodnie z art. 154 §1 Kodeksu cywilnego.

Że zawieszona siatka negatywnie wpływa na estetykę Twojej nieruchomości, ogranicza dostęp światła do roślin rosnących przy ogrodzeniu, stanowi siedlisko kurzu i zanieczyszczeń, optycznie pomniejsza przestrzeń działki.

Wymagaj przywrócenia stanu zgodnego z wcześniejszymi ustaleniami dotyczącymi wyglądu wspólnego ogrodzenia.
W przypadku braku reakcji w terminie 14 dni od otrzymania niniejszego pisma, zastrzeż sobie możliwość podjęcia dalszych kroków prawnych.

Jeśli sąsiad nie zareaguje, możesz rozważyć:
- mediację,
- zgłoszenie sprawy do sądu cywilnego (roszczenie o naruszenie współwłasności urządzenia granicznego),
- konsultację z prawnikiem w celu przygotowania pozwu.

Ale może się dogadacie, co byłoby najlepszym rozwiązaniem.

rabinka59 napisał:
Niestety ale racji pani nie ma .
Ja nikomu nie muszę udowadniać swoich racji, Twoje ryzyko stosowanie nie do jednej czy drugiej opinii

Wyrok Sądu Okręgowego w Gdańsku z 31.01.2017 r., III Ca 850/16 - tutaj podobna sprawa o m.in. o zakazanie wieszanie maty z wikliny na płocie znajdującym się w granicy

pozwani montując na nim maty trzcinowe nie naruszyli prawa własności powodów w jakikolwiek sposób. O takim naruszeniu mogłaby być mowa jedynie w przypadku, gdyby ogrodzenie znajdowało się na nieruchomości stanowiącej wyłączną własność powodów. Jednocześnie należy wskazać, że zgodnie z treścią art. 154 § 1 k.c. domniemywa się, że mury, płoty, miedze, rowy i inne urządzenia podobne, znajdujące się na granicy gruntów sąsiadujących, służą do wspólnego użytku sąsiadów. Zatem, z uwagi na powyższe powodowie mieli prawo do zamontowania na ogrodzeniu mat trzcinowych, skoro posiadali prawo do korzystania z ogrodzenia wynikające z art. 154 § 1 k.c.

Lovor napisał:
Chyba rozumiem czemu Sasiad zawiesił siatkę.
Jest mi miło ze i pan/i/ to rozumie.Forum gdzie ludzie poszukuja odpowiedzi na nurtujace ich pytania szanowny/a/ nie służy do wyrazania jednak własnych domnieman. Jesli nie masz nic madrego lub nie wiesz jak poradzic to zmien forum np na faceboka.

Agnieszka3M napisał:
Ja nikomu nie muszę udowadniać swoich racji, Twoje ryzyko stosowanie nie do jednej czy drugiej opinii

Wyrok Sądu Okręgowego w Gdańsku z 31.01.2017 r., III Ca 850/16 - tutaj podobna sprawa o m.in. o zakazanie wieszanie maty z wikliny na płocie znajdującym się w granicy

pozwani montując na nim maty trzcinowe nie naruszyli prawa własności powodów w jakikolwiek sposób. O takim naruszeniu mogłaby być mowa jedynie w przypadku, gdyby ogrodzenie znajdowało się na nieruchomości stanowiącej wyłączną własność powodów. Jednocześnie należy wskazać, że zgodnie z treścią art. 154 § 1 k.c. domniemywa się, że mury, płoty, miedze, rowy i inne urządzenia podobne, znajdujące się na granicy gruntów sąsiadujących, służą do wspólnego użytku sąsiadów. Zatem, z uwagi na powyższe powodowie mieli prawo do zamontowania na ogrodzeniu mat trzcinowych, skoro posiadali prawo do korzystania z ogrodzenia wynikające z art. 154 §

Zastanawiam sie po przeczytaniu w calosci tego wyroku... Jak to sie ma do faktu ze wspolnie postawilismy ten płot, z umowa co do wyglądu, wielkosci,. Ja i on zgodził sie jak ma wyglądac ogrodzenie. Uwazam ze to zmiana samowolna, i tak jak wyzej mysle ze w tym wyroku chodziło o to ze plot postawiła osoba ponosząc koszt, druga powiesiła mate, sama nie wiem jak to interpretowac. Czy ktos jeszcze moze pomóc w tek kwestii?

Przeczytalam ten wyrok ale wydaje mi sie ze tu są inne przyczyny ze sąd wydal taki wyrok.

np. jakie? płat był wspólny i stał w granicy,

Powrót