Mąż żyrant - windykacja

• Autor wątku Autor wątku Prosyl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Prosyl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam!
mam pytanie dotyczące wspólnoty małżeńskiej... mąż został 1 z 3ch żyrantów pewnemu Panu:mad: jeszcze przed ślubem ... jesteśmy obecnie po ślubie i okazało się że Kredytobiorca nie spłaca kredytu ... i oczywiście pociągnęli żyranta do spłaty ... w trakcie trawnia malżeństwa kupiliśmy samochód który jest zarejestrowany na nas dwoje czy bank czy windykator czy komornik może zająć pojazd?? czy lepiej jest go przerejestrować tylko na mnie??

i jeszcze jedno mam mieszkanie własnościowe które dostałam od dziadka jeszcze przed poznaniem mąża czy tez powinnam sie obawiać windykacji?? czy mieszkanie jako dobro osobiste jest nie do ruszenia ....

jestem zdesperowana bo jeszcze na dodatek spodziewamy się dziecka mąż zarabia ok 1500 zł ja o wiele mniej i obawiam sie czy nie pójdzimy z torbami

proszę o odpowiedź i pomoc
pozdrawiam

1. Samochód: komornik może zająć część należącą do męża. Ale sprzedać jej raczej się nie da.

2. Mieszkanie, jako należące wyłącznie do Ciebie, nie podlega egzekucji za długi męża

dziękuję
ale mam jeszcze pytanie co do samochodu jak mozna zająć część samochodu??

Tak samo jak część (udział w) mieszkania.

przepraszam ale nie rozumiem
czyli ja bym musiała wykupic jego częśc wartości auta?? ale jak ja nie mam pieniędzy to co uziemią mi auto??

a jak zrobić ak żeby samochód przeszedł tylko na moją wlasność ... to istny niefart kupiliśmy go na początku listopada za nasze oszczędności ... po prostu wyc mi sie chce jak wypbrażam sobie co dalej a raczej nie wyobrażam sobie....

albo sprzedać go komuś z rodziny i normalnie użytkować .... albo przerejestrować go tylko na mnie ... można tak??

Sprzedaż - skarga pauliańska

Przerejestrowanie - nadal mąż będzie właścicielem połowy z mocy wspólności majątkowej.

Najlepiej spłacić komornika.

HA dobrze powiedzieć spłacić komornika a skąd ja niby wezmę 100,000,00 zł
dlatego szukam odpowiedzi bo nie chce stracic wszystkiego przez jakiegos debila, który robi ludzi w c...la....

a co to jest skarga pauliańska?

Poczekaj troche na odpowiedzi bardziej kompetentnych osob.Nie chce tu macic ale cos mi sie nie zgadza..

Jestem tak przerazona ... i wściekła z tej niemocy że nawet sobie nie wyobrażacie ... dlatego bardzo prosze o odpowiedzi i podpowiedzi co i jak ... jade dzisiaj do tego banku i zobacze co da sie zrobic mam nadzieje ze daja mi jakąś iskierke nadziei ....

czytałam
ale może ktoś inny cos jeszcze jest mi w stanie doradzic

Prosyl napisał:
bardzo prosze o odpowiedzi i podpowiedzi .
Małżonek ma obowiązek spłacić te zobowiązania , a najlepiej w tym celu porozumieć się z wierzycielem ( rozłożenie na raty itp ).
Natomiast po spłacie może dochodzić od dłużnika głównego tzw. roszczenia regresowego.

żona nie odpowiada za dlugi meza ktore zaciagnal przed zawarciem zwiazku malzenskiego. Co do samochodu to radze sprzedac w rodzinie, chociaz komornik z polowa samochodu nic nie zrobi bo nikt nie kupi tak samo jak nikt nie kupi polowy domu.
Art. 41. (36) § 1. Jeżeli małżonek zaciągnął zobowiązanie za zgodą drugiego małżonka, wierzyciel może żądać zaspokojenia także z majątku wspólnego małżonków.
§ 2. Jeżeli małżonek zaciągnął zobowiązanie bez zgody drugiego małżonka albo zobowiązanie jednego z małżonków nie wynika z czynności prawnej, wierzyciel może żądać zaspokojenia z majątku osobistego dłużnika, z wynagrodzenia za pracę lub z dochodów uzyskanych przez dłużnika z innej działalności zarobkowej, jak również z korzyści uzyskanych z jego praw, o których mowa w art. 33 pkt 9, a jeżeli wierzytelność powstała w związku z prowadzeniem przedsiębiorstwa, także z przedmiotów majątkowych wchodzących w skład przedsiębiorstwa.
§ 3. Jeżeli wierzytelność powstała przed powstaniem wspólności lub dotyczy majątku osobistego jednego z małżonków, wierzyciel może żądać zaspokojenia z majątku osobistego dłużnika, z wynagrodzenia za pracę lub z dochodów uzyskanych przez dłużnika z innej działalności zarobkowej, jak również z korzyści uzyskanych z jego praw, o których mowa w art. 33 pkt 9.

Flicka napisał:
1. Samochód: komornik może zająć część należącą do męża. Ale sprzedać jej raczej się nie da.

O jakiej "części należącej do męża" mówisz ? Dlaczego zakładasz, że mąż ma np. 50 % udział w samochodzie ? Bardziej prawdopodobne jest, że zachodzi tu współwłasność łączna, tzn. że oboje są współwłaścicielami całości, bez wyodrębniania udziałów. A wtedy nie można zająć udziału męża, bo go nie ma.

Powrót