MediaMarkt nietypowy problem

• Autor wątku Autor wątku martin11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martin11

Użytkownik
Odpowiedzi
54
Witam,
Mam nietypowy problem z MediaMarkt.
Sytuacja wygląda tak:
Kupiłem przez internet z OUTLET pralkę uszkodzoną świadomie bo cena była dużo niższa niż normalnie. Towar otrzymałem. Ponieważ pralka nie była dla mnie tylko trafiła do innej osoby, pralki nawet nie otwierałem i nie wiem jaki był jej rzeczywisty stan. Towar trafił do osoby trzeciej na drugi dzień zgodnie z przeznaczeniem poczatkowym.
Po 3 dniach otrzymałem telefon od MediaMarkt że jest problem bo wysłali do mnie podobno dobrą Pralkę w 100% a uszkodzona została u nich.
Poinformowałem ich przez telefon że pralki już nie mam i nie mam również kontaktu do tej osoby, z tego co wiem to Pralka wyjechała za granicę.
Po kilku dniach otrzymałem równiez pismo z kancelari prawnej która obsługuje MediaMarkt z ponagleniem abym pralke niezwłocznie oddał bo jak nie to sprawa zostanie skierowana na policję do sądu itd.
Prosze o odpowiedź co oni w ogóle robią? Czy mają prawo mnie tak zastraszać i pozywać skoro ja tej pralki już nie mam i nie moge też odpowiadać za to że ktoś coś źle wysłał zapakował itd. Nawet nie wiem teraz czy ta pralka rzeczywiście była dobra czy nie i czy to też nie jakaś pomyłka.
Bardzo proszę o informację co robić i czy ich zarzuty są prawidłowe i zasadne?
Dziękuję za każdą odpowiedź i pozdrawiam.

A skąd takie pytanie?

Odpowiem,
nie, nie sprzedałem.
Zdziwiłem się*bo myślałem że otrzymam odpowiedź a nie pytanie.

Tak, jej wartość była 200zł.

A zatem przekaż dane obdarowanego nadawcy pisma.
kc art. 407.
Jeżeli ten, kto bez podstawy prawnej uzyskał korzyść majątkową kosztem innej osoby, rozporządził korzyścią na rzecz osoby trzeciej bezpłatnie, obowiązek wydania korzyści przechodzi na tę osobę trzecią

Nie mam danych tej osoby. Nie mam z nią kontaktu. Co teraz?

Często rozdajesz sprzęt nieznajomym których danych nie znasz i z którymi nie masz żadnego kontaktu?

Tzn.? Kpi to sobie MediaMarkt.
Ja odebrałem towar ale po konsultacji z osoba która naprawia pralki i po opisaniu problemu czyli dziura w bębnie myslałem że da się ją naprawić ale gość powiedział mi że niestety naprawa przekraczałaby wartość pralki więc postanowiłem się jej pozbyć nawet za darmo.
Kupiłem ją za 200zł, dla mnie to nie duży wydatek.
Byłem też w mediamarkt u siebie w mieście i specjalista powiedział mi że jak jest dziura w bębnie to będzie lać się woda na sam dół pralki gdzie są przewody mechanizmy itd i grozi to nawet porażeniem prądem i kazał mi się pralki pozbyć.

Tak trudno to zrozumieć?
Pralki nawet nie otwierałem z folii, była bez oryginalnego opakowania.

P.S. Jesteście tu od porad prawnych czy od nabijania sobie postów i prawienia morałów zadawania głupich pytań?

Okłamujesz to może swoją babcię.
Nie wiem za kogo się uważasz.

Kto bez podstawy prawnej… podstawą prawną jest tutaj dowód zakupu pralki który posiadam pieniądze wpłacone i cześć.

To że teraz jakiś debilny sprzedawca w mediamarkt mówi mi że pralke otrzymałem dobrą to wiesz…

Skoro nie chcesz przyjać do wiadomości naszych porad, to przedstawisz swoją wiarygodną wersję ewentualnie w sądzie. Sędzia na pewno uwierzy...

Uwierzy,
zasada domniemania niewinności.
Ja nie mogę odpowiadać za błędy sprzedawców.
Mają dowód że sprzedałem na allegro albo na bazarze?
Nie, bo tak nie było.

Wasze porady z tezami o okłamywaniu was albo rozdawaniu sprzętu agd to bardzo cenne porady.
Owszem przytoczyłeś tu artykuły prawne ale pralka nie została skradziona tylko kupiona.
Jeszcze jakby gość zadzwonił na drugi dzień to może bym ją jeszcze miał a nie po 3 dniach.
Sorry taki mamy klimat.

Jaki komornik kolego?
Jeśli przegram sprawę w sądzie to stać mnie na ewentualną karę.
Komornik wchodzi może do Ciebie odrazu jak albo do kogoś kto żyje na debecie i nie ma z czego pokryć szkody.
Right?
Więc albo jesteś na tym forum od kiepskiego straszenia albo nie znasz prawa i procedur tak dobrze jak ci się wydaję.

A żebym przegrał sprawę muszą mi udowodnić najpierw winę a tutaj jej nie ma.
Wiem że byś bardzo chciał.

Najpierw trzeba komuś udowodnić winę.
Chyba że powiedzą: Okłamujesz nas.

martin11 napisał:
A żebym przegrał sprawę muszą mi udowodnić najpierw winę a tutaj jej nie ma.

Kupiłeś uszkodzoną pralkę, przez przypadek dostałeś działającą. Nastąpiło bezpodstawne wzbogacenie. Jak kupisz rozbite BMW, a przez przypadek dostarczą Ci nowe to nie znaczy, że możesz je zatrzymać.

Skoro nie wiesz komu pralkę oddałeś to sam pokryjesz różnicę wartości.

@martin11

Ty nie potrzebujesz porad - sam wszystko najlepiej wiesz i nawet możesz doradzać innym.
;-)
EOT

Powrót