E
EooS
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 14
Witam,
Chciałbym się zameldować na pobyt stały, na nieruchomości zabudowanej budynkiem gospodarczym (postawionym na zgłoszenie).
Nieruchomość posiada numer adresowy, ale w gminie powiedziano mi, że oni nie meldują, jeśli nie ma budynku w rozumieniu prawa budowlanego.
Po lekturze forum, złożyłem wniosek o meldunek (przez internet), a w ramach odpowiedzi ten sam urzędnik zadzwonił i przez telefon wyjaśnił ponownie, że bez budynku mieszkalnego mnie nie zamelduje.
Poprosiłem o oficjalną decyzję, a otrzymałem tylko maila.
Złożyłem wniosek do SKO i dzień przed otrzymaniem pisma od nich dostałem wezwanie od Urzędu Miasta:
Pismo od SKO mówi, że Burmistrz nie dopuścił się bezczynności.
Co powinienem dalej zrobić?
Jak odpowiedzieć na pismo z Urzędu Miasta?
Pozdrawiam,
EooS.
Chciałbym się zameldować na pobyt stały, na nieruchomości zabudowanej budynkiem gospodarczym (postawionym na zgłoszenie).
Nieruchomość posiada numer adresowy, ale w gminie powiedziano mi, że oni nie meldują, jeśli nie ma budynku w rozumieniu prawa budowlanego.
Po lekturze forum, złożyłem wniosek o meldunek (przez internet), a w ramach odpowiedzi ten sam urzędnik zadzwonił i przez telefon wyjaśnił ponownie, że bez budynku mieszkalnego mnie nie zamelduje.
Poprosiłem o oficjalną decyzję, a otrzymałem tylko maila.
Złożyłem wniosek do SKO i dzień przed otrzymaniem pisma od nich dostałem wezwanie od Urzędu Miasta:
Na podstawie art. 50 § 1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego (t.j. Dz.U. z 2021 r. poz. 735 ) zwanej dalej „Kpa”, w toku postępowania zainicjowanego złożonym wnioskiem z dnia 26.08.2021 r. - data wpływu do Urzędu Miasta i Gminy Wiskitki 30.08.2021 r. o zameldowanie na pobyt stały pod adresem (...)
wzywam
do złożenia, celem uzupełnienia materiału dowodowego w sprawie - w terminie 7 dni, licząc od daty otrzymania niniejszego wezwania:
- wyjaśnień pozwalających na doprecyzowanie informacji dotyczących domu i lokalu,
w którym zamierza się Pan zameldować na pobyt stały poprzez dostarczenie dokumentów potwierdzających prawo dysponowania nieruchomością pod adresem (...), (akt własności, wypis z księgi wieczystej lub innych posiadanych przez Pana dokumentów – zmiana sposobu użytkowania budynku gospodarczego itp.), z których wynikać będzie jednoznacznie, że nieruchomość zabudowana jest budynkiem mieszkalnym.
Pismo od SKO mówi, że Burmistrz nie dopuścił się bezczynności.
Co powinienem dalej zrobić?
Jak odpowiedzieć na pismo z Urzędu Miasta?
Pozdrawiam,
EooS.