Meldunek na działce z budynkiem gospodarczym

• Autor wątku Autor wątku EooS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

EooS

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam,

Chciałbym się zameldować na pobyt stały, na nieruchomości zabudowanej budynkiem gospodarczym (postawionym na zgłoszenie).
Nieruchomość posiada numer adresowy, ale w gminie powiedziano mi, że oni nie meldują, jeśli nie ma budynku w rozumieniu prawa budowlanego.

Po lekturze forum, złożyłem wniosek o meldunek (przez internet), a w ramach odpowiedzi ten sam urzędnik zadzwonił i przez telefon wyjaśnił ponownie, że bez budynku mieszkalnego mnie nie zamelduje.
Poprosiłem o oficjalną decyzję, a otrzymałem tylko maila.

Złożyłem wniosek do SKO i dzień przed otrzymaniem pisma od nich dostałem wezwanie od Urzędu Miasta:

Na podstawie art. 50 § 1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego (t.j. Dz.U. z 2021 r. poz. 735 ) zwanej dalej „Kpa”, w toku postępowania zainicjowanego złożonym wnioskiem z dnia 26.08.2021 r. - data wpływu do Urzędu Miasta i Gminy Wiskitki 30.08.2021 r. o zameldowanie na pobyt stały pod adresem (...)

wzywam

do złożenia, celem uzupełnienia materiału dowodowego w sprawie - w terminie 7 dni, licząc od daty otrzymania niniejszego wezwania:
- wyjaśnień pozwalających na doprecyzowanie informacji dotyczących domu i lokalu,
w którym zamierza się Pan zameldować na pobyt stały poprzez dostarczenie dokumentów potwierdzających prawo dysponowania nieruchomością pod adresem (...), (akt własności, wypis z księgi wieczystej lub innych posiadanych przez Pana dokumentów – zmiana sposobu użytkowania budynku gospodarczego itp.), z których wynikać będzie jednoznacznie, że nieruchomość zabudowana jest budynkiem mieszkalnym.

Pismo od SKO mówi, że Burmistrz nie dopuścił się bezczynności.

Co powinienem dalej zrobić?
Jak odpowiedzieć na pismo z Urzędu Miasta?

Pozdrawiam,
EooS.

Witam,

Faktycznie tam mieszkam ;)

Wydaje mi się, że jestem już na ostatniej prostej - do tej pory miałem takie etapy:

1. Wniosek o meldunek - brak odpowiedzi.
2. "Poganiacz" do SKO.
3. Decyzja odmowna w sprawie meldunku.
4. Odwołanie do Wojewody.
5. Decyzja Wojewody o ponownym rozpatrzeniu wniosku, ze względu na braki proceduralne w pierwszym podejściu.
6. "Wywiad" w gminie, czy rzeczywiście tam mieszkam.
7. Wizyta pracownika gminy, żeby stwierdził fakt zamieszkania.
8. ? Meldunek ?

Punkt 7 ma się wydarzyć dziś..
ciekawi mnie tylko, jakie są kryteria oceny przez gminę, czy ja tu rzeczywiście mieszkam?

możesz wskazać świadków Twojego zamieszkania

Mimo że oczywiste, to nie takie proste..
- zbyt krótko tam mieszkam i obecnie moimi jedynymi świadkami są listonosz i moja partnerka z którą mieszkam pod tym samym adresem - obydwoje już przesłuchani.

To czy długo pan mieszka - nie ma znaczenia.
Na razie udalo sie zmienic zdanie organu nizszej instancji co do tego, ze "tam nie melduja" :)

EooS napisał:
Witam,

Faktycznie tam mieszkam ;)

Wydaje mi się, że jestem już na ostatniej prostej - do tej pory miałem takie etapy:

1. Wniosek o meldunek - brak odpowiedzi.
2. "Poganiacz" do SKO.
3. Decyzja odmowna w sprawie meldunku.
4. Odwołanie do Wojewody.
5. Decyzja Wojewody o ponownym rozpatrzeniu wniosku, ze względu na braki proceduralne w pierwszym podejściu.
6. "Wywiad" w gminie, czy rzeczywiście tam mieszkam.
7. Wizyta pracownika gminy, żeby stwierdził fakt zamieszkania.
8. ? Meldunek ?

Punkt 7 ma się wydarzyć dziś..
ciekawi mnie tylko, jakie są kryteria oceny przez gminę, czy ja tu rzeczywiście mieszkam?

Update - ostatni :)

Punkt 7 się odbył - przyjechali pracownicy gminy, obejrzeli i pojechali.
Po tygodniu dostałem pismo z urzędu, że podjęli decyzję, że jednak tam mieszkam, także teraz tylko 14 dni na uprawomocnienie decyzji i gotowe :D

Dziękuję za pomoc i podpowiedzi!
Pozdrawiam!

Chciałbym się zameldować na pobyt stały, na nieruchomości zabudowanej budynkiem gospodarczym (postawionym na zgłoszenie).
Rozumiem, że zgłosiłeś zmianę sposobu użytkowania? Inaczej rozumiem, że liczysz się z ryzykiem grzywny? (art. 93 pkt 9b prawa budowlanego)

Powrót