Meldunek w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku user356660
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

user356660

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam. Piszę w tym temacie, ponieważ mam kilka pytań odnośnie meldunku w Niemczech. Słyszałem, że aby zameldować się w powyższym państwie, trzeba wypełnić jakiś specjalny test na znajomość Języka Niemieckiego, który jest złożony z 50 pytań i wypełnić trzeba go samemu.

Meldunek jest mi potrzebny do podjęcia pracy, gdzie podobno do tego jest potrzebny, oraz konto w banku. Bardzo bym prosił o podanie dokładnych instrukcji jak to zrobić, oraz czy to wszystko jest prawdą. Bardzo proszę o szybką odpowiedź. Dodam, że przebywam aktualnie w mieście oddalonym o ok. 18 km od Paderborn. Jest to Bad Driburg.

Dziękuję.

Do meldunku potrzeba
1.Umowa najmu lokalu
Podjęcie pracy
1.Konto bankowe
2..Umowa o pracę
3.Ubezpieczenie
Po 3 miesiącach zezwolenie na pobyt z biura dla obcokrajowców
to było by tyle dla obywateli z pl.

No dobrze, ale co jeśli praca, którą chcę podjąć jest na tak zwane "czarno" ? poza tym z tego co mnie poinformowali nazwa testu to b1. I podobno zależy to od obszarów Niemiec. Jestem cały czas zwodzony, więc chciałbym usłyszeć konkretną informację o tym teście, i tym, czy na prawdę będę musiał go wypełnić przed meldunkiem. Słyszałem, że taki test wypełnia się, gdy chcesz skorzystać z Socialu.

Jeżeli nie jest potrzebny do meldunku, to chciałbym uzyskać informację, do czego ten test jest potrzebny, ponieważ chcę wiedzieć po co to będę robił.

Ostatnia edycja:
Jeżeli nie będziesz pracował legalnie to nie możesz mieć meldunku.
Jeżeli będziesz dłużej jak 3 miesiące bez pracy legalnej z meldunkiem wtedy musisz mieć środki na utrzymanie i wtedy będziesz miał do czynienia z biurem dla obcokrajowców a to już kłopoty. Pracując w Niemczech na Polskim obywatelstwie nie podlegasz takiemu testowi

http://www.sozpol.com/de/index.php?...-pochodzenie&catid=19:dziedziczenie&Itemid=80

Ostatnia edycja:
Rozumiem, czyli jedyny sposób na zameldowanie mnie tutaj to praca na umowę. Dzięki wielkie, bardzo mi pomogliście.

ludzie! nic nie potrzeba do zameldowania tylko dowod osobisty od 2004 r
Die früher notwendige Einzugsbestätigung des Vermieters ist seit dem 1. Juni 2004 weggefallen.
Wohnsitz anmelden - Anmeldung Wohnsitz | Deutsche Post Adress | umziehen.de

o tym wie już chyba każdy,przynajmniej tak myślałam , temat w necie wałkowany na okrągło,do pracy na czarno nie jest Ci potrzebny

nigdy nie była potrzebna umowA o prace do zameldowania..o jakim teście piszesz?to jest test dla tych którzy starają się o obywatelstwo niemieckie przez naturalizacje

mylicie meldunek z dokumentem (jak to mówią na pobyt)Freizügigkeitsbescheinigung

Ostatnia edycja:
Witam
Czy do meldunku potrzebna jest umowa najmu mieszkania? Czy dadzą sami mieszkanie jak ktoś ma obywatelstwo niemieckie??

nie, mieszkań tu nie dają ,trzeba szukać samemu
dawali przesiedleńcom z Polski z pochodzeniem niemieckim przed 2004 rokiem .

Ostatnia edycja:
Aha:(
To nie dobrze ,bo chciałem się przenieś do Niemiec na stałe i nie wiem jak sobie z tym poradzić. Nie znam za bardzo języka i tych ich przepisów

Ziomek - co to znaczy, ze nie wiesz, jak zabrac się za przeprowadzkę do obcego kraju??? Po pierwsze - nauczyć sie języka na tyle, żeby moc podjąć prace. Dwa - poszukać owej pracy (np. przez Internet). 3.Przyjechac do Niemiec i poszukać mieszkania (z umowa o prace, bo inaczej szanse na wynajem - zwłaszcza w bardziej obleganych miastach - mogą być marne). 4. Dopilnować wszystkich formalności po przyjeździe - zwłaszcza ubezpieczenia zdrowotnego, klasy podatkowej itp.

Aby podjąc prace musze miec gdzie mieszkac ,bo tak mi odpowiedzieli z jednej oferty. taki paradoks

W berlinie jest pelno tzw. Ferienwohnungen, umeblowanych mieszkan od kawalerek po penthousy, ktory mozna wynajac na tygodnie albo miesiace.

Musisz miec po prostu na start pieniadze, zeby cie bylo stac na minimum 1 miesiac takiego umeblowanego mieszkania

Przyjechac do Niemiec i poszukać mieszkania (z umowa o prace, bo inaczej szanse na wynajem - zwłaszcza w bardziej obleganych miastach - mogą być marne).
niekoniecznie umowa o prace:ziomek ma prawo do zasiłku a wiec jak dostanie potwierdzenie z Jobcenter ze mu takowe mieszkanie opłacą to kazdy mu wynajmie bez problemu prędzej niż polakowi na okresie próbnym czy Gewerbie :) ,tylko bez zameldowania choćby na początek u kogoś nic tu nie załatwisz w urzędzie a pracy tez nie :)

Belunia - uwierz mi, ze ja bardzo dobrze wiem, o jakie sugestie pytał kolega. Przeoczylas nutke ironii w moim poście :-) A jeżeli chodzi o wynajem mieszkania osobom na zasiłku to nie jest tak, ze "każdy Mu wynajmie bez problemu" - owszem, moze i bez większych problemów, ale jakie mieszkanie? Jakaś socjalna klitke zlokalizowana w najgorszej dzielnicy na obrzeżach miasta. No, ale widocznie niektórym to nie przeszkadza, w końcu nie muszą za to płacić. A prace bez problemu mozna znaleźć, nie mając nie tylko samego zameldowania w Niemczech, ale nawet przebywając w innym kraju :-) Trzeba tylko chcieć pracować ;-)

jaka klitkę ,normalne mieszkanie mozna wynająć ,prywatnie czy ze spółdzielni .Socjalnych mieszkan sie juz nie buduje , w niektorych miastach nie ma ich wcale a jak sa to trzeba czekac na nie latami

hmm cieżko znalez mieszkanie za rozsądne pieniądze

Czy zna ktoś kogoś kto mógłby pomóc w załatwieniu tych spraw??

Belunia - pisząc "socjalne" miałam na myśli mieszkania wynajmowane przez osoby, korzystające z pomocy socjalnej. Nie wiem, jak jest w Twojej miejscowości, ale w mojej korzystający z tejże pomocy nie maja co liczyć na wynajem mieszkania w "dobrej" dzielnicy miasta - dlaczego? Bo w tych "lepszych" (bardziej centralnie położonych) dzielnicach ceny mieszkań zaczynaja sie od 600-700 € za mieszkanie około 50 m2. A ile przysługuje 1 osobie korzystającej z pomocy s.? 400 €? Wejdź na pierwsza lepsza stronę dot. wynajmu mieszkań i zobacz sama, jakie (i w jakiej dzielnicy!) mieszkanie za te pieniądze mozna wynająć w Hamburgu.

u mnie za 800€ warm wynajmiesz cały dom Neubau :)ja nie wiem czy ziomek do Hamburga się wybiera ,nie napisał

Powrót