Mieszkanie kwaterunkowe

• Autor wątku Autor wątku pj_internet
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Wydział meldunkowy w urzędzie Bielany nie wyraził zgody na meldunek przedstawiając mi decyzję Pani Prezydent dotyczącą meldunków w mieszkaniach komunalnych.Chodzi o to ,że wydział meldunkowy zamelduje mnie tylko wtedy gdy właściciel lokalu m.st Warszawy wyrazi na to zgodę.Więc,musiałam złożyć kolejny raz do zgn wniosek o wyrażenie zgody na oddanie w bezpłatne używanie części lokalu.Poprzednio po prawie trzech miesiącach otrzymałam odpowiedż"W imieniu właściciela lokalu na podstawie 36 ust3 Uchwały nr LVIII/1751/2009 Rady miasta Warszawy z dnia 9 lipca 2009r w sprawie zasad wynajmowania lokali wchodzących w skład mieszkaniowego zasobu miasta stołecznego Warszawy wyrazam zgodę na oddanie do bezpłatnego używania części lokalu....wnuczce i prawnukowi na okres jednego roku" z tym pismem udałam się do wydziału meldunkowego i zostałam zameldowana na czasowo.Teraz po roku znowu ta sama procedura tylko dodatkowo jestem nachodzona w domu przez urzędników zgn.

agnieszkas33 napisał:
Wydział meldunkowy w urzędzie Bielany nie wyraził zgody na meldunek przedstawiając mi decyzję Pani Prezydent dotyczącą meldunków w mieszkaniach komunalnych.

W naszym kraju nie ma prawa precedensu i każda sprawa jest odrębna.
Proszę złożyć podanie o zameldowanie na czas nieokreślony i poczekać na decyzje w pani sprawie.
Jeśli w ciągu miesiąca nie będzie decyzji, to zażalenie na niezałatwienie sprawy.
Jeśli będzie decyzją odmowna, to odwołanie i dalej skarga do WSA

W czwartek idę do zgn po zgodę na meldunek prawdopodobnie decyzji jeszcze nie bedzie wtedy złożę skargę.Jeśli będzie to pwenie na rok i wtedy wydział meldunkowy mnie zamelduje.Czy mogę złożyć odowołanie od decyzji zgn(jeżeli wyrażą zgodę tylko na meldunek czasowy) i jednocześnie podanie o zameldowanie na czas nieokreślony do wydziału meldunkowego?

agnieszkas33 napisał:
wtedy złożę skargę.

Żadną skargę! Zażalenie, bo ma inny tryb formalny.

Tryb następujący:

1. Podanie do wydziału meldunkowego o wszczęcie postępowania administracyjnego w zakresie zameldowania na czas nieokreślony
co napisać i jak - znajduje się w tym wątku

1a. Jeśli w ciągu miesiąca nie zostanie wszczęte postępowanie, to zażalenie do organu II instancji na niezałatwienie sprawy w terminie - czyli bezczynność organu I instancji.

1b. Organ II instancji wydaje postanowienie uznające zażalenie i wyznacza termin 30 dni na załatwienie sprawy. Jeśli wtedy organ I instancji nie wyda decyzji, to skarga do WSA na bezczynność organu I instancji.

2. Jeśli organ I instancji wyda decyzje odmowną, to odwołujemy się od niej do organu II instancji i jeśli nadal jest odmowna, to zaskarżamy decyzje do WSA powołując się na orzecznictwo przytoczone wyżej w wątku.

Dziękuję za pomoc,odezwę się po wizycie w urzędzie,pozdrawiam.Agnieszka

Witam,byłam dziś w urzędzie oczywiście decyzji nie ma pani powiedziała ,że będzie w póżniejszym terminie ale nie jest w stanie określić kiedy.W wydziale meldunkowym usłyszałam,że jeżeli wystąpię z wnioskiem o zameldowanie w trybie administracyjnym to ZGM wypowie umowę najmu mojej babci ze względu na meldunek bez zgody właściciela.Czy mają do tego prawo?Proszę Pana voyteg o odpowiedż.

Nie mają takiego prawa, tylko tak straszą

Tym samym urzędnicy przyznają, że ma pani racje z wnioskiem o zameldowanie.

Gdyby tak było, to ZGM również by wypowiedział umowę babci, skoro cyklicznie pani się melduje co rok, ponieważ od dawna pani tam mieszka, nieprawdaż?

W wydziale meldunkowym powołali się na Ustawę o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego z dnia 21 czerwca 2001 Art11 "Wypowiedzenie najmu powinno być pod rygorem nieważności dokonane na piśmie oraz określać przyczynę wypowiedzenia...Nie później niż na miesiąc naprzód, na koniec miesiąca kalendarzowego, właściciel może wypowiedzieć stosunek prawny, jeżeli lokator:... wynajął, podnajął albo oddał do bezpłatnego używania lokal lub jego część bez wymaganej pisemnej zgody właściciela.... "

agnieszkas33 napisał:
jeżeli lokator:... wynajął, podnajął albo oddał do bezpłatnego używania lokal lub jego część bez wymaganej pisemnej zgody właściciela.... "

Babcia nadal użytkuje lokal, więc ani nie wynajęła, ani nie podnajęła, ani nie oddała

Witam,wyjęłam wniosek,który składałam do lokalówki o wyrażenie zgody na meldunek tytuł wniosku brzmi"WNIOSEK O WYRAŻENIE ZGODY NA ODDANIE W BEZPŁATNE UZYTKOWANIE CZĘŚCI LOKALU".Moim zdaniem już w samym tytule lokalówka się zabezpieczyła przed ewentualnym meldowaniem w drodze administracyjnej.Bo jeżeli nie wyrażą zgody na meldunek na stałe a ja wystąpie z podaniem o meldunek w drodze administracyjnej ,to babci wypowiedzą umowę najmu. " jeżeli lokator:... oddał do bezpłatnego używania lokal lub jego część bez wymaganej pisemnej zgody właściciela.... "

Ostatnia edycja:
czemu składa pani wniosek do wydziału lokalowego, nie zaś do meldunkowego?

na forum jest tak wiele wątków, gdzie osoba udostępniła lokal rodzinie, a potem ta rodzina nie chce się wyprowadzić...

decyzja o meldunku nie ma nic wspólnego z weryfikacją praw do lokalu

Chciałam zameldować się w wydziale meldunkowym,niestety okazało się,że najpierw muszę mieć zgodę właściciela czyli miasta na meldunek.Więc złożyłam wniosek do ZGN i pozwalają mi tylko na czasowo za każdym razem.

agnieszkas33 napisał:
niestety okazało się,że najpierw muszę mieć zgodę właściciela

Bzdura, żadnej zgody pani mieć nie musi.
Prosiłem, aby pani przeczytała i zastosowała rady z tego wątku dokładnie....

Tu jest informacja co ma pani zrobić

http://forumprawne.org/prawo-nieruchomosci-lokalowe-budowlane/197815-mieszkanie-kwaterunkowe.html#post980130

Zaś tu jest fragment zacytowanego wcześniej w tym wątku orzeczenia WSA - proszę się wczytać i wyciągnąć wnioski z różnicy trybu postępowania.

Natomiast wyrażenie zgody przez właściciela nieruchomości (czy też w danym przypadku najemcy) na zameldowanie ma tylko takie znaczenie, że organ w takiej sytuacji z reguły nie dokonuje zameldowania poprzez podjęcie czynności materialno – technicznej, ale poprzez wydanie na podstawie art. 47 § 2 ustawy meldunkowej stosownej decyzji."

voyteg napisał:
Babcia nadal użytkuje lokal, więc ani nie wynajęła, ani nie podnajęła, ani nie oddała

babcia podnajęła mi pokój podpisując się pod wnioskiem lokalówki w takim razie, jeżeli zamelduję się na drodze administracyjnej bez zgody właściciela to zgodnie z Ustawą o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego z dnia 21 czerwca 2001 Art11 "... właściciel może wypowiedzieć stosunek prawny, jeżeli lokator:... wynajął, podnajął albo oddał do bezpłatnego używania lokal lub jego część bez wymaganej pisemnej zgody właściciela...." wypowiedzą babci umowę najmu.

agnieszkas33 napisał:
babcia podnajęła

a gmina wiedziała o tym, że babcia tak uczyniła, kiedy pani była meldowana na rok?

to niech babcia wymówi to pani

wtedy gmina musi zapewnić pani lokal zastępczy, bo nie ma eksmisji na bruk, gdyby chciała panią wyeksmitowac

w tym faktycznym stanie prawnym jak najbardziej ,powinna być pani zameldowana. chce pani aby zredagować wniosek do wydziału meldunkowego w urzędzie meldunkowym?

Taki wniosek babcia składa co rok do lokalówki "WNIOSEK O WYRAŻENIE ZGODY NA ODDANIE W BEZPŁATNE UZYTKOWANIE CZĘŚCI LOKALU". na którym w obecności urzędnika się podpisuje ,wtedy po 2 miesiącach wydają decyzję (zgodę na zameldowanie się na czasowo)i idziemy razem z babcią do medunkowego.

agnieszkas33 napisał:
na którym w obecności urzędnika się podpisuje ,wtedy po 2 miesiącach wydają decyzję (zgodę na zameldowanie się na czasowo)i idziemy razem z babcią do medunkowego

czyli jest to zameldowanie w trybie podjęcia czynności materialno - technicznej,
zaś
ja cały czas piszę o zameldowaniu w trybie decyzji administracyjnej na podstawie art. 47 § 2 ustawy meldunkowej

efekt jest ten sam

agnieszkas33 napisał:
Taki wniosek babcia składa co rok do lokalówki

czyli nie mogą podważyć, że nie wiedzieli iz pani tam mieszka :)

to też oznacza, że ma pani obowiązek się zameldować na czas nieokreślony, a niedopełnienie tego oznacza karę grzywny

napisać pani wniosek, czy też boi się go pani złożyć?

Ostatnia edycja:
Pani jako nadawca pisma z adresem zamieszkania

Adresat to Urząd Dzielnicy Bielany i znany pani adres :)

Poniżej treść pisma:
==========================
Wniosek o wszczęcie postępowania w sprawie zameldowania w trybie administracyjnym

Na podstawie art. 61 § 1 Kodeksu Postępowania Administracyjnego (tekst jednolity z dnia 9 października 2000 r. - Dz.U. Nr 98, poz. 1071) oraz art. 47 pkt. 2 Ustawy o ewidencji ludności i dowodach osobistych (tekst jednolity z dnia 25 lipca 2006 r. - Dz.U. Nr 139, poz. 993), wnoszę o zameldowanie mnie na czas nieokreślony w miejscu mojego zamieszkania tj. (tu dokładny adres), ponieważ od... (tu podaje pani mniej więcej ile pani tam mieszka lat) poprzez wydanie na podstawie art. 47 § 2 ustawy meldunkowej stosownej decyzji.

Podpis.
===========================

1. składa pani to podanie w Urzędzie Dzielnicy w kancelarii - żadnych spacerów do wydziału meldunkowego - oni sami to przekażą.
2. Na kopii pisma proszę otrzymać potwierdzenie odbioru lub nadać listem poleconym na poczcie i zachować potwierdzenie nadania.
3. Czekamy 30 dni, jak nic się nie będzie działo, to napiszemy zażalenie

Ostatnia edycja:
Dziękuję serdecznie jeszcze się odezwę.

Powrót