mieszkanie spol. lokatorskie

• Autor wątku Autor wątku markusik1982
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

markusik1982

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam
Mam duży problem z mieszkaniem. Ojciec jest głównym najemca mieszkania w bloku, tylko ze jest problem bo stracił status członka spółdzielni, co za tym idzie mieszkania nie można przepisać na mnie ani na brata. czy w razie śmierci ojca reszta rodziny zostanie wyrzucona na bruk?? -
Napisze żeby było jasne czemu utracone zostało członkostwo- parę lat( ok 6-7) temu były problemy finansowe wiec rodzice zalegali z czynszem(teraz od trzech lat wszystko jest płacone na bieżąco) ale trzeba było robić wycenę mieszkania za co w tamtym roku spółdzielnia liczyła sobie ok 1200 zł. Ale w tym roku zmieniły się przepisy i teraz muszę zapłacić ok 16000 zł aby znów być członkiem spółdzielni( kwota ta jest 30% różnicy wartości mieszkania od chwili zadłużenia ( czyli w momencie gdy utracono członka spółdzielni ) do chwili obecnej)tak mi to wytłumaczyli w spółdzielni.
i mam pytanie czy da rade uniknąć jakoś płacenia tej kwoty czy nie bardzo. Bardzo bym prosiło pomoc.

Czyli ojciec jest najemcą lokalu spółdzielczego nie będąc członkiem SM?
A co z wkładem mieszkaniowym, który był wpłacony przy albo przed uzyskaniem członkowstwa przez ojca?

wkład mieszkaniowy jaki byl wpłacony przy kupnie mieszkania , pewnie leży) (leżał) gdzieś na kontach społdzielni, a czy to jest ważna informacja??

Wkład mieszkaniowy był wpłacany od 1975 roku do 2001 roku (momentu gdy rodzice stracili status członka spółdzielni ), uiszczany był w czynszu za mieszkanie, wiec przez 25 lat ok. nie wiem, jaka to kwota.
mam również inne pytanko,czy ustawa o wykupie mieszkań ( nad która glosowano) parę dni temu przeszła?? i czy trzeba być członkiem spółdzielni żeby wykupić mieszkanie?? może w taki sposób da sie to obejść
pozdrawiam,

co do ustawy z przez paru dni to nie wiem, ale sama jakby co jestem zainteresowana :what:
natomiast jeśli chodzi o kwestię członkostwa w spółdzielni to jeśli chcesz przystąpić od członków to niestety musisz zapłacić członkowskie i nie ważne że wpłacił je kiedys ojciec, mało tego jeśli np wpłacsz je dziś i powiedzmy za rok bedziesz chciał przepisać je na brata to on znów owe członkowskie bedzie musiał zapłacić, to samo dotyczy tych 1600zł wyrównania, musisz zapłacic je ty i jeśli kiedyś bedzisz przepisywać mieszkanie to osoba dla której bedziesz to robić znów zapłaci za wycene i pokryje różnice. jeśli chodzi o wkład miezkaniowy to idż do spółdzielni i zarządaj podania ci wysokośc tego wkładu na piśmie oczywiście, jest to istotne bo to jest wkład który jest zwrotny po utracie prawa do zajmowania lokalu. z tego co mi wiadomo nie mozna zajmować mieszkania lokatorskiego nie bedąc członkiem spółdzielni ale pewna nie jestem,ale zawsze możesz sie starać o przyjęcie w poczet członków spółdzielni. przede wszystkim przeczytaj statut waszej spółdzielni tam powinno być najwiecej info.

Otóż najem to najem, dodatkowo spółdzielcze lokatorskie prawo do lokalu jest niezbywalne, nawet jakby żył nie mógłby go darować, sprzedaź, zapisać w testamencie. Dziedziczny jest wniesiony wkład mieszkaniowy.
W tym roku jeszcze sie przepisy nie zmieniły.
Spółdzielnia już teraz może żądać opróznienia i wydania lokalu, ponieważ do lokalu, które Państwo zajmują nikt nie ma tytułu prawnego.
Czy jest zadłużenie?
Za wycenę 1.200,00 zł?
16.000,00 zł nie za członkostwo, ale uzupełnienie wkładu mieszkaniowego/budowlnego? wg wartości rynkowej. 16.000 zł = wartość rynkowa lokalu - (minus) zwaloryzowany wkład.
Żeby zostac członkiem należy uiścić wpisowe i zadeklarować udziały.
Wysokość wpisowego nie może przekraczać wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę, o którym mowa w ustawie z dnia 10 października 2002 r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę (Dz. U. Nr 200, poz. 1679 oraz z 2004 r. Nr 240, poz. 2407).
Znam spółdzielnie, których wpisowe to kilkadziesiąt złotych.

Jeżeli chce Pani zostac członkiem to niestety należy uzupełnić wkład.
Na obecnym etapie proponuję zawrzec ze Spółzielnią umowę najmu! Uzyska Pani tytuł prawny do lokalu!

dziękuje
widzę ze nic z tym nie zrobić , trzeba zaciągnąć kredyt na 18000 i zapłacić - oki dziękuje za pomoc i pozdrawiam

Powrót