Mija okres zapłaty mojej zasądzonej nalezności co dalej?

• Autor wątku Autor wątku radiator77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

radiator77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
W maju br. uprawomocnił się wyrok (sprawa karna $ za oszustwo)na moją korzyść. Zostałem oszukany na aukcji internetowej sprawa szybko trafiła do sądu człowiek przegrał sprawę. Zostały mi zasądzone pieniądze do zapłaty w przeciągu 6 miesięcy od uprawomocnienia się wyroku. Byłem w sądzie (wydział grodzki) w czerwczu br i mówiono mi że wyrok prawomocny człowiek się nie odwołał. Mija własnie pół roku do kiedy to miałzapłacić i nic. Otrzymałem tylko świstek z sądu do mojej informacji że wysłano pismo upominające ze w terminie 6 miesięcy ma oddać pieniądze. Nic przez ten czas nie robiłem mówiono mi w sądzie abym czekał na jego zapłatę. Jednak kilka dni temu poszedłęm pytać czy coświadomo. Pani mi powiedziała że powinien już oddać kasę. Wysłała mnie do kuratorów (czlowiek nieletni 3 lata dozoru kuratora) chociaż oskarżony był z miasta oddalonego o 200km wieć jak mówiła ze chyba dozór przejęli tamci kuratorzy. Natomiast ci w moim mieście nic o sprawie nie wiedze i radza wystąpić do sądu o wydanie wyroku z kaluzulą wykonalności. I mówił kurator że jak w wyroku podany będzie jakiś artykuł czterdzieści coś tam to trzeba napisać do kuratora w mieście oskarżonego i poinformować ze koleś nie płaci pieniędzy a jeżeli bedzie siedemdziesiąty któryś (kk lub kpk jak mowil) to po otrzymaniu kaluzuli idę do komornika. Moje pytanie czy dobrze zrobiłem ze tak długo czekałem z kaluzula wykonalności? wkoncu miał 6 miesiecy na zapłate? Już sam nie wiem co teraz robić?

radiator77 napisał:
Moje pytanie czy dobrze zrobiłem ze tak długo czekałem z kaluzula wykonalności? wkoncu miał 6 miesiecy na zapłate? ?
Źle ! No przecież już raz Cię oszukał !

czyli co zle mi mówiono w sądzie? W sekretariacie mówiła mi baba że mam czekać 6 miesięcy na zapłatę więc czekałem. Prokurator mówił także że gdyby po pół roku nei zapłacił to do komornika i po sprawie. Każdy w tym sądzie co innego mówi.Ręce opadają. A co by było gdybym wsytapił (czy ta wogóle można) zaraz po upawomocnieniu sie wyroku o klauzulę wykonalności?? czy t oże nie wystąpiłem wcześniej powoduje że jak będzie kaluzula to zonowu mija 6 miesiący do zapłaty?? bo ja już się załamię

Zaraz, zaraz - przepraszam Cię radiator77 !
Jak był termin zapłaty do 6 miesięcy - to byś wcześniej klauzuli i tak nie dostał.
Ale przez te 6 miesięcy - przewidując to, że prawdopodobnie nie zapłaci - mogłeś wziąść wyrok z klauzulą prawomocności i sprawdzić jego ew. składniki majątkowe - co by Ci teraz ułatwiło wniosek do komornika.

dzięki
Słuchacie kobieta z sądu mówiła w czerwcu br. żeby czekać 6 miesięcy. Prokurator też tak mówił. Teraz kierowniczka sekretariuatu odsyła mnie do kuratorów sądowych aby ci szukali kuratora i innym mieście. Kuratorzy nic nie widzą i taka spychologia. Jednak tiwerdzą ze jak dostał wyrok odsiadki w zawieszeni ui 3 lata kuratora to bez względu na to czy wystąpiłem o wydanie wyroku z kaluzulą czy też nie kurotora na pewno już ma.Teraz nie wiem czy mam pojść do sadu i prosić o wydanei wyroku z kaluzuląwykonalności czy też nie? Podpowiedzcie proszę bo kady coś innego mówi a kasy nie mam.
dziekuję Wam serdecznie

Wniosek o wydanie orzeczenia z klauzulą i do komornika.

dzięki
czyli mam teraz napisać pismo treści
'prosze o wydanie mi odpisu wyroku sygn. akt wraz z kaluzulą wykonalność?'
czy treść ma być inna?
przepraszam ale to moja pierwsza taka sprawa i nie mam doświadczenia
dzięki Wam

Dzięki Wam wszystkim
mam już (szybko jakos) kaluzule wykonalności.
jakiej treści pismo mam napisać do komornika?czy jest jakiś wzrór w necie?
dziekuję

Powrót