Moje zdjęcie w internecie- zniesławienie..

• Autor wątku Autor wątku Ada07
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ada07

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam..

1,5 miesiaca temu zobaczyłam swoje zdjęcie (do ktorego mam wyłączne prawa autorskie) na portalu randkowym. Jest to zdjęcie przedstawiające moją twarz. Osoba, która dokonała tego czynu loguje sie tam regularnie od przeszło roku i szuka sexu. Strasznie mnie to zabolało , poniewaz dbam o swoja reputacje a ktoś mnie publicznie znieważa wykorzystując do tego moje zdjęcie.

Kontaktowałam się z administartorem owego portalu, lecz dane tej osoby np IP mogą zostać przekazane tylko policji. Udałam się na policję, złozyłam doniesienie z prośbą o pomoc w ustaleniu sprawcy. Policja przekazała sprawe do prokuratury ale ta nie jest w stanie nic zrobić, ponieważ skargę należy wnieść z oskarżenia prywatnego. Na komendzie zostałam poinformowana, ze policja nie może interweniowac w tej sprawie. Zostałam odesłana do sądu, lecz żeby wnieść skargę- muszę wiedzieć przeciwko komu. Żadna instytucja nie jest w stanie pomóc ustalić sprawcy.
Nadmieniam, iż administrator portalu randkowego jest w posiadaniu adresu IP sprawcy... ale jak go uzyskać? do kogo się zwrócić i co zrobić by sprawca został ukarany??? czy naprawdę policja nie moze ustalic sprawcy? a art 488 u.1 kpk? :?:

Bardzo proszę o pomoc

Witam...

Jest to ogłoszenie towarzyskie z moim zdjęciem na pół strony. Podane są podstawowe informacje o mnie: wzrost, wiek, wykształcenie, stosunek do nałogów, zawód itp. W rubryce jaki jest cel znajomości napisano: PRZYGODA I SEKS. Ponad to osoba ta odpowiada na pytania o tematyce erotycznej np: co Cie podnieca itp..

Musze dodać, że zainteresowanie tym ogłoszeniem jest duże co można łatwo zweryfikować, a owy serwis ogłoszeń towarzyskich jest odwiedzany przez kilka tysięcy osób dziennie.

Czy to nie kwalifikuje się do zniesławienia/zniewagi? ( o bezprawnym wykorzystaniu mojego wizerunku nie wspomnę )

Skoro i prokuratura i policja odsyłają mnie do sądu to muszę wiedzieć, kto jest oskarżonym- a przecież nie jestem w stanie wskazać sprawcy. Czy mogę napisać wniosek do sądu o skierowanie sprawy do policji w celu ustalenia sprawcy? czy od razu pozew i w nim prośba o ustalenie sprawcy czynu?

Dowiedziałam się, że istnieje możliwość złożenia skargi do Policji dotyczącej przestępstwa prywatnoskargowego w oparciu o art 488 u1 oddając wykrycia sprawcy i przekazania skargi właściwemu do rozpoznania sprawy sądowi (tylko który sąd? skoro ani sprawca nie jest znany ani miejsce popełnienia przestępstwa)

Naprawdę nie wiem co mam zrobić .

Z góry dziękuję za odpowiedź
Ada
:roza:

Ja bym napisał do Prokuratury, że w związku z tym i z tamtym wnosi pani o objecie czynu ściganiem aż do momentu ustalenia personaliów sprawcy czynu, czego sama Pani zrobić nie może - wobec braku możliwości prawnych, technicznych i faktycznych. Proszę wskazać, że - przynajmniej do momentu ustalenia danych tej osoby - wymaga tego interes społeczny, albowiem w sytuacji, gdy prokuratura nie pomoże Pani w tym zakresie, jest Pani w sposób całkowity i trwały pozbawiona mozliwożci dochodzenia swoich prawnie uzasadnionych roszczeń.

Jestem zdezorientowana..

A czy sąd jest w stanie nakazać policji ściganie sprawcy?

Prokuratura odmówiła pomocy. sprawa została zamknięta. Czekam teraz na pismo z prokuratury.
Pozostaje złożyć zażalenie w terminie 7 dni od momentu doręczenia?? i znowu prosić o pomoc?

Jestem swiadoma faktu, że nie jest to przestępstwo najwyższej wagi, ale jestem obywatelem tego kraju, któremu KRP zapewnia podstawowe prawa...to jednak nie można uzyskać pomocy.. :(

Policja nie miała podstaw prawnych do odmowy ustalenia sprawcy, to co opisujesz to skandal.

[cytat="Yossarian":26juyixr]Na czym polegało to zniesławienie?[/cytat:26juyixr]

Yossarian tego si? po Tobie nie spodziewa?em, znies?awienie(212 kk) jest oczywiste, ba mo?na twierdzi?, ?e dodatkowo dosz?o do zniewagi (216 kk). Dosz?o tak?e do naruszenia art.23 KC.

Re: Moje zdj?cie w internecie- znies?awienie..

Prokurator zamkn?? spraw? gdyz jak twierdzi spo?eczna szkodliwo?? czynu nie jest znaczna. By?am tam osobi?cie i nie dosta?am ?adnych istotnych w tej sprawie wskazówek. Jedyne co moge zrobic to z?ozy? zazalenie na decyzj? prokuratora.

Policja zas?ania si? / (sprawc?) ustaw? o ochronie danych osobowych, która nie pozwala im dzia?ac w tej sprawie, a co za tym idzie ustali? sprawcy. Moze dzia?a? jedynie na zlecenie prokuratury lub s?du.
Nie rozumiem- skoro sprawca jest chroniony przez ustawe o ochronie danych osobowych to co z moimi prawami? A moje dobra osobiste? ochrona wizerunku, cze??, moje dobre imie? co z poszkodowanym? on nie jest chroniony?

Prosi?am policj?, ?eby przynajmniej zabezpieczy?a stron? gdyz stanowi ona jedyny dowód w sprawie. Nie jestem w stanie jej nawet wydrukowa?, gdy? zdj?cie jest dobrze zabezpieczone i strona drukuje si? bez zdj?cia. Nie moge tak?e jej zapisa? na p?yt?.
Fakt zabezpieczenia dowodu jest dla mnie niezmiernie istotny poniewaz do momentu pozyskania przeze mnie tego dowodu, nie moge prosi? administratora o usuni?cie strony. Ka?dego dnia dr?czy mnie mysl, ?e jestem nara?ona na smieszno?? i nic nie jestem w stanie zrobi?..

Czy teraz pozostaje z?ozy? za?alenie na decyzje prokuratora, czy uda? si? do Komendy G?ównej Policji, wyja?ni? spraw? i prosi? o pomo??

Ada

Re: Moje zdj?cie w internecie- znies?awienie..

Zazalenie na decyzje prokuratora z argumentacja jak podalem wyzej. Nadto jest chyba , choc nie widzialem osobiscie acz czytalem w necie, jakies pismo z Prokuratury Krajowej , wedle ktorego prokuratura ma wlasnie pomagac w ustaleniu sprawcow takich przestepstw.
Sa programy-tez darmowe-gdzuie mozna robic tzw. screen strony takie jakby zdjecie.

Ada07, to nie Policja tylko Prokurator jest wladny ustalenia nr IP i danych osobowych sprawcy. Jednak aby Prokurator wydal postanowienie musi toczyc się postepowanie przygotowawcze a nie sprawdzajace jak w Twoim przypadku. Na wniosek Policji administrator strony nie udostepni danych o sprawcy, gdzyz chroni go wlasnie ustawa o ochronie danych osobowych. Na tej samej podstawie Policja nie zabezpieczy tej strony, gdyz odpowiednie postanowienie jest wladny wydac tylko Prokurator. Komenda Glowna ani zadna inna nie ma nic do gadania odnosnie decyzji Prokuratury o odmowie wszczecia dochodzenia.

[cytat="facetx":11jq1vlt]
Yossarian tego si? po Tobie nie spodziewa?em, znies?awienie(212 kk) jest oczywiste, ba mo?na twierdzi?, ?e dodatkowo dosz?o do zniewagi (216 kk). Dosz?o tak?e do naruszenia art.23 KC.[/cytat:11jq1vlt]

Rozpowszechnianie zdjęcia z wizerunkiem osoby bez jej zgody jest oczywistym zniesławieniem ?

Wszystko zależy od treści zdjęcia lub od kontekstu w jakim się go umieszcza,poniżej trochę literatury. :)

„Przepis art. 212 par. 1 k.k. nie określa formy podniesienia lub rozgłaszania zarzutu, w związku z czym zasadne jest przyjęcie, iż pomówienie może być dokonane w każdej formie pozwalającej na przekazanie drugiemu człowiekowi informacji stanowiącej jego treść.” - Piotr Hofmański, Jacek Satko Przestępstwa przeciwko czci i nietykalności cielesnej Zakamycze 2

„Pomawianie, stanowiące znamię czynu z art. 212 KK polega na podniesieniu zarzutu nie tylko „mówionego”, to jest w formie ustnej, ale także w każdej innej formie, (…) także w formie wizerunku (np. przekazanie innym osobom kompromitujących poszkodowanego fotografii)” - B. Kunicka- Michalska, J. Wojciechowska Przestępstwa przeciwko wolności , przeciwko wolności sumienia i wyznania, przeciwko wolności seksualnej i obyczajności oraz czci i nietykalności cielesnej …..C.H.Beck 2001

„Znieważające zachowanie może zatem przybierać postać słowną (posłużenie się wulgarnym słownictwem), być wyrażone przy pomocy rysunku (np. karykatura), symboli znaków albo innego rodzaju środka przekazu (film, fotografia), poprzez sporządzenie odpowiedniej strony www w internecie, czy też gestu, który wyraża brak szacunku wobec drugiej osoby. - Kodeks Karny pod red. A. Zolla wyd. II Zakamycze 2000

Dla mnie jest oczywiste. Autorka postu nie szuka sexu w necie, a ktoś taką sytuację stwarza, posługując się Jej wizerunkiem.

Zgadzam się z facetx...

Yossarian- zaden mężczyzna nie chce zobaczyć zdjęcia swojej córki, siostry czy zony na stronie ogłoszeń towarzyskich, szukającej przygody i seksu a takze tego, że oczekuje niesamowitej podniety.

Dla mnie jest to cios poniżej pasa a treść ogłoszenia jest niezmiernie krzywdząca i poniżająca ..

A

ale tak czy inaczej ściganie występku z art. 212 &1 i 2 odbywa się z oskarżenia prywatnego...

Ja się jednak zgadzam z Yossarianem - nie jest to oczywiste.
Ale uważam, że warto walczyć i można wygrać.

Możliwe, że nie jest to oczywiste.... jednak postaram się walczyć i może uda się doprowadzić sprawę do końca.

Bardzo dziękuję za podpowiedzi.. :roza: , widzę światełko w tunelu i jakieś rozwiązania tej sytuacji.

Naprawdę nie sądziłam, że tego typu sprawa będzie aż tak skomplikowana.

A

Powrót