Morenka - renta rodzinna a ostatni rok studiów

• Autor wątku Autor wątku Morenka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Popraw mnie, jeśli nie zrozumiałam: w październiku 2010 rozpoczęłaś trzeci rok studiów (czyli piąty semestr) i wtedy skończyłaś 25 lat. A ostatni semestr (siódmy) rozpoczniesz w październiku 2011 roku. Jesli tak, to ostatnim rokiem Twoich studiów jest rok czwarty, a nie trzeci, w związku z tym ZUS nie mógł wypłacac renty dłużej niż do października 2010. Roczników akademickich nie możemy liczyć od tyłu, a liczony od początku - siódmy semestr jest ewidentnie rokiem czwartym, czyli ostatnim.

Witam!
Czy ktoś z Państwa mógłby mi pomóc w napisaniu prośby/wniosku/podania o przedluzenie renty rodzinnej do ZUS-u po ukończeniu 25 r.z do 26-go

Jestem na oststnim roku studiow mgr rente otrzymywać mam do lipca br. gdyż ukoncze 25 lat,
Studia natomiast ukoncze mając lat 26
Nie wiem jak poprawienie zabrać się do napisania takiej prośby- proszę o wskazowki.

Pozdrawiazm

PYTanie
Witam mam pytanie.Jestem studenta 3 roku i pobieram rentę rodzinną.Niestety sytuacja rodzinna zmusza mnie do przerwy w studiach jednego semestru.Który bede powtazac.WIEM ze jak pisaliscie wczesniej(( Wyrok SN z dnia 03.10.99 (II UKN 739/99) : "Student w czasie urlopu dziekańskiego kontynuuje naukę w szkole [...],
co oznacza, że nie traci prawa do renty rodzinnej, niezależnie od tego z jakich przyczyn udzielono tego urlopu". ))Nie strace renty.Ale wyczytałam ze jezeli zrobie ta przerwe w semestrze i strace status studenta to na ten okres moge miec zabraną rente???CZy ktos sie orientuje albo byl w takiej sytuacji???

Jeszcze jedno pytanie jezeli bede powtarzac ten jeden semestr a jestem na 3 roku i zostanie mi jeszcze ostatni 4 rok a renta przysługuje mi do 25 lat czy bede mogła sie starac zeby zus przedłuzył mi rente na ten ostatni rok.Czy tylko jest to w przypadku kiedy student regularnie zalicza semestry i nie ma zadnej przerwy????

Mam problem i nie potrafię znaleźć odpowiedzi. Proszę o pomoc.

Od 9 lat otrzymuję rentę rodzinną po śmierci moich rodziców. Dnia 3.07.2011r ukończyłam 25lat. Do dnia moich 25-ych urodzin będąc na 1 roku studiów uzupełniających magisterskich (bez żadnej przerwy po licencjacie zaczęłam magisterkę) zaliczyłam wszystkie przedmioty co wg mnie oznacza że otrzymałam "promocję" na rok ostatni. (co ważne sprawdziłam regulamin mojej uczelni i tam jest napisane że semestr się kończy w sesji letniej dopiero we wrześniu po sesji poprawkowej co oznacza że w dniu moich 25-ych urodzin byłam/jestem jeszcze na roku pierwszym) Zadzwoniłam do Zus-u z zapytaniem w jakich okolicznościach w moim przypadku zostanie mi przedłużona renta rodzinna i dowiedziałam się, że (gdy urodziny obchodzę w wakacje) muszę spełnić warunek - do dnia moich urodzin muszę mieć wszystkie egzaminy zaliczone co też spełniłam. Z zaświadczeniem które wystawił mi Dziekanat (w którym było napisane "Studentka do dnia 03.07.2011 zaliczyła wszystkie egzaminy z drugiego semestru i z dniem 01.10.2011r będzie mogła kontynuować naukę na 2 roku studiów) napisałam prośbę o wznowienie renty i składając te dokumenty w Zus-ie zostałam poinformowana, że mam małe szanse. Czytając wszystkie ustawy znalazłam coś co by mnie uratowało:

Studentka, która na przedostatnim roku studiów zdała wszystkie wymagane egzaminy w czerwcu i która ukończyła 25 lat życia przed rozpoczęciem zajęć w nowym roku akademickim, zachowuje prawo do renty rodzinnej do zakończenia ostatniego roku studiów. – uchwała Sądu Najwyższego z 23 lutego 1989 r., III UZP 3/89, OSP 1990/5/246

Proszę odpowiedzcie mi czy ta uchwała jeszcze obowiązuje i czy nie będzie problemu gdy ostatni egzamin miałam wyznaczony na 03.07.2011 (bo akurat tak została ustalona sesja letnia i tylko w tych terminach mogłam zdawać egzaminy a w uchwale jest mowa o czerwcu).

Z góry dziękuję Ania

Proszę o pomoc w mojej sytuacji. Mam rentę rodzinną po matce oraz dodatek sierocy przyznane do 31 lipca 2012. 25 lat konczę 8 lipca. Programowe zakończenie studiów to wrzesien 2012. Nie mam wątpliwości, że do września 2012 roku należy mi się renta, ale czy należy mi się renta w przypadku kiedy ostatni rok mi się przedłuży poza wrzesień 2012 ze względu na niezaliczony egzamin lub obronę w późniejszym terminie?

Witam

Renta rodzinna która mam po ojcu kończy mi się 03.04.2012 roku, jestem aktualnie na ostatnim roku studiów inżynierskich (warunkowo tzn. nie mam wszystkich przedmiotów jeszcze zaliczonych z poprzednich lat), czy w taki układzie również przysługuje mi renta rodzinna do końca ostatniego roku studiów ?

pozdrawiam

witam, mam pytanko czy jeśli obronię magistra a nie mam skończonych 25ciu lat, to w przypadku rozpoczęcia studiów na innej uczelni, nie koniecznie podyplomowych przysługuje mi jeszcze renta?

będę bardzo wdzięczna za odpowiedź :)

Witam Serdecznie!
Piszę do Pana z ogromną prośbą o poradę.
15 czerwca tego roku kończę 25 lat do końca czerwca przysługuje mi renta rodzina, chciałabym złożyć podanie o przedłużenie renty. Byłam w zusie , ale urzędnik mi nie powiedział konkretnie co ma być w tym podaniu a już na pewno nie powiedział o tym :

"Sąd Najwyższy w uchwale z dnia 23 lutego 1989 r. (III UZP 3/89; OSP 1990/5/246), która zachowuje swą aktualność do dzisiaj orzekł, iż studentka, która na przedostatnim roku studiów zdała wszystkie wymagane egzaminy w czerwcu i która ukończyła 25 lat życia przed rozpoczęciem zajęć w nowym roku akademickim, zachowuje prawo do renty rodzinnej do zakończenia ostatniego roku studiów (art. 39 ust. 2 ustawy z dnia 14 grudnia 1982 r. o zaopatrzeniu emerytalnym pracowników i ich rodzin - Dz.U. Nr 40, poz. 267 ze zm.).

Czy jest to nadal aktualne ???
Serdecznie proszę o odpowiedź gdyż ciężko jest znaleźć kogoś kompetentnego
Pozdrawiam
Katarzyna Sowa

witam mam identyczną sytuacje jak Morenka tzn: Jestem na przedostatnim roku studiów, w wakacje (sierpień)kończę 25rok życia.
Od października zaczyna się ostatni rok moich studiów.Mam przyznaną rentę rodzinną po zmarłym ojcu do 31.08.12.
Byłam w Zusie i pytałam się czy mogę wnioskować o przedłużenie świadczenia. Pani powiedziała, że w mogę jedynie wnioskować do prezesa zusu o rentę wyjątkową i jest to jedyna opcja. Dodatkowo mam wypełnić formularz o moim stanie majątkowym i osób ze mną zamieszkujących.
Z uczelni mam zaświadczenie że sesja zaliczona w terminie, I rok IIstopnia kończy się w 30wrzenisa 2012, a studia planowo kończą się w 2013 roku. I mam pytanie w czy w związku z tym mam pisać podanie do oddziału Zusu w moim mieście i powoływać się na tą uchwałę Sądu Najwyższego z 1989roku?

Z góry bardzo dziękuje za pomoc

anjaa87, idź na uczelnię i poproś o wystawienie zaświadczenia, w którym jest informacja, że:
- zaliczyłaś wszystkie egzaminy przed 25 urodzinami
- zostałaś wpisana na ostatni rok studiów przed 25 urodzinami (niech wpiszą konkretne daty).
Zaświadczenie dołącz do wniosku o przedłużenie wypłaty renty i złóż w ZUS. I czekaj na decyzję - nie powinno być problemu.

Witam, nie wiem do kogo porównać swoją sytuację, w skrócie opiszę jak ona wygląda: jestem studentką 5 roku medycyny(studia trwają 6 lat), a więc jestem na przedostatnim roku,w styczniu 2013 skończę 25 lat i zostanie mi wstrzymana renta po zmarłym 6 lat temu tacie. Do końca studiów zostaje mi półtora roku, na razie za radą Pani z informacji z ZUS napisałam pismo o przedłużenie renty i czekam na odpowiedź ZUS. Zastanawiam się czy mam jakiekolwiek szanse, żeby starć się o te pieniądze. Proszę o pomoc!

Witam, po skończeniu 26 lat można sie starać o rente w drodze wyjątku. Idz do ZUSu i zapytaj sie jakie dokumenty są do tego potrzebne. Z tego co pamietam sklada sie to do naczelnika ZUS. Ja dostalem odpowiedz negatywną, tobie może sie udać trzeba próbować.
Pozdrawiam

Co mogę zrobić w wypadku gdy jestem na studiach 3,5 letnich i 17 lipca 2014 kończę 25 lat? Z czego ostatni semestr czyli czwarty rok studiów rozpoczyna się 30 września 2014 i trwa tylko jeden semestr. Kilka miesięcy temu doniosłem zaświadczenie i legitymacje rencisty wystawili mi do 30 lipca :(

Morena napisał:
Zdać wszystkie egzaminy przez 17 lipca.

Ok i wystarczy zaświadczenie z dziekanatu, że mam zaliczone egzaminy i jestem wpisany na kolejny rok zanieść do ZUSu czy sąd potrzebny?

W chwili ukończenia 25 lat będziesz na ostatnim roku studiów, jeżeli zdasz wszystkie egzaminy.

W maju skończę 25 lat i do końca maja mam otrzymywać rentę rodzinną wznowioną na podstawie zaświadczenia z października 2013 (że studiuje dalej na II roku studiów). Jak widać 25 lat skończę będąc na II roku studiów a więc z tego tytułu nie ma szans na przedłużenie wypłaty świadczenia.

Jednakże na przełomie lutego i marca złożyłem w ZUS zaświadczenie, iż od lutego uczę się także w jednorocznej policealnej szkole (do lutego 2015). A więc kończąc 25 lat jestem na ostatnim roku. W zamierzeniu chodziło mi o przedłużenie renty do 2015 toku.

Niestety do pory nie otrzymałem żadnej odpowiedzi ze strony ZUSu. Czy składać jeszcze raz zaświadczenie ? Nadmienię, że z zaświadczeniem nie składałem żadnego podania o przedłużenie. Czy jest ono wymagane i zasadne byłoby je złożyć ? Do kogo składać takie podanie ? Adresować na odział ZUSu w moim mieście ?

Z góry dziękuję za pomoc.

Powrót