Morenka - renta rodzinna a ostatni rok studiów

• Autor wątku Autor wątku Morenka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
witam,
właśnie dostałem pismo z sądu o terminie rozprawy,
proszę o pomoc jak mam sie przygotować do takiej rozprawy? jakie dokumenty mam przygotować?
proszę o ogólne wskazówki dotyczącej takiej sprawy

dziękuje i pozdrawiam

Nie jestem prawnikiem mogę tylko napisac z osobistego doświadczenia (w pierwszej instancji wygrałem ale ZUS złożył apelacje i teraz czekam).
Jedyne dokumenty jakie miałem (bo tego wymagał sąd) to zaświadczenie z uczelni o tym ze jestem studentem ostatniego semestru (w moim wypadku nauka trwa 7 semestrów) i że zdałem wszystkie wymagane egzaminy w czerwcu. Rozprawa była szybka - sędzia pytała tylko czy podtrzymuje swój wniosek.
Teraz czekam na rozprawę w Sądzie Apelacyjnym.
pozdrawiam.

Powodzenia.
Innych dowodów jak zaświadczenie z uczelni nie potrzeba.

No to ja mam pytanie czy taki ksztalt odwolania od apelacji jest ok:
[cytat:1krz1xls]WNIOSEK

Wnoszę o oddalenie apelacji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych od wyroku Sądu Okręgowego w Nowym Sączu – Wydział IV Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z dnia 3 listopada 2006r.

UZASADNIENIE

Sąd Najwyższy w uchwale z dnia 23 lutego 1989 r. (III UZP 3/89; OSP 1990/5/246), która zachowuje swą aktualność do dzisiaj orzekł, iż studentka, która na przedostatnim roku studiów zdała wszystkie wymagane egzaminy w czerwcu i która ukończyła 25 lat życia przed rozpoczęciem zajęć w nowym roku akademickim, zachowuje prawo do renty rodzinnej do zakończenia ostatniego roku studiów.
W uzasadnieniu Sąd Najwyższy uznał iż student który zdał wszystkie egzaminy w danym roku akademickim (spełnił formalne wymogi do kontynuowania nauki) może od momentu zdania ostatniego egzaminu uważac się za studenta kolejnego roku. <--- PISAĆ TAKEI COŚ (ostatnie zdanie) CZY NIE BO TO SAM WYMYSLILEM A JESTEM INFORMATYKIEM NEI PRAWNIKIEM WIEC NIE JESTEM PEWNY (sorki za duże litery ale to nie krzyk tylko zwrucenie uwagi ;))[/cytat:1krz1xls]

Pomyslalem ze napisze odwolanie od apelacji bo przeciez to chyba nie zaszkodzi.

To nie odwołanie, ale odpowiedź na apelację. :wink:
Cytując uzasadnienie orzeczenie SN proszę nie wstawiać swoich komentarzy.
Sąd Apelacyjny doskonale zna treść tego wyroku i uzasadnienia SN.

na mojej sprawie sedzina zapytala czy podtrzymuje swoja wersję, czy uczę się dziennie, kiedy miałam ostatni egzamin oraz czy pracuję. wszystkie odpowiedzi na te pytania byly zamieszczone w moich pismach skierowanych do sądu.

powodzenia na sprawie i napisz jak było.

witam

dziękuje za odpowiedź, będę informował co się dzieje z moją sprawą

pozdrawiam

witam
ja juz jestem po ogłoszeniu wyroku, odbyły sie tylko dwie rozprawy w odstępie 2 tygodni (myślałem ze potrwa to zdecydowanie dłużej).Wyrok jak najbardziej dla mnie korzystny :) Pani Sędzina ogłaszając wyrok powiedziała ze bezsprzecznie mam racje i ZUS ma wznowić mi wyplatę renty. ZUS od wyroku sie nie odwołał i tydzień temu przysłał do mnie pismo dotyczące wznowienia(muszę przedstawić dokumenty dotyczące zarobków).
Jeżeli ktoś jest w takiej sytuacji jak ja (tzn miał sesje poprawkowa)to na rozprawe niech zabierze ksero indeksu z datą ostatniego egzaminu, ksero musi być potwierdzone w dziekanacie.

dziekuje za pomoc w mojej sprawie
pozdrawiam

warto jednak walczyć o swoje nawet z taką instytucją jak ZUS
:tuptup: :D

Na wstępie cieszę się, że natrafiłem na takie fajne forum. Mam podobną sytuację, choć jednak inną. Tzn, drugie studia w systemie zaocznym rozpocząłem w lutym (nie w październiku jak zwykle to bywa).
urodziłem się 28 stycznia. Semestr kończył się na początku lutego.
Dlatego też sesję zaliczyłem sporo wcześniej i już w styczniu 2007 roku zostałem studentem ostatniego roku, oczywiście mam pisemko z dn. 11.01.2007 w którym jasno napisano, ze jestem studentem ostatniego roku.
ZYUS jednak stwierdził, zę wedle nich nie jestem bo semestr trwa do lutego. Oczywiście odwołałem się od tego, nic to nie dało, według nich nadal nie byłem studentem ostatniego roku kończąc 25 lat.
W tej chwili dostałem pisemko z Sądu, że niedługo odbędzie się rozprawa. Boję się, tzn za bardzo nie wie co ja mam mówić, co najlepsze, wraz z pismem z Sądu było dołączone także jakieś odwołanie od mojego pisma z ZUSu, w którym to wypisują mi za ustawą komu się należy, oczywście nie wpisując ostatniego punktu o tym, ze jak się jest na ostatnim roku też się należy oraz napisali, iż dostarczone przeze mnie pismo z uczelni ze stycznia "pozostaje bez wpływu na ewentualną zmianę stanowiska tegoż organu co do prawa do renty rodzinnej od dnia 01.02.2007. W oparciu o przedstawiony w sprawie materiał dowodowy, organ rentowy stwierdza, iż wiek 25 lat wnioskodawca osiągnął w dniu 28.01.2007 r. nie będąc na ostatnim roku studiów i wobec tego wnosi jak na wstępie".

Co byście mi radzili co dalej robic.

ZUS prawdopodobnie oparł się na regulaminie studiów, a tam są podane daty rozpoczęcia i zakończenia poszczególnych semestrów.
To, kiedy ktoś zdaje egzaminy nie ma wpływu na regulaminowe "bycie" na ostatnim roku studiów.
No, ale sąd może do tego inaczej podejść. Czego życzę.

A jak mam IOS, czyli indywidualną organizację studiów? Tzn pismo, w którym Dziekan wyraża zgodę na indywidualną organizację studiów czyli skrócenie semestru o parę tygodni...

Można tak argumentować w sądzie swoje racje, ale zadecyduje sąd.

Janusz, dzięki za podpowiedź...

Życzę powodzenia :ok: .

[cytat="Janusz M."]Życzę powodzenia :ok: .[/cytat]

Nie dziękuję żeby pecha nie było... :-)

Dam znać po sprawie co Sąd powiedział...

25lat

dzien dobry,

do tej pory mowiono mi, ze przedluzenie rent przysluguje jezeli ktos konczy 25 lat bedac na 5tym roku studiow. Wtedy renta jest mu wyplacana do konca roku akademickiego a nie do daty urodzin. Czy sa to bledne informacje?

wedlug waszego forum wynika, ze przedluzenie renty przysluguje wtedy jezeli 25lat konczy sie na 4tym roku, a rente przedluza sie na ostatni rok.

jestem na 4tym roku, sesja mi sie konczy pod koniec maja, urodziny mam 22 czerwca, czy mam prawo ubiegac sie o przedluzenie renty na 5ty rok?

z gory dziekuje
Anna

Re: 25lat

[cytat="vonwisnia2"]
wedlug waszego forum wynika, ze przedluzenie renty przysluguje wtedy jezeli 25lat konczy sie na 4tym roku, a rente przedluza sie na ostatni rok. [/cytat]
Chyba nikt nie dawał takiej odpowiedzi, że renta ulega przedłużeniu gdy ktoś kończy 25 lat będąc na czwartym (przedostatnim) roku studiów.
Ustawa wyraźnie to reguluje: "Jeżeli dziecko osiągnęło 25 rok życia, będąc na ostatnim roku studiów w szkole wyższej, prawo do renty rodzinnej przedłuża się do zakończenia tego roku studiów (Art. 68 ust .1 p. 2 i ust. 2 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych)".
Dyskusyjna natomiast jest ocena, kiedy kończy się przedostatni a zaczyna ostatni rok studiów.
Ponieważ są różne opinie, a na różnych uczelniach różnie jest to regulowane, każda wątpliwość winna podlegać ocenie sądu.

[cytat="Janusz M."]Sąd Najwyższy w uchwale z dnia 23 lutego 1989 r. (III UZP 3/89; OSP 1990/5/246), która zachowuje swą aktualność do dzisiaj orzekł, iż studentka, która na przedostatnim roku studiów zdała wszystkie wymagane egzaminy w czerwcu i która ukończyła 25 lat życia przed rozpoczęciem zajęć w nowym roku akademickim, zachowuje prawo do renty rodzinnej do zakończenia ostatniego roku studiów.

dziekuje za szybka odpowiedz
w moim poscie piszac, ze ukonczy 25lat na 4tym roku chodzilo mi o ten cytat.

ostatnie egzaminy na 4tym roku mam 30.05, 25te urodzniy mam 22.06. czy powinnam sie ubiegac o przedluzenie? Mam jakies szanse? jakie zaswiadczenie z uczelni mam dostarczyc? (daty egzaminow?)

dziekuje
Anna

Powrót