Morenka - renta rodzinna a ostatni rok studiów

• Autor wątku Autor wątku Morenka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
ja również czekam na odpowiedzi, gdzieś z tydzień temu wysłałam podanie.zobaczymy jak to będzie?jak coś to dam znać.

nic nie słychać o naszych rentach? mi kazali zaświadczenie przynieść z zus ze zdałam egzaminy i ze zapisali mnie na 5 ostatni rok.ale dziekan na urlopie i indeksy nie sa podbite i nikt mi nie wystawił zaświadczenia napisałam do zus ze we wrześniu przyniosę tak mi pani z zus kazała napisać:( i zobaczymy!!!

Ja byłam dzisiaj w Zusie w ww sprawie. Dałam zaświadczenie i napisałam podanie, że jestem na ostatnim roku bla bla. Konczę 25 lat 5 września (a zatem jestem na ostatnim roku przed skończeniem 25 lat). Pani w biurze podawczym powiedziała mi, że szansa jest niewielka, bo mają wytyczne, żeby takie wnioski odrzucać. Mam nadzieję, że to nieprawda, w końcu to tylko pani z biura (w zeszłym roku mi jedna tak nasciemniała, że im trochę nie wierzę), nie sądzę żeby wiedziała wiele o funkcjonowaniu uczelni wyższych, ale się boję mimo wszystko. Trochę się podbudowałam, bo tu dużo osób pisze, że można się powołac na wyroki SN, ale podobno kazdy ZUS się rządzi inaczej :(

również sądzę że te Panie w biurze tylko tak mówią żeby ktoś nie szukał dalej, ze jak powiedzieli ze nie ma szans to się nie starać bo mają wtedy spokój ja czekam na decyzje maja podjąć w ciągu 30 dni,

linka723 napisał:
w końcu to tylko pani z biura
....nie sądzę żeby wiedziała wiele o funkcjonowaniu uczelni wyższych

Ale strasznie wielka i ważna z Ciebie studentka !!! Trochę szacunku dla innych !!!

Powodzenia, oby nie w Biedronce :)

nie jeden chciałby pracować w biedronce! ja właśnie pracuje i jestem bardzo zadowolona , ładnie płacą zdziwilibyście się ile pozdrawiam:-);)

:D..a tu dowód że Panie z biura się mylą.mówiła mi ze nie mam szans!dostałam wczoraj decyzje wznowili mi rentę:-)bardzo się ciesze bo dużo na mgr. się płaci za studia a życie robi się coraz droższe:-) pozdrawiam wszystkich i dzięki!!!

Hej! A kiedy składałaś to podanie? Bo ja 25 i jak dotąd nie dostałam odpowiedzi. Niby mają 30 dni, ale trochę się niepokoję. A co do szacunku - no to sorry, kłamały mi w żywe oczy - w zeszłym roku, że jak mam zaswiadczenie z września, to w październiku i tak będę musiałą przynieść - okazałao się, że to bujda, a w tym, że renta nie przysługuje - byłam w głównym oddziale w Wawie i babka mi pokazała wewnętrzny okólnik ZUS, że i owszem, na zasadach tu już wcześniej opisywanych (okólnik to taka wytyczna od zarządu do pracowników).

Aha! No i strasznie wielka i ważna ze mnie studentka - to sa moje drugie studia i nie zamierzam na tym poprzestać, bo idę na doktorat, a pracę mam - nie w Biedronce. Co do ludzi pracujących w Biedronce to też nic do nich nie mam, poza tą obok której mieszkałam (tam była masakra).

Witam,
w kwietniu tego roku ukończyłam 25 lat będąc na ostatnim roku studiów. Powołując się na ustęp 2 artykułu 68 ustawy o emeryturach i rentach FUS złożyłam wniosek o przedłużenie renty do końca września bieżącego roku (przewidywany termin zakończenia studiów). Niestety do chwili obecnej nie udało mi się obronić. Oficjalnie nie mam przedłużenia obrony pracy jednak w dziekanacie powiedziano, że mam się nie przejmować i póki co nie muszę pisać żadnego podania.
Z ZUS-u dostałam pismo, że mam dostarczyć zaświadczenie o zakończeniu studiów, których jako tako jeszcze nie zakończyłam. Czy jeśli nie zakończyłam nauki w planowym terminie, na tej podstawie ZUS może zarzucić mi, że pobierałam bezpodstawnie świadczenie od kwietnia do września br?
A załóżmy teoretycznie, że w ogóle nie uda mi się zakończyć studiów czy w takiej sytuacji również mogą mi zarzucić bezpodstawne pobieranie świadczenia? Jakby nie było do końca września cały czas posiadałam status studenta.
Trochę się obawiam, ponieważ nie zapowiada się bym miała bronic się w najbliższym czasie.

10 maja koncze 25 lat - do 30 maja mam rentę rodzinną, czy jeśli
powołam sie na uchwałę Sądu Najwyższego z dnia 23.02.1989 r./III UZP3/89; OSP 1990/5/246 , która stwierdza, że studentka, która, na przedostatnim roku studiów zaliczyła wszystkie wymagane egzaminy w czerwcu i która ukończyła 25 lat życia przed rozpoczeciem zajęc w nowym roku akademickim, zachowuje prawo do renty rodzinnej do zakończenia ostatniego roku studiów(...)"
egazminy zdam wszystkie w czerwcu
to czy moge ubiegac sie o przedłużenie renty? bo z tej uchwały wynika ze spałniam to wszystko.

...ale 25 lat kończysz 10 maja, a nie po zaliczeniu roku w czerwcu.

ale w tej uchwale jest napisane, że "(...) która ukończyła 25 lat życia przed rozpoczeciem zajęc w nowym roku akademickim (...)" nie jest tu podane że to musi byc w dniu urodzin, czyli u mnie w maju. No ja ukończę 25 lat przed rozpoczeciem noweo roku akademickiego, a egzaminy zdam w czerwcu...
Ja to tak intepretuję.

babka w zusie powiedziała, że musiałabym zdac egzaminy do czasu urodzin, no ok, ale jak uczelnia w maju ma mi wydac zaswiadczenie? przecież rok akademicki zaczyna się we wrzesniu....

jak wpiszą ze w roku 2010/2011 jestem studentką V roku to poświadcza nieprwde i nic mi to nie da, bo z takiego zaświadczenia bedzie wynikac ze od października już studentem nie bede.

jak wpiszą ze w roku adademickim 2011/2012 bede studentką V roku to też kicha, bo niby jaka pewnosc ze bede? W ZUSIE jednej pani to wystarczy, ale inna stwiedzi, że tu coś jest nie halo.

mmonika86 napisał:
ale w tej uchwale jest napisane, że "(...) która ukończyła 25 lat życia przed rozpoczeciem zajęc w nowym roku akademickim (...)" nie jest tu podane że to musi byc w dniu urodzin, czyli u mnie w maju. No ja ukończę 25 lat przed rozpoczeciem noweo roku akademickiego, a egzaminy zdam w czerwcu...
Ja to tak intepretuję.

Jedno zdanie wyrwane z kontekstu. Zapoznaj się lepiej z całym wyrokiem.

Z tym zaświadczeniem to kombinujesz, jak ....
Na ostatnim roku studiów będziesz jak zdasz wszystkie egzaminy z 4 roku. Będzie to w czerwcu, a więc po 25 urodzinach. Nikt uczciwy nie wyda w maju zaświadczenia, że zdałaś egzaminy, skoro ich nie zdałaś, bo jak dobrze pójdzie zdasz je w czerwcu.
Jak zdasz egzaminy w czerwcu to będziesz na ostatnim roku studiów, a to już nie daje prawa do przedłużenia renty rodzinnej.

Wyjście: zdać egzaminy przed 25 urodzinami :)

dobrze, a czy na ten kolejny rok studiów mogłabym się postarac np o rentę w drodze wyjątku?

Witam, przeczytałem wątek - widziałem, że kilka osób zadało to pytanie, ale nie znalazłem odpowiedzi:

1) Mam 25. urodziny w sierpniu, rozumiem, że jeżeli zdam w czerwcu wszystkie egzaminy (jestem na I roku SUM), to przedłużą mi rentę na ostatni rok SUM.

Moje pytanie brzmi: Czy fakt, że równolegle jestem na innych studiach, które trwają dłużej ma znaczenie? (tzn. jestem na studiach doktoranckich na innym kierunku).

Witam, moja sytuacja jest trochę bardziej skomplikowana i co gorsza już prawdopodobnie przegrana mimo wszystko proszę o poradę. Otrzymywałam rentę po zmarłym ojcu aż do sierpnia 2010 ( włącznie) będąc wtedy na 2-gim roku studiów z zaliczonymi wszystkim egzaminami. Od października zaczynałam 3 rok ( przedostatni) studiów nie mając skończonych 25 lat. 25 lat skończyłam 19 października czyli już po zaczęciu studiów. Napisałam pismo do ZUS-u o przedłużenie renty i przedłużyli mi ją tylko do końca października 2010r. Z tego co rozmawiałam z różnymi osobami ( nawet Panią w ZUS ) to "z urzędu" ZUS powinien mi przedłużyć rentę na cały rok. Jest już luty 2011r. i sporo czasu już minęło od czasu otrzymania decyzji o wstrzymaniu wypłaty renty ( 22.10.2010 - decyzja) a dopiero teraz dowiedziałam się, że można napisać pismo do Prezesa ZUS w Warszawie i że w sądzie można wygrać. Odpuściłam sobie odwołanie bo przestraszyłam się Sądu ( Sąd kojarzy mi się z długimi latami dochodzenia swojej racji zazwyczaj z mizernym skutkiem), bo tylko tak ( z pisma od ZUS ) mogłam się odwołać od decyzji. Pisząc przed październikiem 2010r. pismo do ZUS zaznaczyłam, że na rzecz renty zrezygnuję ze studiów inżynierskich i skończę studia licencjackie z powodu tego, że studia licencjackie trwają semestr krócej. To też nie pomogło. Powiedźcie mi proszę czy mogę coś jeszcze zrobić, żeby jeszcze jakieś świadczenia otrzymać? Pozdrawiam

mala1910 napisał:
Od października zaczynałam 3 rok ( przedostatni) studiów nie mając skończonych 25 lat. 25 lat skończyłam 19 października czyli już po zaczęciu studiów. Napisałam pismo do ZUS-u o przedłużenie renty i przedłużyli mi ją tylko do końca października 2010r.

Nie do końca rozumiem. Piszesz, że trzeci rok studiów jest przedostatni i to na tym roku skończyłaś 25 lat. Jeżeli rzeczywiście jest to przedostatni (a nie ostatni rok), to ZUS nie przedłuży renty, bo takiej mozliwości nie ma. Ani Prezes ZUS, ani sąd nic tu nie zmienią. Co innego, gdyby to był ostatni rok studiów. Pani z ZUSu mogła pomyśleć, że to ostatni rok studiów licencjackich (bo zwykle trwają 3 lata) i dlatego tak ci powiedziała.

A nie jest to tak, ze jak zacznę już kolejny semestr to powinni rentę przedłużyć? Aha i zapomniałam dodać, że moje studia trwają 7 semestrów ( 3,5 roku ). Może to Pani z ZUSu miała na myśli?

Powrót