Nadal widnieje w Krajowym rejestrze karnym

• Autor wątku Autor wątku Ramedemes
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Ramedemes

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dostałem niedawno propozycję wyjazdu służbowego do USA na kilka miesięcy. Przeglądając wniosek wizowy zauważyłem, że jest pytanie odnośnie karalności "Czy kiedykolwiek był Pan/Pani karana..."i tu się zaczyna mój problem. W październiku 2002 zostałem skazany na rok w zawieszeniu na 3 lata. Wiem, że zatarcie z KRK powinno być po odbyciu całej kary + 6 m-cy. Szczerze myślałem, że w tym rejestrze już nie widnieje. Poszedłem ostatnio po wyciąg z KRK do sądu w Kielcach (skazany byłem w Lublinie, bo tam była cała sprawa) i okazało się, że musieli wysłać moje zapytanie do centrali w Warszawie bo w miejskim rejestrze nadal widnieje. Czy jeśli w warszawie dopatrzą się, że mój wyrok już minął, to mi go wykasują?? Czytałem, że zatarcie skazania to sprawa czysto administracyjna. Mam pytanko czy jeśli moja kara już minęła + 6 m-cy = marzec 2006 mogę zaznaczyć na wniosku, że nie bylem karany, bo tak naprawdę to mój wyrok już minął, jest to tylko niedopatrzenie KRK. Co mi proponujecie?? BARDZO PROSZĘ O ODPOWIEDŹ.

pozdrawiam

Myślę że to jest rutynowa procedura. Z moich doświadczeń wynika że w sytuacji gdy ktoś miał jakikolwiek wpis w KRK to nie wydaje się zaświadczenia od ręki.
Jeśli upłynął okres próby przedłużony o 6 miesięcy, kary Ci nie zarządzono do wykonania, nie skazano Cię ponownie w innej sprawie i zostały uregulowane wszystkie kwestie towarzyszące zawieszonej karze (grzywnam świadczenie pienięzne, nawiązka, zakaz itd. - o ile zostały w ogóle orzeczone) to z pewnością dostaniesz zaświadczenie że nie jesteś karany.

Jednak otrzymałem pismo, że nie figuruję w KRK:)) wniosek z tego taki, jeśli po upływie kary + 6 m-cy nadal widniejesz w KRK, tzn. że tylko ktoś coś przeoczył w administracji o ile nic w tym czasie się nie narozrabiało.

pozdrawiam

Witam mam problem chciał bym zostać zawodowym żołnierzem ale potrzebne mi jest zaś o nie karalności i w tym jest problem bo 6 lat temu miałem sprawę w sądzie i została ona umorzona czy widnieje jeszcze w KRK proszę o pilną odp z góry dziękuje

Masz na myśli, że postępowanie zostało warunkowo umorzone? czy co? Generalnie podaj treść wyroku a bedzie wiadomo o co chodzi

Byłem oskarżony o kradzież i było to 6 lat temu pamiętam tylko że sprawa została umorzona a chodzi mi o to czy widnieje jeszcze w KRK po tak długim czasie proszę o odp

Ostatnia edycja:
Spróbujmy inaczej - przed jakim Sądem Miałeś sprawę - karnym, grodzkim czy rodzinnym.
Sprawa zostala umorzona bo to nie Ty dopuściłeś się kradzieży, czy też została warunkowo umorzona - ew. zapadł inny wyrok?

Powrót