R
Ramedemes
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Dostałem niedawno propozycję wyjazdu służbowego do USA na kilka miesięcy. Przeglądając wniosek wizowy zauważyłem, że jest pytanie odnośnie karalności "Czy kiedykolwiek był Pan/Pani karana..."i tu się zaczyna mój problem. W październiku 2002 zostałem skazany na rok w zawieszeniu na 3 lata. Wiem, że zatarcie z KRK powinno być po odbyciu całej kary + 6 m-cy. Szczerze myślałem, że w tym rejestrze już nie widnieje. Poszedłem ostatnio po wyciąg z KRK do sądu w Kielcach (skazany byłem w Lublinie, bo tam była cała sprawa) i okazało się, że musieli wysłać moje zapytanie do centrali w Warszawie bo w miejskim rejestrze nadal widnieje. Czy jeśli w warszawie dopatrzą się, że mój wyrok już minął, to mi go wykasują?? Czytałem, że zatarcie skazania to sprawa czysto administracyjna. Mam pytanko czy jeśli moja kara już minęła + 6 m-cy = marzec 2006 mogę zaznaczyć na wniosku, że nie bylem karany, bo tak naprawdę to mój wyrok już minął, jest to tylko niedopatrzenie KRK. Co mi proponujecie?? BARDZO PROSZĘ O ODPOWIEDŹ.
pozdrawiam
pozdrawiam