nagradzanie i karanie w więzieniach

• Autor wątku Autor wątku akos6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
akos6

akos6

Użytkownik
Odpowiedzi
82
interesuje mnie za co dostaje sie kwity...i jaki ma to wplyw na wokande, przepustki itp...i w ogole jak to sie odbywa? kierownik wypisuje i juz?

np zy kwit za zle pokrojone parówki na kuchni to normalka czy przegięcie?

RE: kwity i nagrodówki w ZK

akos6 napisał:
np zy kwit za zle pokrojone parówki na kuchni to normalka czy przegięcie?

To przegięcie i to spore :mad:
Mój W miał kiedyś nagrodówkę za pomoc , dostał za to godzinę więcej na widzenie.
Z tego co słyszałam to ma wpływ na wokandę, czym wiecej pozytywnych kwitów tym bardziej widza że ta cała ich resocjalizacja dziala.

Ostatnia edycja:

Dla nas to przegiecie, ale w ZK to raczej normalka....

Z tego co slyszalam ( ZK w Strzelewie ) to kwity dostaje sie za sciagniecie koszulki na spacerze, nawet za podwiniecie sobie rekawkow.
Ostatnio kilku chlopakow dostalo kwity za to, ze w czasie spaceru usiedli na trawie ( wszystkie lawki byly zajete )
Podobno mozna go dostac tez za nadmierne spanie w dzien :D Za rozwieszenie prania w celi - wole to nazywac pokojem ;) ( mowa o P2 ) w widocznym miejscu.
Za poklepanie kolegi po plecach :o
No i oczywiscie za zle zachowanie typu bojki, zaczepki, wyzwiska itd, ale to chyba oczywiste.

Nagrodowki sa np za posprzatanie, czytanie ksiazek, pisanie wypracowan hmm nie pamietam co tam jeszcze.

A jak wyglada samo dostanie kwita? W sumie nie wiem do konca, na pewno wiezien zostaje wtedy zawolany do wychowawcy czy jakiegos tam dyzurnego ( nie mam poejcia ) spisane jego dane gdzies tam no i juz maja to w papierkach, ze ma tego "kwita"
A czy sam osadzony dostaje do reki jakas karteczke to nie wiem.

Nagrodowki moga wymieniac na dodatkowe widzenia zwykle, albo bezdozorowe, paczki i rozne inne przywileje.

Byc moze cos pokrecilam w swojej wypowiedzi, jestem swieza w tych tematach, wiec prosze wybaczyc ;P

Te wszystkie kwity maja wplyw na pwz i przepustki. Jezeli ZK widzi, ze skazany sie stara to oczywiscie ma wieksza szanse. Tak jak napisala emi.

Ostatnia edycja:

w Koszalinie daja kwity za granie w karty,odezwanie sie mimo racji,5 minutowe spoznienie gdy sie za dlugo obiad je...tyle wiem bo moj tak wlasnie dostal-ma za to na 2 miesiace zawieszone paczki

W Strzelewie np graja w karty do woli, wiec jak widac wszystko zalezy od ZK i byc moze od tego czy to P1, P2 czy P3.

Slyszalam tez, ze gdzies dostaja kwity za chodzenie na silownie, ale moj mowil, ze u niego tak nie jest.

dziewczyny po co tworzycie nowy wątek , może warto pisać na watku do którego link podała donata:mad:

W Uhercach kwity dają np. za ćwiczenie w celach [bo są w ZK żeby się resocjalizować a nie zbroić]. Jeden kwit w sumie nie przesądza o niczym, ale jak nazbiera się ich więcej to na pewno ma to negatywny wpływ przy pwz lub przepustkach.

marcinmajster napisał:
dziewczyny po co tworzycie nowy wątek , może warto pisać na watku do którego link podała donata:mad:

ale on zamkniety jest

akos paranoja jak mozna kwita dostac za zle pokrojone parowki, to co w trojkaty je cial czy co. bosse oni ale wymyslaja.

padlo juz tutaj o kwitach za sciaganie koszulek na spacerku, u mojego łobuza moga dostac kwita za sciagniecie koszulki na spacerniaku za opalanie sie.
a moj łobuz raz by zarobil kwita bo nie jadl obiadu w zk, ale poszedl na rozmowe do wychowawcy i powiedzial ze najadl sie w pracy,a en obiad akurat tego dnia byl okropny, ze zjadll sobie potem platki. a wychowawca mu powiedzial ze to jest traktowane jako glodzenie,ale na szczescie nie dal kwita

Czyli jednym słowiem dziewczynki kwita można dostać za wszystko .
Paranoja , dobrze ze jeszcze kwitów nie daja za oddychanie , bo w sumie mogli by sie przyczepic ze zabieraja tlen innym a wydychaja co2 :mad:
Bzdury :!:

ale czy jest jakies uzasadnienie za co kwit/? czy jest wystawiony i koniec.?

Dziewczyny, a czy kwity i nagrodówki są tylko w ZK czy w AŚ też??

netkashy nie wiem jak jest w innych AŚ , ale jak W siedział w Rzeszowie to miał kiedyś nagrodówke w formie dodatkowej paczki.
Nie pamiętam już za co :)
Akos wydaje mi się ze może uzasadniają to , ale i tak nik na dobrą sprawę tego nie rozumie.
Dla mnie kwity za opalanie się i wytłumaczenie do tego to jakaś paranoja :rolleyes:

akos6 napisał:
ale czy jest jakies uzasadnienie za co kwit/? czy jest wystawiony i koniec.?

dziewczyny!naprawde poczytajcie link ktory podalam wczesniej poniewaz zaraz bedziecie mialy zamkniety i ten nowo zalozony post...

donata771 napisał:
dziewczyny!naprawde poczytajcie link ktory podalam wczesniej poniewaz zaraz bedziecie mialy zamkniety i ten nowo zalozony post...

Donata ale tamtem temat jest zamknięty :)
Wiesz , a tutaj każda ma możliwość napisać o doświadczeniach swoich Łobuzów :)

wlasnie z aniolkiem pisalam ze u jej lobuza sa 2 nagrodowki z pracy i 2-3 od wychowawcy na miesiac... u mojego sa tylko 2 nagrodowki z pracy i to wszystko. wiec co ZK to obyczaj...
a co do tych nieszczesnych parowek... wypytalam wlasnie w co on je kroil... :) otoz mial je poporcjowac czyli pokroic na kawalki 100 gramowe. niektore mialy 90 a niektore np 110 gram...i za to mial byc kwit...ciekawe jakie byloby uzasadnienie...

to co on mial je na wage dawac??????? :mad:

no ja wlasnie niewiem ale jakby mial wazyc jakies 800 porcji to ta kolacja bylaby za 3 dni

tak wogole swoja froga to co oni im parowki daja na gramy??!! o mamo ale dziwnie. moj kiedys mi powiedzial ze tam latwiej dostac kwita niz zlamac paznokiec :mad:

Powrót