Nagrany dłużnik

• Autor wątku Autor wątku Cobi_J
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cobi_J

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Sprawa ma się tak. Wraz z Żoną prowadzimy sklep. Pewna osoba przez wiele lat brała od nas na tzw. zeszyt, jednak ostatniego długu nie zapłaciła. Domyślam się, że w sumie zeszyt nie jest dowodem, więc wymyśliłem coś takiego . Kupiłem małą kamerkę z dyktafonem i poszedłem do tej osoby. Ta w grzeczny sposób POTWIERDZIŁA, że jest mi pieniądze winna. Określiliśmy wspólnie termin zapłaty. Na końcu zakomunikowałem tej osobie, że właśnie całą naszą rozmowę nagrałem, i jak do danego terminu, nie spłaci długu, to sprawę oddaję do sądu. Czy taka rozmowa może być dowodem w sprawie? Czy będę ponosił jakieś koszty jak wniosę sprawę? Czy potrzeba do takie sprawy adwokata, Czy raczej jest możliwość samemu sprawę wygrać? Czy mogę się domagać oddania wraz z odsetkami? I w ogóle co proszę o prawne wyjaśnienie tej sytuacji…..

A nie można było sporządzić jakiejś umowy na piśmie?
Sądy rzadko dopuszczają jako dowód tego typu nagrania.

Cobi_J, zdajesz sobie sprawę, że sprzedawanie "na zeszyt" bez wydrukowanego paragonu jest wykroczeniem skarbowym? Bo rozumiem, że paragonu nie drukowałeś.

Ostatnia edycja:
Nie musi drukować paragonu, jeśli nie przekracza się pewnego dochodu rocznie nie wchodzi się kasę fiskalną, można też płacić podatek zryczałtowany co miesiąc taki sam i kasy też wtedy się nie ma.

Paragon był drukowany, lecz oddawałem go kupującemu, wpisując tylko kwotę do zeszytu. Chodzi mi tylko generalnie, czy mogę dać sądowi dowód w postaci płyty, na nim jest wyraźnie, że osoba, która kupiła na zeszyt, do tego się przyznaje i określa termin spłaty.

Wysłałem już przedsądowe wezwanie do zapłaty, oczywiście nie uzyskałem odpowiedzi. Jak mam teraz dalej postępować? Czy pozew przeciwko dłużnikowi, mam również jemu wysłać, czy tylko do Sądu? Czy kopie płyty z nagraniem też mam wysłać pozwanemu, czy wystarczy do Sądu?

wszystkie dokumenty wysyłasz do Sądu wraz z odpisem dla strony przeciwnej. Sad doręcza odpis pozwu wraz z załącznikami stronie przeciwnej.

Powrót