Cos jest w tym zakazie nagrywania naszej osoby. Jednak jesli my zgadzamy na nagrywanie naszej osoby przez druga strone, to nie wyobrazam sobie zeby tamta strona mogla nam zabraniac nagrywania zdazenia. Widzialem zdazenie gdzie ludzie nienawidzili TVNu i zabraniali nagrywania ich przez reporterow. W tym samym miejscu inni ludzie postepowali tak samo w stosunku do TVP. Efekt byl taki ze TVP przestalo nagrywac, a TVN nie. Dlaczego TVP przestalo? Wydaje mi sie ze TVN takze powinien przestac nagrywac.
Sam sie bardzo zle czuje w obecnosci kamery. Mam doslownie jedno zdjecie (dowod osobisty) i tyle. Nie mam wiecej zdjec i jak ktos kieruje w moja strone kamere to czuje sie jakby kierowal bron. To jest uczucie paniki i jesli ktos nie przestalby mnie nagrywac to doszloby do rekoczynow zeby zniszczyc nagranie, poniewaz nie jestem w stanie wytrzymac takiej presji. Jestem takze arachnofobem, i jesli ktos biegalby za mna z pajakiem w reku, to takze uznalbym ze moje dobra zostaly naruszone. Tak wiec nie widze najmniejszego sensu jednoznacznie stwierdzac ze nagrywanie czyjegos wizerunku nie moze stanowic naruszenia dobra osobistego. W tym wypadku musze zgodzic sie z Verto, poniewaz ma szerszy kat widzenia w tej sprawie. Indywidualnie trzeba stwierdzic kazdy przypadek. Osobiscie wychodze z zalozenia, ze jesli czuje sie niekomfortowo to informuje druga strone zanim strace kontrole, ze czuje sie pietnowany przez ta osobe poprzez jej zachowanie. Pamietac trzeba ze jesli jestes miedzy ludzmi, to dobre obyczaje stanowia, zebysmy przed podjeciem dzialan upewnili sie ze nie beda one przeszkadzac innym osobom, albo nawet uniemozliwiac im normalne funkcjonowanie.
EDIT teraz przyszlo mi do glowy pewne stwierdzenie. To nie samo nagrywanie jest niedozwolone, ale wywolywanie w drugiej osobie poczucia zagrozenia lub dyskomfortu. Czyli ukryte kamery sa ok. Niewiedza o tym ze jestesmy nagrywani jest podstawa. Jesli nie wywolujemy u nagrywanej osoby stanow, ktore moznaby uznac za negatywne to nie lamiemy prawa.