Nagrywanie lekcji w szkole.

• Autor wątku Autor wątku Kei
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Paragraf regulujący nagrywanie informacji, której jestem adresatem. Lat 18.już skończone w tym roku

Nie ma takiego. Nagrywać sobie możesz. A jak masz 18 lat to nie powinieneś pozwolić sobie odebrać urządzenia, nie jesteś pod kontrolą rodziców, sam się o siebie musisz zatroszczyć.
Możesz nagrywać policjanta, lekarza, itd. i nauczyciel nie jest wyjątkiem, tym bardziej że przekazuje wiedzę. A skoro twierdzi że czasem coś źle powie to może warto zmienić zawód a nie wciskać ciemnote uczniom zamiast wiedzy.

W klasie znalazła się druga osoba zainteresowana nagraniami. Mam prawo jej je udostępnić? Jest to także uczeń, więc też jest teoretycznie odbiorcą.
Oczywiście znowu użytek prywatny/osobisty.
Po poszukiwaniach znalazłem :
http://prawo.legeo.pl/prawo/ustawa-...-1_przedmiot-prawa-autorskiego/?on=21.10.2010
Art. 6. 1. 8) W rozumieniu ustawy:

1) utworem opublikowanym jest utwór, który za zezwoleniem twórcy został zwielokrotniony i którego egzemplarze zostały udostępnione publicznie;

2) opublikowaniem równoczesnym utworu jest opublikowanie utworu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i za granicą w okresie trzydziestu dni od jego pierwszej publikacji;

3) 9) utworem rozpowszechnionym jest utwór, który za zezwoleniem twórcy został w jakikolwiek sposób udostępniony publicznie;

4) 10) nadawaniem utworu jest jego rozpowszechnianie drogą emisji radiowej lub telewizyjnej, prowadzonej w sposób bezprzewodowy (naziemny lub satelitarny) lub w sposób przewodowy;

5) reemitowaniem utworu jest jego rozpowszechnianie przez inny podmiot niż pierwotnie nadający, drogą przejmowania w całości i bez zmian programu organizacji radiowej lub telewizyjnej oraz równoczesnego i integralnego przekazywania tego programu do powszechnego odbioru;

6) wprowadzeniem utworu do obrotu jest publiczne udostępnienie jego oryginału albo egzemplarzy drogą przeniesienia ich własności dokonanego przez uprawnionego lub za jego zgodą;

Pierwsze odnosi się chyba do tego, że gdy nauczyciel sam przesyła nam kopię np prezentacji, to ją upublicznia i pozwala na kopiowanie tak?
W 3 pkt jest, że po przedstawieniu publicznym materiału (czyli np przedstawieniu lekcji 32 osobom) jest to już upublicznienie?

W szkole jest taka dyrekcja, że to JA mam niby udowodnić takie prawo na nagrywanie, lol...
Nikt nie mówił, iż odebrano mi telefon czy nie, ale był wydźwięk szantażu w tym, co nauczyciel powiedział mi po lekcji (już nie nagrane), iż w razie nagrywania może być nieprzyjemnie... dla obu stron.

Ostatnia edycja:
Chciałbym nadmienić iż ten uczeń chodzi do tej samej klasy, więc jeżeli także chciałby mieć takowe nagrania w celach dydaktycznych to i ja i on musimy nagrywać osobno, tak?

Tak. Chyba, że nauczyciel zgodzi się na rozpowszechnianie nagrania. Może zgodzić się na rozpowszechnianie go np. tylko dla kręgu danej klasy.

Witam. Mac córke słabowidzącą z orzeczeniem o potrzebie ksztalcenia specjalnego. Chodzi do III kl. szkoły podstawowej. Na lekcjach nie nadanża wszystko notowac i musi zaleglosci nadrabiac w domu. Zaproponowalem wychowawczyni ze kupie córce dyktafon zeby nagrywala zajęcia i w domu sobie odsluchiwała uzupelniajac zaleglosci. Pani powiedziała ze to jest nielegalne i na to nie pozwala. Czy jest jakis akt prawny zezwalający na nagrywanie zajec szkolnych przez dziecko slabowidzące ? Pozdrawiam

Powiem tak, temat zgłębiałem i rozważałem, czytałem. Aktów nie przytoczę, ale wniosek był taki, że można, nie wolno udostępniać (bo za to można beknąć), jednak nauczyciel jest pracownikiem publicznym zcy jak to sie nazywa i wolno (tak jak policjanta, lekarza, strażaka, pielęgniarkę etc.) nawet jak sobie tego nie życzą. Nawet nie trzeba ich informować (natomiast w przypadku osób prywatnych musi być ona poinformowana).
Pozdrawiam, ale nekro nieeezłee, jakieś 3 lata i specjalnie po to tu wróciłem, lol.

P.S.
W liceum sobie odpuściłem, nie było aż tak potrzebne, dobre książki są lepsze od 95% nauczycieli...
Na studiach, nagrywa masa osób i nikt o nic nie pyta na wykładach, to jest po prostu oczywiste, nawet udostępniane są niektóre w wersji do słuchu prezentacja + głos prowadzącego, żyć nie umierać na tej medycynie, hehehe).

P.S.2.
Bez nauki w domu i tak się nie obejdzie, niestety.

Powrót