Nagrywanie na kamerę urzędnika państwowego

• Autor wątku Autor wątku poiuytrew
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

poiuytrew

Użytkownik
Odpowiedzi
139
Jak w tytule ...

czyli - Czy można nagrywać urzędnika państwowego na kamerę ?

oczywiście.
Od siebie dodam że nawet powinno to być obowiązkowe żeby potem można było zgodnie z prawem i prawdą wypłacać mu odpowiednie wynagrodzenie za czas pracy i jej efektywność.

Pytam - ponieważ w naszym Urzędzie Skarbowym zaraz przy wejściu jest bardzo wyraźny napis i rysunek informujący o zakazie filowania .

Więc jak to jest naprawdę ?

Czyżby naczelnik urzędu Skarbowego łamał prawo taką informacją ?

Bo tak jest dla nich wygodnie ale zakaz ten dotyczy dokumentów jakie znajdują się w US i filmując urzędnika filmujesz również np PIT`a czyjegoś nad którym on właśnie pracuje (albo udaje że pracuje)
Jak to mawia moja koleżanka: po urzędzie nigdy nie wolno chodzić z pustymi rękoma. Zatem bierzesz pierwszy lepszy świstek papieru leżący gdzieś na biurku i idziesz do "Krysi z pod 47" na pogaduchy o promocji ręczników w Tesco...

I dopiero mając taką wiedzę siadasz sobie w kolejce i liczysz panią X czy pana Y który w ciągu godziny 41x wychodził i wchodził do swojego biura...
I tutaj rodzi się pytanie: to kiedy ten człowiek pracuje jeżeli on non-stop łazi a nie jest gońcem (tylko jakimś inspektorem ds. inspekcji albo kierownikiem ds. kierowania).

@Piasek80
Ty masz jakiś problem, czy zwyczajnie swoim rozgoryczeniem zaśmiecasz wątek tworząc off-top?

@poiuytrew
Skonkretyzuj pytanie - kogo dokładnie, w jaki sposób, kiedy, w jakim celu.

FreeG napisał:
Ty masz jakiś problem,
jak widzę raczej Ty masz problem ze zrozumieniem. Podobnie jak każdy prawnik który nie widzi przybitej deski tylko łepek gwoździa który ją trzyma:)
Kontynuując: zależy mi np na decyzji którą wydaje urzędnik X, pilnie... bo tracę pieniądze każdego dnia działając bez tej decyzji.
Otrzymuje już drugie pismo z Urzędu o tym iż na podstawie art. takiego a takiego Urząd przedłuża termin wydania niezbędnej dla mnie decyzji o kolejne 30 dni...
Chcę złożyć zatem skargę do SKO na opieszałość Urzędu i urzędnika ale ta zostaje oddalona ze względu na zachowanie wszelki przewidzianych prawem procedur przez Urząd.
Urzędnik X już 3ci miesiąc "wchodzi i wychodzi po 40x na godzinę" ze swojego biura w którym na biurku leży już 160 takich jak mój wniosków o wydanie decyzji a każdego miesiąca wpływa 50 kolejnych
I gdybym do takiego SKO wysłał materiał dowodowy w postaci nagrania 3m-cy pracy urzędnika X który w tym czasie 160tyś razy przeszedł przez drzwi własnego biura to może by w końcu ktoś mądry stwierdził że to nie jest wina prawa a systemu który pozwala na takie zachowania urzędnika X
Dlatego uważam że umieszczanie na urzędach nalepek z ogólnym zakazem filmowania jest naginaniem przepisów bo mam prawo filmować tego urzędnika jak przez 3 miesiące łazi po korytarzu za pieniądze 160 +50+50+.... takich podatników jak ja.

Piasek80 napisał:
jak widzę raczej Ty masz problem ze zrozumieniem.
Ktoś tu nie rozumie o czym jest wątek i nie jestem to ja. Zgadnij kto :)

Piasek80 napisał:
Kontynuując: zależy mi np na decyzji którą wydaje urzędnik X, pilnie... bo tracę pieniądze każdego dnia działając bez tej decyzji. Otrzymuje już drugie pismo z Urzędu o tym iż na podstawie art. takiego a takiego Urząd(...)
Nie kontynuuj. Wchodząc na wątek użytkonika @poiuytrew pytającego o filmowanie, nie interesuje mnie @Piasek80 i jego problemy z uzyskaniem jakiejś decyzji od urzędnika.

Piasek80 napisał:
Dlatego uważam że(...)
"Uważam że" należy podeprzeć przepisem, jesteś na forum prawnym. Zatem albo masz konkretną odpowiedź dla autora wątku, albo zaśmiecasz jego temat swoimi problemami.

no to może faktycznie wróćmy do głównego wątku

Zapytam tak :

Czy tabliczka "zakaz filowania " wystawiona w naszym Urzędzie skarbowym jest zasadna ?

poiuytrew napisał:
no to może faktycznie wróćmy do głównego wątku

Zapytam tak :

Czy tabliczka "zakaz filowania " wystawiona w naszym Urzędzie skarbowym jest zasadna ?

czy ktoś wie czy to jest zgodne z prawem ?

Nie ma żadnego uzasadnienia w prawie.

Czyli można wystąpic do naczelnika o usunięcia tabliczki , lub po prostu ją zlekceważyć ?

Czyli domyślam sie , że np. podczas kontroli drogowej , można również nagrywać Policjanta ?

Jak najbardziej masz pełne prawo nagrywać swoją kontrolę drogową czy zatrzymanie i legitymowanie przez patrol pieszy.

@Piasek80
A co, cudzej już nie?

Jeżeli uważasz inaczej to pisz jak człowiek a nie nabijasz posty zlepkami dwóch czy trzech wyrazów.
Jeżeli jestem w błędzie - wskaż mi go i popraw (wierz mi mam ogromny szacunek dla takich ludzi bo się od nich uczę)
Jeżeli udzieliłem niepełnej odpowiedzi - dopisz i uzupełnij
a nie punktujesz posty nic nie wnoszącymi komentarzami.

Uwierz, nie zależy mi na nabijaniu postów. Posądziłbym o to osoby, które odpowiadają na pytanie nie będąc pewnymi, czy jest ona prawidłowa. A na wstępie chciałem doprecyzować, co masz na myśli wytłuszczając słowo "swoją".
Ogólnie rzecz biorąc, w dużym uproszczeniu - nagrywać możemy wszystko i każdego, również zastaną na mieście kontrolę innego uczestnika ruchu.

Zamykając temat:

Nagrywanie urzędnika państwowego jest dozwolone (podobnie rozpowszechnianie tak uzyskanego wizerunku) jeśli ma to związek z pełnieniem przez niego funkcji (np. wolno nagrywać urzędnika przy pracy ale już gdy powiedzmy ma przerwę i spożywa posiłek - nie wolno). Wynika to z art. 81 ust. 2 pkt 1 prawa autorskiego który zezwala na rozpowszechnianie takiego wizerunku (z wiekszego na mniejsze: skoro wolno wizerunek rozpowszechnić to wolno go również utrwalić gdyż bez tego nie da się dokonać rozpowszechniania). Urzędnika uważa się zwykle w orzecznictwie za osobę powszechnie znaną w rozumieniu tego artykułu. Oczywiście w przypadku nagrywania w Urzędzie Skarbowym trzeba mieć na względzie ochronę danych osobowych (dlatego też np. nie można - chocby ubocznie - nagrywać PIT-ów w taki sposób aby dane na nich uwiecznione stały się możliwe do odczytania przez oglądającego nagrany wizerunek). Tabliczka o której mowa jest bezzasadna. Tak samo dozwolony jest nagrywanie kontroli drogowej i to bezwzględnu na okoliczność bycia bądź nie jej uczestnikiem.

Andrewe napisał:
Zamykając temat:

Nagrywanie urzędnika państwowego jest dozwolone (podobnie rozpowszechnianie tak uzyskanego wizerunku) jeśli ma to związek z pełnieniem przez niego funkcji (np. wolno nagrywać urzędnika przy pracy ale już gdy powiedzmy ma przerwę i spożywa posiłek - nie wolno). Wynika to z art. 81 ust. 2 pkt 1 prawa autorskiego
Przed zamknięciem tematu należy zaznaczyć, że piszesz bzdury wynikające z braku umiejętności czytania ze zrozumieniem prawidłowo podanego przepisu prawnego. Temat był omawiany setki razy, słowo klucz: "osoba powszechnie znana".

Piasek80 napisał:
... Jeżeli jestem w błędzie ...
Jesteś w błędzie, a temat był wielokrotnie omawiany.

Andrewe napisał:
... podobnie rozpowszechnianie tak uzyskanego wizerunku .. Urzędnika uważa się zwykle w orzecznictwie za osobę powszechnie znaną w rozumieniu tego artykułu. ...
Proszę wskazać owo orzecznictwo, bardzo wątpię aby Panią z za biurka Sąd uznał za osobę powszechnie znaną.

Ostatnia edycja:
Bzdury? Zanim wyciągnie Pan następnym razem tak kategoryczny wniosek proszę uzupełnić swoją wiedzę. Podobne "bzdury" opowiadają między innymi profesorowie Barta i Markiewicz a także Sąd Najwyższy. Napisałem "zwykle jest uznawany" gdyż jak wiadomo każdy przypadek winno się oceniać z osobna a kryterium osoby powszechnie znanej jest relatywizowalne w zależności od konkretnych okoliczności sprawy. Nie zmienia to jednak faktu iż urzędnik zwykle będzie osobą powszechnie znaną (ze wzgledu na relatywizację tego kryterium) oraz ponieważ jego wizerunek jest zwykle utrwalony w uzasadnionych i "nie szkodliwych" celach.

Dla ułatwienia poszerzania wiedzy (choć użycie LEXA zanim nazwie się coś bzdurą naprawdę nie boli):

1) J. Barta, R. Markiewicz (w:) J. Barta, M. Czajkowska-Dąbrowska, Z. Ćwiąkalski, R. Markiewicz, E. Traple, Prawo autorskie i prawa pokrewne. Komentarz, s. 631-632
2) Wyrok SN V CKN 440/00
3) to samo Zofia Nowacka, Wolność prasy a ochrona prywatności osób wykonujących działalności publiczną, Wolter Kluwer, s. 191.

Skoro wyrażony pogląd uważa Pan za bzdurę to wypadałoby to uzasadnić.

Dyskusje na ten temat pojawiały się wielokrotnie, więc nie widzę powodu, dla którego mielibyśmy zacząć je od samego początku. Zatem Tobie jako początkującemu użytkownikowi forum polecam użycie opcji "szukaj" przed napisaniem odpowiedzi.

Podane przez Ciebie źródła są nieadekwatne do poruszanego problemu, a cel, dla którego wizerunek jest utrwalany, nie ma nic do kwestii bezprawnego rozpowszechniania.

Powrót