nagrywanie pedagoga szkolnego

• Autor wątku Autor wątku ann@78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ann@78

Użytkownik
Odpowiedzi
59
Mam problem z niestosownym zachowanie pedagoga szkolnego w stosunku do moich dzieci jak i do mnie.
Konflikt z tą panią trwa już kilka lat. W pewnych sytuacjach zwracałam jej uwagę np. skarżenie na zachowanie mojego syna w obecności innych dzieci bądź przekazywanie informacji przez moją córkę gdzie wyraźnie zaznaczyłam ,że sobie tego nie życzę ponieważ pani pedagog mówiła co innego a córka co innego i zarzucała mojemu dziecku kłamstwo i złe zachowanie w stosunku do niej. Dyrektor szkoły ewidentnie zawsze bronił swojej pracownicy i jej dawał wiarę a nie nam. Pani pedagog opowiadała różne kłamstwa na nasz temat oraz wypiera się swoich przewinień (stwierdzam to na podstawie własnych doświadczeń tj gdy ja powiedziałam coś bądź słyszałam a pani twierdzi perfidnie ,że ja kłamię)
Postanowiłam to udowodnić dyrektorowi i poprosiłam córkę o nagranie pani pedagog która urzęduje na świetlicy szkolnej i tam mój syn (8 lat) ma z nią styczność .Zrobiłam to ponieważ syn żali się na to ,że pani na niego krzyczy i go upokarza i odmawia chodzenia na świetlicę ponieważ się jej boi do tego zaczęły u niego występować problemy z moczeniem się w nocy odkąd konflikt z panią pedagog się nasilił. Córka weszła do świetlicy szkolnej i zwracała się tylko do mojego syna pani ją zaczepiła zaczęła skarżyć na mojego syna itp.Wszystko się nagrało i poszłam na skargę i znów problem .Pani się kłóciła,że córka kłamie ,że ją sprowokowała słownie więc powiedziałam ,że ją nagrała córka i poprosiłam o odtworzenie nagrania.
Moje pytania są następujące
1 Czy pedagog szkolny jest funkcjonariuszem publicznym?
2.Czy córka lub ja nakłaniając ją do nagrania (samego dźwięku)możemy mieć problemy z prawem
3 Czy podejrzenie krzywdzenia mojego dziecka przez tą panią jest dla mnie podstawą do potajemnego nagrania bez uprzedzenia tej pani
4Regulacje prawne dotyczące "utworu" przeczytałam czy w moim przypadku nagranie można nazwać "utworem"
5

ann@78 napisał:
1 Czy pedagog szkolny jest funkcjonariuszem publicznym?
Nie, ale w trakcie pełnienia obowiązków służbowych korzysta z ochrony przewidzianej dla funkcjonariuszy publicznych.

ann@78 napisał:
2.Czy córka lub ja nakłaniając ją do nagrania (samego dźwięku)możemy mieć problemy z prawem
Nie. W takim nagrywaniu nie ma niczego nielegalnego. Tu wyjaśnienie: link

ann@78 napisał:
3 Czy podejrzenie krzywdzenia mojego dziecka przez tą panią jest dla mnie podstawą do potajemnego nagrania bez uprzedzenia tej pani
Nie trzeba szukać podstaw.

ann@78 napisał:
4Regulacje prawne dotyczące "utworu" przeczytałam czy w moim przypadku nagranie można nazwać "utworem"
Tak.

Ostatnia edycja:
Dziękuję serdecznie za odpowiedz i jeszcze takie pytanie mi się nasuwa czy ja mogę wykorzystać takie nagranie na policji w sądzie lub składając skargę w kuratorium lub szkole na tą panią czy nie wolno mi bądź to nagranie nie może zostać dowodem?
Chciałabym za wszelką cenę utrzeć trochę pani pedagog nos ponieważ jej zachowanie odbija się na moich dzieciach a szczególnie synu. Od czego powinnam zacząć jakie są procedury czy Kuratorium Oświaty może Rzecznik Praw Dziecka czy policja ?
Co w ogóle mogę zdziałać w moim przypadku skoro dyrektor próbuje wszystko uciszyć i pomimo nagrania gdzie ewidentnie udowodniłam kłamstwo tej pani trzyma jej stronę ??
Wszelkie rozmowy w gabinecie dyrektora nie odnoszą skutku a pani pedagog posuwa się zbyt daleko ostatnio oskarżyła mnie o stosowanie przemocy w stosunku do syna w świetlicy szkolnej czego jak twierdzi była naocznym świadkiem a to jest kłamstwo
Przytacza różne przykłady moich problemów osobistych ,o których dawno temu jej opowiadałam sama po to ,żeby podkopać mój autorytet

Takie nagranie teoretycznie może stać się dowodem, ale o tym decyduje sąd, o ile w ogóle doszłoby do rozstrzygania sporu przed sądem. Zależy czy w ogóle byłoby przydatne i jakiej sprawy dotyczyło. Co do reszty tj. kuratorium, niech się wypowie inny użytkownik.

ann@78 napisał:
czy ja mogę wykorzystać takie nagranie na policji w sądzie lub składając skargę w kuratorium lub szkole na tą panią czy nie wolno mi bądź to nagranie nie może zostać dowodem?
Możesz wykorzystać.

ann@78 napisał:
... 4Regulacje prawne dotyczące "utworu" przeczytałam czy w moim przypadku nagranie można nazwać "utworem"
...
Lecz nagrywający mógłby zostać uznany najwyżej producentem, na pewno nie autorem.

Szanowni państwo jeśli mam dowody w postaci nagrania na to ,że pedagog krzyczy na moje dziecko a kłamie i wypiera się tego ,że obraża moją osobę w rozmowie z moimi dziećmi bądź ,że kłamie w sprawie zdarzeń które miały miejsce czy w takim wypadku mogę żądać od dyrekcji szkoły aby moje dzieci nie miały kontaktu z tą panią i nie pozostawały pod jej opieką w czasie zajęć szkolnych (świetlica)?

Zdecydowanie, tak. Może pani sobie zastrzec, że nie życzy sobie, aby pedagog rozmawiała z dziećmi, może pani dopisać, że rozmowa dzieci z panią pedagog, możliwa jest wyłącznie w pani obecności.

Proszę mi powiedzieć ,czy jeśli w statucie szkoły jest zakaz nagrywania grona pedagogicznego czy mam rozumieć ,że zapis ten jest niezgodny z prawem?
Czy mogę w jakiś sposób i jeśli tak to na kogo wywrzeć presję alby taki zapis zniknął?

Kuratorium Oświaty. Co do obrażania to powiedz dokładnie co powiedziała to będzie można powiedzieć czy doszło do popełnienia przetępstwa z art. 216 k.k..

dalej konflikt z tą samą p.pedagog? od ponad 2 lat? coś zdziałałaś w tym czasie?

Inna szkoła inny pedagog ale wcale nie jest lepiej
Pedagog wyciąga mi dziecko siłą na rozmowy
Nauczycielka ,żeby go uciszyć wbiła mu palce w policzki tak mocno ,że przebił sobie policzek do krwi na zębie
Wmawiają mi ,że musze podawać dziecku leki chociaż do diagnostyki w Poradni Autystycznej jest ponad rok
Syn w przypływie złości upokorzony przez kolegę (,który nęka go od początku roku wyzywa przeklina nazywa go w rodzaju żeńskim) po raz kolejny rzucił się na niego z pięściami.
Do tego włączył się inny i stłukł mojego syna w obronie tamtego czego skutkiem były dwie wizyty na pogotowiu ale okazało się ,że nie miał większych obrażeń oprócz obtłuczonych żeber.
Dzieci mi mówią ,że syna pobito szkoła ,że nie. Dziewczynka ,która przyszła w odwiedziny do moich dzieci powiedziała ,że pani pedagog dyktowała jej co ma pisać na temat pobicia mojego syna
Zabroniła dzieciom z kimkolwiek rozmawiać bo będą mieć kłopoty
Pedagog ,żeby mnie zastraszyć zasugerowała mi ,że jeśli oddam sprawę do kuratorium to ja też będe miała kłopoty ponieważ biję dziecko swoje i wmawia dzieciakowi ,że tak jej powiedział choć on definitywnie temu zaprzecza
Chciałam zgłosić sprawę do kuratorium ale mi mówią ,że nie mogą utajnić danych osobowych dzieci a one się boją mówić otwarcie
masakra
Nie radzą sobie jako szkoła z moim synem a raczej jego zaburzeniami
Serdecznie go nie lubią i nazywają wprost chuliganem a mi próbują wmówić ,że nie umiem wychować swojego dziecka.

ann@78 napisał:
Nauczycielka ,żeby go uciszyć wbiła mu palce w policzki tak mocno ,że przebił sobie policzek do krwi na zębie

Obdukcja + Policja jeśli to było dzisiaj.

ann@78 napisał:
Pedagog ,żeby mnie zastraszyć zasugerowała mi ,że jeśli oddam sprawę do kuratorium to ja też będe miała kłopoty ponieważ biję dziecko swoje i wmawia dzieciakowi ,że tak jej powiedział choć on definitywnie temu zaprzecza
Zaczyna straszyć, powód jest jeden - boi się, bo pali jej się grunt pod nogami, pewnie nie jesteś pierwszym rodzicem z zastrzeżeniami.

ann@78 napisał:
Chciałam zgłosić sprawę do kuratorium ale mi mówią ,że nie mogą utajnić danych osobowych dzieci a one się boją mówić otwarcie
No trudno aby odebrać oskarżonemu o coś prawa do obrony, a jak się bronić przed anonimem ?

Marcin_Rejonowy napisał:
Obdukcja + Policja jeśli to było dzisiaj.

Zaczyna straszyć, powód jest jeden - boi się, bo pali jej się grunt pod nogami, pewnie nie jesteś pierwszym rodzicem z zastrzeżeniami.

No trudno aby odebrać oskarżonemu o coś prawa do obrony, a jak się bronić przed anonimem ?

no tak każdy ma prawo do obrony ale one będą tępić te dzieci jak mojego syna tępią
Dostał nawet nieodpowiednie zachowanie za swoje mogłabym powiedzieć zaburzone zachowania
Bo rozmawia na lekcji ,bo jak go atakują to wychodzi z klasy, dostał nawet uwagę za to ,że rzuci się z pięściami na tegoż samego kolegę który go tak upokarza a który tym razem kopał moją pięcioletnią córkę, odmawia pracy na lekcji itp
rada pedagogiczna ustaliła ,że nie zasługuje sobie na lepsze zachowanie

Sąd trzy opcje
1. Przenieść dziecko do innej szkoły
2. Zrobić co napisałem wyżej
3. Nic nie robić
Decyzje musisz podjąć sama, nikt więcej tu nie napisze, jeśli nie chcesz tego zgłosić to nic nie zrobisz.

Powrót