M
mala29
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Witam. Potrzebuję porady,przedstawię pokrótce krótką historię o co chodzi. W 2007r mój mąż(wtedy jeszcze chłopak) zaszalał i wsiadł za kierownicę pod wpływem alkoholu bez prawa jazdy. Dorwali go po krótkim pościgu,potrzymali na policji kilka godz i puścili do domu. Do czasu sprawy auto w zastaw dostała jego mama. Wyrok-grzywna w wys 700zł i zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych przez okres 4 lat. W zeszłym roku,tj w lipcu 2008 prowadził znowu,tym razem trzeźwy,ja się źle czułam(co było odnotowane w protokole). Jakiś czas po tym zdarzeniu wyjechał do pracy za granicę,ale zdążyło przyjść pismo z prokuratury,że postanowili zabezpieczyć auto o wartości 5 tys do wyjaśnienia. Długo cisza była,nikt listów nie odbierał,bo mąż był za granicą a jego mama nie odbiera nic co nie jest do niej. Jakiś miesiąc temu kryminalni wpadli z wizytą,tam gdzie mąż jest zameldowany i pytali gdzie Pan...po czym otrzymał odpowiedź że za granicą. Nie uwierzyli,byli jeszcze dwa razy o różnych porach. Byłam z teściową się dowiedzieć na policji o co chodzi,ale unikali odpowiedzi twierdząc że dla dobra śledztwa nic nie mogą powiedzieć,mają tylko doprowadzić Pana....do aresztu śledczego. Nawet wizyta u komendanta nic nie dała,mówił to samo. Ale dlaczego,co my obce jesteśmy? I wreszcie trafił się policjant człowiek,który wyjaśnił,że chodzi o sprawę z lipca 2008,że pomimo zakazu prowadzenia pojazdów przez 4 lata wsiadł za kółko i że na jego miejscu wcale by nie przyjeżdżał do Polski bo zostanie aresztowany. Czy ja mogę coś zrobić w tym przypadku? Nikt mądry nie przyjedzie sam wyjaśniać sprawy,żeby go aresztowali. W 2007r był kawalerem,teraz jest żonaty,ja jestem prawie w 6 miesiącu ciąży,mąż jest jedynym żywicielem rodziny. Co ja mam robić? Czy mogę iść do sądu aby wysłali mi postanowienie wyroku? Dlaczego nie wzięli auta,tylko nałożyli karę pozbawienia wolności? Czy mam szansę,na zamianę na karę grzywny? Bardzo proszę o pomoc.