B
Baseciq
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 374
A zwrotka z doręczenia wróciła do e-sądu?
Ostatnia edycja:
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Baseciq napisał:A zwrotka z doręczenia wróciła do e-sądu?
20. W jaki sposób pozwany może złożyć sprzeciw drogą elektroniczną, jaką zakładkę należy wybrać?
Wybór elektronicznej formy komunikacji z e-sądem jest możliwy pod warunkiem posiadania aktywnego konta użytkownika w systemie teleinformatycznym e-sądu oraz dysponowania ważnym certyfikatem służącym do składania podpisu elektronicznego. Konto użytkownika zakłada się poprzez wypełnienie i zatwierdzenie formularza wniosku rejestracyjnego o założenie konta na stronie www.e-sad.gov.pl. Natomiast podpis elektroniczny można uzyskać u jednej z firm certyfikacyjnych (tzw. bezpieczny podpis elektroniczny), bądź też pobierając bezpłatny certyfikat ze strony www.e-sad.gov.pl (tzw. zwykły podpis elektroniczny). Posiadając aktywne konto użytkownika, jak i podpis elektroniczny, w zakładce „Dołącz do sprawy” pozwany powinien określić swój status procesowy jako „pozwany” („pełnomocnik pozwanego”) oraz wskazać kod z pouczenia z nakazu zapłaty. Powinien również pamiętać o zaznaczeniu opcji: ”Wnoszę o ustanowienie komunikacji elektronicznej”. Wówczas w zakładce „Moje sprawy” powinna być (pojawić się) widoczna sprawa. W celu wniesienia sprzeciwu należy wybrać zakładkę „Moje nakazy”, widoczną na głównej stronie konta. Następnie należy wybrać pierwszą ikonę po lewej stronie okna przy odpowiednim nakazie zapłaty, co wywoła okno „Prezentacja informacji o nakazie”, na którym widnieje przycisk” Wnieś sprzeciw”.
Baseciq napisał:Pewnie widziałeś już instrukcję?.
kuleczkaa napisał:Otóż, Allianz jest w posiadaniu umowy kupna sprzedaży samochodu, który kuzynka rzekomo kupiła. Figuruje tam jej imię i nazwisko, ale adres z jakąś pomyłką, brak nr dowodu, daty urodzenia, oczywiście podpis też nie jej.
Pierwsze kroki skierowała na policję,zgłaszając przestępstwo podrobienia podpisu i próby wyłudzenia pieniędzy przez firmę ubezpieczeniową. Policja przyjęłą zgłoszenie i już.
Znam sprawę od niedawna, nie widziałam jeszcze kompletu dokumentów. Słuchajcie, jak to jest z tym poinformowaniem o wniesieniu pozwu? Czy ktoś miał już styczność z taką sprawą?
EvilPL napisał:Moja sprawa jest bardzo podobna do poprzednich, przeczytałem kilka wątków dotyczących C+ na tym forum i mam już pojęcie o co chodzi. Nie wiem jakim cudem nic do nas nie dotarło. Jutro pójdziemy jeszcze na pocztę sprawdzić czy w ogóle takie pismo na naszej poczcie było. Poradźcie proszę, czy coś mogę jeszcze zrobić ?
rafal_26 napisał:1. i ma prawo dochodzić roszczeń;
2. coś kręcisz, skoro policja przyjęła zgłoszenia, to musiała prowadzić postępowanie i ustalić, że ktoś podrobił jej podpis;
3. to znasz sprawę, czy niczego nie widziałaś i plotki roznosisz?
4. informacja o wniesieniu pozwu wpływa razem z nakazem; zgadzasz się płacisz, nie zgadzasz się, piszesz sprzeciw, do tego nie jest potrzebna wiedza magiczna, a tylko czytanie POUCZENIA ze zrozumieniem;
rafal_26 napisał:Po pierwsze ustal w sądzie, gdzie wysłali Ci korespondencję. Jest kilka sposobów i wszystkie je opisywaliśmy. Wizyta we własnym SR będzie najszybsza. Co dalej, też pisaliśmy.
rafal_26 napisał:kuleczko:
TO, co zrobiła policja jest NAJWAŻNIEJSZE, bo gdyby policja zbadała sprawę i ustalił, że to nie podpis kuzynki, wówczas nikt rozsądny nie wnosiłby sprawy do sądu cywilnego.
Jestem już w posiadaniu pełnej dokumentacji w sprawie, o której pisałam wcześniej. Prokuratura wydała postanowienie o umorzeniu dochodzenia w związku z niewykryciem sprawcy przestępstwa, jednocześnie w uzasadnieniu stwierdzono,że podpis nie należy do kuzynki. Allianz najwidoczniej rozsądny nie jest bo jednak wnieśli sprawę do sądu o wydanie nakazu zapłaty. Wiem już co mam zrobić, a napisałam to tak ku przestrodze, że nie zawsze wszystko jest jasne i oczywiste. Sprawa będzie (tak myślę) krótka i wygrana, ale co dziewczyna przeszła przez wiele miesięcy to wie tylko ona sama i nie wiem czy nie wystąpi z powództwa cywilnego przeciwko Allianzowi o nękanie ostrzegającymi pismami i wezwaniami.