Nakaz zapłaty - postępowanie elektroniczne

• Autor wątku Autor wątku MrM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ja już otrzymałem postanowienie o skutecznym wniesieniu sprzeciwu. Sprawa zostaje skierowana do sądu w moim miejscu zamieszkania.
Ciekawe, czy Presco wycofa pozew i dlaczego mimo, że złożyłem wniosek o zabezpieczenie kosztów procesu, to nie otrzymałem żadnej informacji, czy wniosek został rozpatrzony.

Mam podobną sprawę. TP - rachunki z 2005 - przedawnione. Powodem jest EOS siedziba w Hamburgu. Pytanie mam takie: czy w sprzeciwie (podniosę tylko zarzut przedawnienia, reszta nie ma sensu), zawrzeć dodatkowo wniosek o żądanie zwrotu kosztów procesu od powoda na rzecz pozwanego czy wniosek o złożenie kaucji w trybie 1119 kpc? Można to zrobić w 1 piśmie? I jeszcze dla pewności: na pewno żadne dowody nie muszą być dołączone?

Do sprzeciwu do e-sądu nie dołączasz dowodów.
Co do zwrotu kosztów - na tym etapie nie poniosłeś żadnych :)

Racja, za szybko klepnęłam. Ale w takim razie jaki wniosek złożył MrM? Poczytałam na forum o trybie 1119 kpc i ja w tej sytuacji nie widzę sensu. Może zapytam wprost, dla potomnych :): czy sam sprzeciw ze słusznym zarzutem przedawnienia kończy sprawę dla pozwanych? Tzn. nie będę zobowiązani do poniesienia żadnych kosztów (procesu, zastępstwa)?

Kończy, zapewne za jakiś czas dostaniesz pismo z sądu z zapytaniem czy zgadzasz się na cofnięcie przez powoda pozwu bez zrzeczenia się roszczenia (standard), odpowiesz że się nie zgadzasz, sprawa zostanie przekazana do sądu właściwego miejscowo, odbędzie się rozprawa, pełnomocnik powoda się nie stawi, powództwo zostanie oddalone.

rewt napisał:
Kończy, zapewne za jakiś czas dostaniesz pismo z sądu z zapytaniem czy zgadzasz się na cofnięcie przez powoda pozwu bez zrzeczenia się roszczenia (standard), odpowiesz że się nie zgadzasz, sprawa zostanie przekazana do sądu właściwego miejscowo, odbędzie się rozprawa, pełnomocnik powoda się nie stawi, powództwo zostanie oddalone.
Albo i się nie odbędzie bo powód nie uzupełni pozwu i sąd umorzy postępowanie ;)

MrM napisał:
Ciekawe, czy Presco wycofa pozew i dlaczego mimo, że złożyłem wniosek o zabezpieczenie kosztów procesu, to nie otrzymałem żadnej informacji, czy wniosek został rozpatrzony.
Wniosek będzie rozpoznawał sąd właściwości ogólnej pozwanego. Jeśli go uwzględni, to wraz z wezwaniem do uzupełnienia pozwu powód otrzyma odpis postanowienia o zabezpieczeniu kosztów procesu.

Ostatnia edycja:
witam mam podobny problem z tym,że pozew i nakaz zapłaty znalazłem w skrzynce i wysłany był przez Presco listem zwykłym.Odebrałem go dnia 8 sierpnia 2011.Pozew jest z datą 25/05/2011 a nakaz zapłaty jest datowany na 01.08.2011r z adresem sądu.Tego samego dnia wysłałem odwołanie listem poleconym.Chodzi tu o zadłużenie z roku 2001 z Cyfrą+.W 2001roku ze względu na bałagan rozwiązałem umowę szczegółów już nie pamiętam.Rok temu otrzymałem pierwsze polecenie zapłaty od firmy Presco.Będąc przekonany o przedawnieniu sprawy listy wędrowały do kosza.Mam prośbę bo jestem laikiem w tych sprawach czy odwołanie napisałem prawidłowo i czy to wystarczy na wstępnej fazie sądowej. Bardzo proszę o wyrozumiałość.Dołączam treść odwołania.

Imię i Nazwisko
adres
Sygnatura akt VI Nc-e xxxxxx/11 Do Sądu
Rejonowego w Lublininie
ul.Boczna Lubomelskiej w Lublinie
20-070 Lublin
Odwołanie
Ja xxxxxxxxxx zamieszkały adres xxxxx Zaskarżam w całości nakaz zapłaty w wysokośći 184,90 groszy z dniem 1.08.2011 w sprawie sygn.akt vI Nc-e xxxxxx/11 podnosząc zarzut przedawnienia roszczenia mineło 9 i pół roku i nie mam pojęcia za co mam zapłacić jeżeli wszystko było zapłacone.
podpis

od 2 lat sprawuję opiekę nad mamą chorą na aishaimera. Miesiąc temu dotarły pisma z informacją zobowiązaniach finansowych ciążących na mamie z tytułu kredytów bankowych. Mama jest bez kontaktu. Występuję o ustanowienie prawnego opiekuństwa nad mamą-to potrwa. Przed 2 tygodniami otrzymmałam pismo adresowane do mamy nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym-elektronicznym. W imieniu mamy chcę odwołać się od tego nakazu nie mam pełnomocnictwa jak to zrobić.

magnet napisał:
Korespondencja przyszła z Presco, a nie z sądu?
Tak z Presco dostałem dwa pisma 1 Pozew jaki złożyli do sądu
2 Sądowy nakaz zapłaty
Wszystko to listem zwykłym,nie poleconym.

Sprzeciw składa się po doręczeniu korespondencji przez sąd.

Witam
mam podobny problem tylko mój dług sie nie przedawnił, dostałam dzisiaj nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym, do zapłaty w dwa tygodnie, operator komórkowy sprzedał dług windykacji za zaległą fakture(250 z groszami) plus koszt zerwania umowy(1200 z groszmi) razem jakies 1500 zł e-sąd doliczył koszty procesu około 630zł wraz z odsetkami zł, bardzo proszę mi napisać jak mogę się odwołać i czy to możliwe by nie płacic owych kosztów sądowych , chciałbym też porady czy karę za zerwanie umowy też muszę zapłacić czy może istnieje jakiś sposób aby jej uniknąć?
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam

Niestety, zapłacić będziesz musiała (łącznie z karą za zerwanie umowy).
Możesz jedynie zagrać na czas
- czyli złożyć sprzeciw, wtedy sprawa potoczy się drogą tradycyjną.
W międzyczasie ewentualnie ureguluj kasę i po problemie.
Pamiętaj, ze jeśli nakaz zapłaty trafi do komornika, to dojdą Ci jeszcze koszty komornicze (niemałe).

Posiadam juz konto i certyfikat - zapoznalem sie z portalem ale nie chce popelnic glupiego bledu dlatego mam troszke naiwne pytanko natury technicznej.

Czy sprzeciw od nakazu zaplaty powinienem napisac i wyslac w zakladce :
Moje sprawy ---> Sprawa ---> Pisma procesowe ---> Wnies pismo
i w tytule wpisac "Sprzeciw od nakazu zaplaty"?

Z gory przepraszam jesli jest to w temacie opisane - ja tego nie znalazlem , byc moze wyda sie to komus smieszne czy banalne pytanie jednak wole upewnic sie i miec spokojna glowe .

Dziekuje za odpowiedz.

Ja tak zrobiłem i sprzeciw został przyjęty.

Rozumiem ze w tresci pisma nie musze juz podawac sygnatury , do kogo jest kierowane wymieniac powoda i pozwanego - umieszczam jedynie tresc sprzeciwu i uzasadnienie..?

Powrót