rafal_26 napisał:
Nie tak szybko. Teraz sprawa trafi do Twojego sądu. Znając realia, wyda postanowienie o umorzeniu (bo powód cofnie pozew). Pewnie za x lat złoży go ponownie i tak dalej...
Oczywiście trzeba pamiętać zawsze o "nieoszczędzaniu na znaczkach" i wysłaniu go co najmniej poleconym, aby był dowód nadania. Poczta czasem zapomni przybić stempla, czasem zgubi przesyłkę, a czasem się zgubi w sądzie;D
Zresztą kwoty wydane na znaczki sąd zwróci, jeśli wystąpisz o to.
Chciałbym raz jeszcze podziękować za porady, które otrzymałem od Ciebie i innych na tym Forum. Dzisiaj zaglądnąłem na moje konto e-sądu i otrzymałem powiadomienie o "moim doręczeniu". W rezultacie e-sąd wydał postanowienie - oto jego treść:
P O S T A N O W I E N I E
Data wydania 2011-11-10
Sąd Rejonowy xxxxxxxWydział Cywilny
w składzie następującym
Referendarz sądowyxxxxxxxxx
po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w elektronicznym postępowaniu upominawczym
w sprawie z powództwa
xxxxxxxxxxxxxx
przeciwko
p o s t a n a w i a
I. stwierdzić skuteczne wniesienie sprzeciwu i utratę mocy nakazu zapłaty w całości;
II. przekazać rozpoznanie sprawy do Sądu Rejonowego xxxxxxxxxx
U Z A S A D N I E N I E
W dniu 27/08/2011 roku powód złożył do Sądu Rejonowegoxxxxxxx pozew w elektronicznym
postępowaniu upominawczym, w następstwie czego wydano przeciwko pozwanemu w dniu 11/10/2011 roku
nakaz zapłaty (skutecznie doręczony pozwanemu w dniu 17/10/2011 r.).
Pozwany w dniu 31/10/2011 roku skutecznie złożył sprzeciw, co zgodnie z art. 505 [36] § 1 k.p.c. spowodowało
utratę przez nakaz zapłaty mocy w całości i skutkuje przekazaniem sprawy do rozpoznania sądowi właściwości
ogólnej pozwanego.
Zupełnie na marginesie należy zauważyć, że samo dokonanie czynności, polegającej na ustanowieniu komunikacji
elektronicznej i automatycznie wygenerowanie przez system epu "pisma", nie może być tożsame z wniesieniem
pisma drogą elektroniczną, o jakim mowa w art. 505 [31] § 3 w zw. z § 1 kpc. Tym samym wniesienie sprzeciwu
drogą tradycyjną jest skuteczne, jednakże dalsza korespondencja pozwanego z sądem odbywa się już wyłącznie
drogą elektroniczną.
Z tych powodów orzeczono jak na wstępie.