Nakaz zapłaty - postępowanie elektroniczne

• Autor wątku Autor wątku MrM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam. Po jakim czasie ulegają przedawnieniu zobowiązania dla TP S.A.?
Dzisiaj dostałam wezwanie z e-sądu do zapłaty zaległych faktur, które od TP S.A. przejęła firma Presco. Faktury są z 2006 i 2007 roku. Nie mam pojęcia co to są za faktury, zostały wystawione po rozwiązaniu z telekomunikacją umowy i wysłane na adres pod którym już nie mieszkam. Dziękuję;)

Użyj wyszukiwarki było już wielokrotnie omawiane na forum.

Jestem chory psychicznie od 1996r.W Sądzie Okręgowym od grudnia 2010r toczy się postępowanie o moje całkowite ubezwłasnowolnienie(jeszcze nie zakończyło się prawomocnym orzeczeniem).Od lutego 2011r. mam przyznanego kuratora w sprawie.Od sierpnia 2011r dostaje listy z Sądu Rejonowego w Lublinie (EPU) o zapłatę dla PRESCO.Od pół roku jestem okradany z renty socjalnej PRESCO/SR Lublin/Bogiel .Sędzia Sądu Rejonowego w Lublinie Rafał ***** uzasadnił :

Na skutek pozwu wniesionego w dniu 10 czerwca 2011 roku, Sąd Rejonowy Lublin – Zachód w Lublinie wydał w dniu 02 sierpnia 2011 roku nakaz zapłaty, w którym w całości uwzględnił roszczenie powoda.Odpis orzeczenia wraz z odpisem pozwu przesłano na adres pozwanego w *******, ul. ***********
Korespondencja została doręczona pozwanemu osobiście w dniu 08 sierpnia 2011 roku.
Wobec uprawomocnienia nakazu zapłaty, postanowieniem z dnia 30 września 2011 roku referendarz sądowy przy Sądzie Rejonowym Lublin – Zachód w Lublinie opatrzył przedmiotowe orzeczenie klauzulą wykonalności.W dniu 14 lutego 2012 roku pozwany nadał w Polskim Urzędzie Pocztowym skargę na postanowienie w przedmiocie nadania klauzuli wykonalności nakazowi zapłaty z dnia 30 września 2011 roku.
Jak wynika z informacji od Komornika, w toku postępowania egzekucyjnego prowadzonego przez Komornika Sądowego przy Sądzie Rejonowym dla Warszawy-Woli w Warszawie – Jacka Bogiela, w sprawie egzekucyjnej prowadzonej na podstawie opatrzonego w klauzulę wykonalności nakazu zapłaty z dnia 02 sierpnia 2011 roku wydanego w sprawie VI Nc-e *******/11, zawiadomienie o wszczęciu egzekucji kierowane do pozwanego na adres w *********, ul.************ zostało odebrane osobiście przez pozwanego w dniu 24 listopada 2011 roku.Sąd zważył co następuje: Skarga na orzeczenie referendarza sądowego jako wniesiona po terminie podlegała odrzuceniu.Na wstępie należy zauważyć, że zgodnie z treścią art. 9 ust 1 ustawy z dnia 16 września 2011 roku o zmianie ustawy – Kodeks postępowania cywilnego oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. 2011/233/1381) jej przepisy stosuje się do postępowań wszczętych po dniu jej wejścia w życie (03 maja 2012 roku), z uwagi na to do niniejszej sprawy mają zastosowanie przepisy w brzmieniu obowiązującym w dacie wytoczenia powództwa Zgodnie z art. 39822 § 1 i 3 kpc na orzeczenie referendarza sądowego co do istoty sprawy, orzeczenie kończące
postępowanie, orzeczenia, o których mowa w art. 394 § 1 pkt 1, 2, 42, 5-9 kpc, orzeczenie co do nadania klauzuli wykonalności, a także orzeczenia co do stwierdzenia wykonalności europejskiego nakazu zapłaty i co do wydania zaświadczenia, o którym mowa w art. 7958 kpc przysługuje skarga do Sądu, w którym wydano zaskarżone
orzeczenie. Termin do wniesienia skargi na orzeczenie referendarza w przedmiocie nadania klauzuli wykonalności Data wniesienia pozwu 2011-06-10; jest tygodniowy, liczony od dnia doręczenia dłużnikowi zawiadomienia o wszczęciu egzekucji (art. 795 § 2 kpc).Skargę wniesioną po upływie terminu Sąd odrzuca (art. 39822 § 5 kpc).
Termin na złożenie skargi na przedmiotowe orzeczenie referendarza sądowego otworzył się pozwanemu w dniu 24 listopada 2011 roku (data odbioru zawiadomienia o wszczęciu egzekucji) i upłynął bezskutecznie w dniu 01 grudnia 2011 roku. Dłużnik złożył skargę w dniu 14 lutego 2012 roku, a więc po upływie ustawowego terminu.
Na marginesie należy zaznaczyć, iż w toku postępowania ustalono, że toczące się wobec pozwanego postępowanie o ubezwłasnowolnienie nie zostało jeszcze zakończone prawomocnym orzeczeniem, a ponadto dla występującego w sprawie nie ustanowiono doradcy tymczasowego. Tym samym należało przyjąć, że pozwany ma zdolność do samodzielnego podejmowania czynności procesowych w niniejszej sprawie.Mając na uwadze powyższe okoliczności, skargę wniesioną w dniu 14 lutego 2012 roku – jako spóźnioną należało odrzucić, wobec czego na podstawie przywołanych przepisów orzeczono jak w sentencji.
P O U C Z E N I E
I. Na postanowienie przysługuje środek zaskarżenia w postaci zażalenia wnoszonego w terminie 7 dni od dnia doręczenia postanowienia za pośrednictwem Sądu Rejonowego Lublin - Zachód w Lublinie VI Wydziału Cywilnego do Sądu Okręgowego w Lublinie.
II. Do złożenia środka zaskarżenia nie jest wymagana reprezentacja powoda przez adwokata lub radcę prawnego.
III. Sąd odrzuca środek zaskarżenia wniesiony po upływie terminu lub z innych przyczyn
niedopuszczalny albo którego braków powód nie usunął w terminie.
IV. Strony i ich przedstawiciele mają obowiązek zawiadomić sąd o każdej zmianie swojego
zamieszkania lub siedziby. W razie zaniedbania tego obowiązku pismo sądowe pozostawia się w aktach sprawy ze skutkiem doręczenia.
Nie wiem co teraz mam zrobić.Z dokumentacji S.O. biegli: lekarz psychiatra i psycholog
słuchani w trybie par. 3 art.547 kpc stwierdzają ,iż nie ma możliwości porozumienia się z uczestnikiem z uwagi na jego aktualny stan zdrowia.Także z uwagi na powyższe niecelowe jest doręczanie uczestnikowi pism sądowych oraz wzywanie go na rozprawę w celu wysłuchania.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
sch7:

Po pierwsze nie toleruje na forum publicznego wskazywania orzeczników z imienia i nazwiska - popraw to!!!
Ew. sam się przedstaw z imienia i nazwiska oraz podaj sygnaturę akt sprawy.

Co do meritum.

Po drugie.

Jeśli nie jesteś ubezwłasnowolniony, ani nie ustanowiono dla Ciebie doradcy tymczasowego, to wszelka korespondencja kierowana do Ciebie została skutecznie doręczona.

W doktrynie przyjmuje się i robi to KAŻDY sąd (niezależnie gdzie napiszesz i gdzie się odwołasz), że dopiero od dnia wydania wyroku o ubezwłasnowolnienie traktujemy Cię jako osobę ograniczoną w zdolności do czynności pranych (dziecko).

Tyle w temacie.

Powyższe nie zmiania toku wypowiedzi.

Oczywiście odwołaj się, ale niczego nie zmienisz.

witam serdecznie
jak wiekszosc tu piszacych dostalem rowniez nakaz zaplaty w postepowaniu upominawczym,przedawnione roszczenie oczywiscie
moje pytanie brzmi czy sformulownie z kom.4 tego postu ,czyli " zaskarżam w całości nakaz zapłaty z dnia w sprawie sygn. akt.... i- podnosząc zarzut przedawnienia roszczenia- wnoszę o oddalenie powództwa.

Ponadto- jako, że powód jest obcokrajowcem- możesz złożyć wniosek o zabezpieczenie kosztów procesu (art. 1119 k.p.c.). " napisane odrecznie bedzie ok,bez pisania na specjalnym formularzu?
Jak zatytulowac to pismo SPRZECIW OD NAKAZU ZAPLATY ? Czy do sadu nalezy przeslac 2 egzemplarze pisma?
pozdr.

A po co chcesz coś komplikować z zabezpieczeniem kosztów procesu - czyli 3,75 na znaczek??!! Nie mówiąc już o tym, że w przypadku f. wind. nikt Ci nie zabezpieczy, bo f. wind. jest wypłacalna, tak samo jak bank??!!

Jeśli to epu pisałem tysiące razy wystarczy napisać: wnoszę sprzeciw podnoszę zarzut przedawnienia roszczeń. Oczywiście wskazując sygnaturę sprawy i określając strony oraz składając podpis...

Ile razy można to pisać??!!!

pieczarka9 napisał:
Ponadto- jako, że powód jest obcokrajowcem- możesz złożyć wniosek o zabezpieczenie kosztów procesu (art. 1119 k.p.c.). " napisane odrecznie bedzie ok,bez pisania na specjalnym formularzu?

Presco jest zdaje się z Luksemburga, nie można (skutecznie) żądać zabezpieczenia na podstawie 1119, z uwagi na treść konwencji haskiej o procedurze cywilnej.

Ostatnia edycja:
ok dzieki za odpowiedz ,czyli w momencie skladania sprzeciwu zostana umorzone rowniez oplata sadowa i koszty zastepstwa procesowego bo u mnie w sumie jest to dodtakowa kwota 210 zl.Czy napewno wystarczy wyslanie jednego egzemplarza sprzeciwu czy nalezy wyslac dwa?
pozdr.

Witam
Niedawno otrzymałem nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym. Sprawa dotyczy czesnego za szkołę z 2003r. Proszę sprawdzenie poprawności sprzeciwu.
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.

Załączniki

Wracając do poprzedniego powoda, to nie wiem, czy nie cofną po wniesieniu sprzeciwu.

Gdyby tak było, po otrzymaniu zawiadomienia o cofnięciu, wnieś o stwierdzenie niedopuszczalności cofnięcia wskazując, że od x lat Cię męczą i męczą i to już kolejna próba wyciągnięcia przedawnionego długu...

CanalPlus coś kombinuje!!! Proszę o pomoc.

Dotyczy należności z 2004 roku.
65,00 – niezapłacona faktura
250,00 – nota karna za niezwrócony sprzęt
300,00 – nota karna za zerwanie umowy

Pomimo uchylenia przez sąd nakazu zapłaty z tytułu prawidłowego wniesienia zarzutu przedawnienia a także wycofania przez powoda pozwu o zapłatę, CanalPlus przysłał notę księgową z bieżącą data 11.09.2012 na kwotę 200,00 tytułem zapłaty odszkodowania za niezwrócony sprzęt - termin zapłaty 25.09.2012 !!! Użyto bieżącej daty i powstało nowe zobowiązanie do przedawnionego długu !!!
Czy taka praktyka jest dopuszczalna. Czy wystarczy, że napiszę:

„Odmawiam przyjęcia noty księgowej nr.... z dnia 11.09.2012.
Wszelkie roszczenia wobec CanlPlus (2004 r) uległy przedawnieniu i sprawa jest zamknięta. Proszę nie wprowadzać mnie w błąd i nie nękać wystawiając noty księgowe z bieżącą datą dotyczącej roszczeń sprzed wielu lat, które sądownie zostały uznane za przedawnione. Z tego co pamiętam, sprzęt został zwrócony i Państwa żądanie o odszkodowanie jest bezpodstawne.”

Jak to rozwiązać? Czy Canal Plus ma prawo wystawiać notę z bieżącą datą za przedawniony dług? Jeśli tak to znaczy, że przedawnienie nic nie daje.
Bardzo proszę o pomoc, coś czuję, że może to dotknąć wielu z Was.

Po pierwsze, to taka kara umowna jest w ogóle nienależna.
Zgodnie z przyjętą praktyką orzeczniczą, nie można żądać kary umownej z tytułu nienależytego wykonania zobowiązania (zaniechania zwrotu) oraz z tyt. nie wykonania tego zobowiązania w ogóle.
Po drugie świadczenie staje się wymagalne, kiedy mogło być najwcześniej wymagalne, a więc w 2004 roku wiedzieli o niezwróceniu sprzętu i wtedy powinni wystawić notę. Data nie ma istotnego znaczenia.

Dzięki RAFAL 26, już raz bardzo mi pomogłeś ale i tak do końca nie wiem co powinnam tym razem zrobić.

Po drugie świadczenie staje się wymagalne, kiedy mogło być najwcześniej wymagalne, a więc w 2004 roku wiedzieli o niezwróceniu sprzętu i wtedy powinni wystawić notę. Data nie ma istotnego znaczenia.[/QUOTE]

OK, tylko że notę wystawili zarówno w 2004 r jak i parę dni temu, czyli drugi raz na to samo świadczenie. (hmm to chyba tak jakby ktoś wstawił dwa razy fakturę na to samo) Czy powinnam napisać do CANAL PLUS jakieś pismo np z odmową przyjęcia noty bo....? Jeśli tak, to na co najlepiej się powołać?
Mam obawy, ze po jakimś niedługim czasie zwrócą się do Sądu z pozwem (lub zrobi to firma windykacyjna) przywołując notę z bieżącą datą aby Sąd odrzucił zarzut przedawnienia.

Sąd popatrzy, „acha świadczenie „świeże” z bieżącą datą” i odrzuci zarzut przedawnienia
Mam nadzieję, że wyraziłam jasno temat.

Z góry dzięki za fachową poradę

Dlatego też Ty jako strona powinnnaś napisać sundowi to samo, co mi...

Poprzeć wszystko przepisem prawa o wymagalności roszczenia - coś koło art. 126 kc, a co do kary umownej orzecznictwem.

Oczywiście nei musisz tego robić, znając FW, gdy wniesiesz sprzeciw, nie uzupełnią dokumentów lub cofną pozew.

Witam wszystkich !

Dostałem dziś list (zwykły) od komornika sądowego w którym informuje mnie on, że "pod adresem zamieszkania dłużnika zostaną przeprowadzone czynności terenowe mające na celu zajęcie ruchomości" (podkreślenie autora listu). Jest tam ponadto parę innych miłych rzeczy, m.in. że odbędzie się to w asyście policji oraz że jak mnie nie będzie to i tak wejdą i zajmą.

Jako podstawa prawna jest wymieniony nakaz zapłaty z e-sądu (z marca) i klauzula wykonalności z czerwca. Wszystko to (jak mniemam) wysłane pod któryś z moich dawnych adresów zamieszkania, bo na obecny adres nic nie przyszło.

I teraz... Wiem (albo sądzę, że wiem) iż należy wysłać wniosek o przywrócenie terminu do złożenia sprzeciwu oraz sam sprzeciw. Tyle że co do wniosku, piszecie iż sąd go odrzuci (gdyż nie można przywrócić terminu który nie zaczął biegu) - jaki jest więc sens tego wniosku ?

Natomiast co do samego sprzeciwu, nie znam sprawy i nie jestem w stanie zadzwonić ani udać się do sądu w najbliższym czasie. W związku z tym nie jestem w stanie sformułować zarzutów. Czy mam w takim razie wstrzymać się ze sprzeciwem do czasu gdy będę mógł zapoznać się ze sprawą (ryzykując że w międzyczasie komornik wkroczy do akcji), czy też wysyłać sprzeciw "na ślepo" w celu zatrzymania biegu egzekucji ?

Miałem szansę już wcześniej zapoznać się z podobnym nakazem zapłaty i tam widniało pouczenie, że jeśli nie podniosę zarzutów to później już nie będę mógł tego zrobić (nie pamiętam dokładnie, ale tak to zrozumiałem). I stąd moje wątpliwości...

Mam nadzieję że wszystko jest jasne i liczę na jakieś doświetlenie w tej kwestii...

Sprzeciw w epu nie musi być umotywowany.
Za dużo próbujesz myśleć, a to laikowi nie służy.
Zrób tak jak trza i nie kombinuj.

Powrót