Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym

• Autor wątku Autor wątku MagdaAda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
robinson21 napisał:
uuuuuuuuuuuuu, ale uzasadnienie sprzeciwu sama sobie strzeliłaś kulkę w kolano,

tak myślałam... chyba zostaje mi to w diabły zapłacić i czuć się oszukana ... na przyszłość trzymać rachunki bo co mam zrobić.,. ech

Poszukaj w internecie , wpisz swoja miejscowość , pomoc prawna itp.

Syphar napisał:
Zaproponowana przez @robinson21 linia obrony nie zakładała udowadniania, że zapłaciłaś to roszczenie - bo tego nie udowodnisz. Zakładała udowodnienie, że tego roszczenia w ogóle nie ma - bo oni tego nie udowodnią... Tym, co napisałaś, strzelasz sobie w kolano i liczysz wyłącznie na przedawnienie.

Ty poszłaś w drugą stronę. Usilnie piszesz to samo co nam tutaj - że już zapłaciłaś. Ale tego nie dasz rady dowieść. I taki sprzeciw raczej będzie skuteczny z uwagi na to, że podniosłaś przedawnienie, ale równie dobrze mogłabyś podnieść wyłącznie przedawnienie.

PS. Tak, tacy prawnicy istnieją, i to bardzo dużo. Większość przy tak prostej sprawie w sumie zrobi "za koszty". Polega to na tym, że koszty zastępstwa procesowego od firmy, która z Tobą przegrywa, otrzymujesz nie Ty, tylko prawnik. A że ciężko byłoby tu przegrać jako Twój pełnomocnik, to pewnie niejednego takiego znajdziesz.

hm... zaczynam rozumieć, wywalam tłumaczenie że zapłaciłam, bo fakt tego nie udowodnię bez potwierdzenia. Zostawię tylko przedawnienie.
dzięki

MagdaAda napisał:
tak myślałam... chyba zostaje mi to w diabły zapłacić i czuć się oszukana
trzeba walczyć o swoje, brakuje Ci tylko dobrego uzasadnienia sprzeciwu co jest bardzo w tym przypadku proste, nie trzeba się rozpisywać wystarczy parę zdań a czas na złożenie sprzeciwu mija,

robinson21 napisał:
trzeba walczyć o swoje, brakuje Ci tylko dobrego uzasadnienia sprzeciwu co jest bardzo w tym przypadku proste, nie trzeba się rozpisywać wystarczy parę zdań a czas na złożenie sprzeciwu mija,

dzięki za pocieszenie :) musze to ogarnąć dzisiaj bo odebrałam pismo 20 czerwca.

napisałam prosto i krótko
Uzasadnienie:

W nawiązaniu do pisma jakie odebrałam w dniu 20.06.2017 wnoszę sprzeciw do wystawionego nakazu zapłaty z uwagi na fakt iż przedstawione roszczenie jest bezzasadne. Termin przedawnienia, który wynosi trzy lata dla roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej.

No żesz...

Zarzuty:
- nie udowodniono istnienia zobowiązania
- kwota wymieniona w pozwie jest nienależna
- brak odpisów KRS powoda
- brak doręczenia rachunków
- roszczenie przedawnione

A we wnioskach pozwanego:
- wnoszę o przeprowadzenie rozprawy bez mojej obecności/w mojej obecności (tutaj jak chcesz)
- wnoszę o doręczenie orzeczenia wydanego w sprawie,
- wnoszę o oddalenie wszystkich wniosków dowodowych zgłaszanych przez powoda na dalszym etapie postępowania jako spóźnione, na podst. art. 207 § 6 kpc.,
- wnoszę o oddalenie pozwu w całości jako bezzasadnego,
- wnoszę o obciążenie wszystkimi kosztami procesu powoda,
- wnoszę o uchylenie nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym w całości
- nie zgadzam się na wycofanie powództwa przez powoda bez zrzeczenia się roszczenia

Od tego właśnie jest formularz.

Syphar napisał:
No żesz...

Zarzuty:
- nie udowodniono istnienia zobowiązania
- kwota wymieniona w pozwie jest nienależna
- brak odpisów KRS powoda
- brak doręczenia rachunków
- roszczenie przedawnione

A we wnioskach pozwanego:
- wnoszę o przeprowadzenie rozprawy bez mojej obecności/w mojej obecności (tutaj jak chcesz)
- wnoszę o doręczenie orzeczenia wydanego w sprawie,
- wnoszę o oddalenie wszystkich wniosków dowodowych zgłaszanych przez powoda na dalszym etapie postępowania jako spóźnione, na podst. art. 207 § 6 kpc.,
- wnoszę o oddalenie pozwu w całości jako bezzasadnego,
- wnoszę o obciążenie wszystkimi kosztami procesu powoda,
- wnoszę o uchylenie nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym w całości
- nie zgadzam się na wycofanie powództwa przez powoda bez zrzeczenia się roszczenia

Od tego właśnie jest formularz.

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :):):):)
jezus maria... blondyna ze mnie

UZASADNIENIE
"Działając w swoim imieniu, pozwany zaprzecza wszelkim twierdzeniom, faktom oraz wnioskom powoda zgłoszonym w pozwie oraz pismach procesowych, a tak że, w dalszych pismach wniesionych przez powoda na dalszym etapie procesu, jednocześnie wnoszę o oddalenie pozwu w całości jako bezzasadnego. Roszczenie dochodzone pozwem jest nie należne i z tego powodu powództwo zasługuje na oddalenie a z uwagi na zgłaszane zarzuty zasadne jest oddalenie powództwa w całości. W związku z powyższym pozwany wnosi o uchylenie nakazu zapłaty w całości oraz o oddalenie pozwu jako bezzasadnego".

O, no jeszcze faktycznie w rubryce uzasadnienie coś takiego. Co prawda po stylu będzie widać, że zarzuty pisał jeden, uzasadnienie drugi, ale kogo to by tam obchodziło :D I tak zadziała idealnie.

PS. Tak po zastanowieniu, to wnoś o przeprowadzenie rozprawy pod Twoją nieobecność. Bo jak się pojawisz na sali sadowej i coś palniesz to jeszcze sobie w stopę znowu strzelisz.

Syphar napisał:
O, no jeszcze faktycznie w rubryce uzasadnienie coś takiego. Co prawda po stylu będzie widać, że zarzuty pisał jeden, uzasadnienie drugi, ale kogo to by tam obchodziło :D I tak zadziała idealnie.

PS. Tak po zastanowieniu, to wnoś o przeprowadzenie rozprawy pod Twoją nieobecność. Bo jak się pojawisz na sali sadowej i coś palniesz to jeszcze sobie w stopę znowu strzelisz.

no ba pewnie, że pod nieobecność... w życiu bym tego nie przeżyła :)

chłopaki - bardzo Wam dziękuję ! jesteście wielcy

Powrót