Nakaz zapłaty z e-sądu.

• Autor wątku Autor wątku Comosa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Comosa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,
bardzo proszę o pomoc. Mąż dostał jakiś czas temu nakaz zapłaty z e- sądu w Lublinie. Miał jakieś długi w TP SA z 2007 roku. Wysłał sprzeciw do e-sądu ale 2 dni po terminie, przywrócenie termin też zostało oddalone przez sąd. W piśmie oddalającym przywrócenie terminu napisano że postanowienie jest niezaskarżalne. Po czym w drugim punkcie napisano że "do złożenia środka zaskarżenia nie jest wymagana reprezentacja powoda przez adwokata lub radcę prawnego". Dla mnie jedno zdanie wyklucza drugie ale nie wiem czy dobrze rozumiem.
W obecnej sytuacji mąż musi zapłacić ponad 5000 zł. Nie specjalnie przejmuje się sytuacją. Nie pracuje i nie ma dochodów więc ja będę musiała wyskrobać te 5000 zł i zapłacić. Jest to dla mnie ogromna suma!
Proszę o informację czy mogę jeszcze coś zrobić, czy już nic się nie da zdziałać. Boję się że komornik zajmie moje konto ( mam wspólne z mężem ale tylko ja mam dochody) i jeszcze najem się wstydu w pracy.
Karola

Ostatnia edycja:
Możesz założyć sobie własne konto i tam przekazywać wynagrodzenie. Z tak lekkomyślnym mężem to nawet wskazane.

Jeśli termin na sprzeciw został przekroczony to już nic nie zrobisz

Ok, dziękuję czyli brak sprzeciwu w odpowiednim terminie załatwia wszystko. A co z zapisem zamieszczonym w piśmie oddalającym przywrócenie terminu gdzie napisano, że postanowienie jest niezaskarżalne. Po czym w drugim punkcie napisano że "do złożenia środka zaskarżenia nie jest wymagana reprezentacja powoda przez adwokata lub radcę prawnego".
Czy faktycznie takie postanowienie jest niezaskarżalne? Może mogłabym ugryź sprawę od tej strony.
Karola

Nie prawo tylko FW i brak wiedzy takich osób, jak Ty...

Prawo działa tak jak powinno, tzn. tak jak je racjonalny ustawodawca uchwalił, nie zaś tak jak wielu osobom się wydaje że działać powinno, bo im tak się wydaje.

Witam
Proszę o pomoc w takiej sprawie. Mianowicie jakis cza temu dostałem z e-sadu w Lublinie nakaz zapłaty.Wniosłem sprzeciw (dług wynosił 130zł. 11lat temu) Sąd SR w Lublinie stwierdził skuteczne wniesienie sprzeciwu i utratę mocy w całości i przekazał sprawę tut. sądowi jako właściwemu według zasad ogólnych. Teraz dostałem z sądu rejonowego w moim mieście Postanowienie o umorzeniu postępowania sprawy z powództwa Pressco Investments S.a rl. w Luxemb. Przeciwko mnie.
W ustawowym terminie strona powodowa nie uzupełniła wskazanych braków formalnych, dlatego też na podstawie art. 505(u góry 37) paragraf 1 zdanie drugie k.p.c..
Pełnomocnik strony powodowej został wezwany do uzupełnienia braków formalnych takich jak: wykazanie umocowania do reprezentowania strony powodowej, dołączenia dowodów na poparcie okoliczności przytoczonych przez stronę powodową- w terminie 14 dni od dnia otrzymania wezw. pod rygorem umorzenia postepowania. W ustawowym terminie strona powodowa nie uzupełniła wskazanych braków.
Na niniejsze postanowienie przysłguje zażalenie w terminie 7dni.
Moje pytanie brzmi czy firma Pressco Ivesments może lub czy ma prawo ponownie od początku złożyć pozew w sądzie w Lublinie w tej samej sprawie?
Pytam ponieważ obawiam się tych ich sztuczek z podawaniem w pozwie nieprawidłowego adresu pozwanego.
Pozdrawiam.

Pamiętając o podniesieniu zarzutu przedawnienia roszczenia. :ok:

arkadiusz7 napisał:
Witam
Proszę o pomoc w takiej sprawie. Mianowicie jakis cza temu dostałem z e-sadu w Lublinie nakaz zapłaty.Wniosłem sprzeciw (dług wynosił 130zł. 11lat temu) Sąd SR w Lublinie stwierdził skuteczne wniesienie sprzeciwu i utratę mocy w całości i przekazał sprawę tut. sądowi jako właściwemu według zasad ogólnych. Teraz dostałem z sądu rejonowego w moim mieście Postanowienie o umorzeniu postępowania sprawy z powództwa Pressco Investments S.a rl. w Luxemb. Przeciwko mnie.
W ustawowym terminie strona powodowa nie uzupełniła wskazanych braków formalnych, dlatego też na podstawie art. 505(u góry 37) paragraf 1 zdanie drugie k.p.c..
Pełnomocnik strony powodowej został wezwany do uzupełnienia braków formalnych takich jak: wykazanie umocowania do reprezentowania strony powodowej, dołączenia dowodów na poparcie okoliczności przytoczonych przez stronę powodową- w terminie 14 dni od dnia otrzymania wezw. pod rygorem umorzenia postepowania. W ustawowym terminie strona powodowa nie uzupełniła wskazanych braków.
Na niniejsze postanowienie przysłguje zażalenie w terminie 7dni.
Moje pytanie brzmi czy firma Pressco Ivesments może lub czy ma prawo ponownie od początku złożyć pozew w sądzie w Lublinie w tej samej sprawie?
Pytam ponieważ obawiam się tych ich sztuczek z podawaniem w pozwie nieprawidłowego adresu pozwanego.
Pozdrawiam.

W takim razie mam do was jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś może wie czy często się to zdarza?

Chodzi mi o to czy często zdarza się aby Presco ponownie składał pozew po wcześniejszym umorzeniu postępowania, i jak często składa ten pozew celowo podająć niewłaściwy adres pozwanego?
pozdrawiam.

Z opisów naszych userów wynika, że zdarza się to.

Co do częstotliwości, to nikt Ci danych statystycznych nie poda.

Powrót