nakaz zapłaty z EPU - co robić?

• Autor wątku Autor wątku jowiszanka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Tak Panów czytam, te sprawy z PESELem, czy skoro ten pozew może być nieuzasadniony to może nie powinnam na niego odpisywać?

Teraz się boję, że może nie potrzebnie się tam logowałam w tym EPU? Sama już nie wiem.

Już mam napisany sprzeciw i chciałam go wysłać jutro na poczcie...

W Pani przypadku jest nieco inaczej - otrzymała Pani pozew z nakazem.
Te nasze wywody tutaj, póty nikt nie stwierdzi, że brak PESELU najolgędniej mówiąc to błąd, to wtedy będziemy się zastanawiać.
Na razie, może Pani wnieśc sprzeciw w formie papierowej. Sąd zapewne wyda m.in. zarządzeni o ponownym doręczeniu, ale już na prawdziwy adres. Wówcza, w pouczeniu do nakazu znajdzie Pani unikalny kod, który pozwoli przystąpić do sprawy.
Widzi Pani różnice ? Kodem taki mógłbyć oczywiście Pani Pesel, wskazany przez powoda w pozwie, wówczas sprawę widzi Pani od razu po zalogowaniu się do systemu. A tak, sprawa jest, nakaz wydany, powód sie cieszy, Pani już mniej, bo zamiast wnieść sprzeciw z domu, w spokoju, przez internet, musi Pani biegać na pocztę. Nie biega za to powód - bo nakaz doręczono mu elektronicznie, bo ma konto w EPU. Pani też już ma.... i nic z tego nie wynika.
Proszę wnieść sprzeciw w formie papierowej - to moja rada.

Tak zrobię, dziękuję.

PS. dostałam w pouczeniu kod, który po wpisaniu pokazał mi pozew i nakaz w formie elektronicznej, dokładnie to co dostałam pisemnie.

bim0003 napisał:
Brak numeru PESEL pozwanego w pozwie, to ewidentny brak formalny, wydanie nakazu zapłaty zaś w takim stanie rzeczy powoduje nieważność postępowania, gdyż brak ten nie został usunięty. Sąd zaś nie wezwał do jego usunięcia.

A jeśli pozwanym jest Ahmed Abdallah, mieszkający w polsce od 10 lat, ale nie posiadający numeru PESEL, to mogę go pozywać, czy nie?

Art. 1103 KPC i dalsze :) Powinno coś być o Panu Ahmedzie. Swoją drogą, nie widziałem jeszcze biednego Araba, którego trzeba pozywać :)

Dobra, zmiana zdania.

Art. 505.32 KPC, pozew bez PESELU to pozew z brakiem formalnym. Ale tylko w EPU.

Powrót