Nakaz zapłaty

• Autor wątku Autor wątku anais2007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anais2007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam, proszę o pomoc w następującym temacie.
Na początku miesiąca wysyłałam trzy paczki do Niemiec z pośrednictwem firmy pośredniczącej " złap kuriera" przewoźnikiem DPD. Trzy paczki miały tę samą wagę i te same gabaryty. Dwa dni temu otrzymałam wiadomość email od "złap kuriera" treści - nakaz zapłaty z tytułu rzekomego ponad - gabarytu jednej z paczek. Skontaktowałam się z Firma "ZK" przekazałam swoje stanowisko w sprawie, że nie zamierzam robić żadnej dopłaty ponieważ nie możliwy jest ponad-gabaryt ponieważ wszystkie pudełka, jak jeden mąż były identyczne. Pani ze "ZK" powiedziała mi, że rozumie, że być może to pomyłka, że pomyłki się zdarzają, że mogę złożyć reklamację, jednak dopiero po opłaceniu 270 zł kary. Gdy poprosiłam o jakiś dokument stwierdzający, że "ZK" faktycznie otrzymał informację od DPD o dodatkowych kosztach z tytułu nad-gabarytu usłyszałam, że to nie możliwe bo na takim dokumencie są dane innych użytkowników, a jest ustawa o ochronie danych. Wychodzi na to, że wypadałoby bym na podstawie emaila, bez żadnych dokumentów, wyciągnęła z kieszeni prawie 300 zł zapłaciła za błąd osoby, która być może się pomyliła.. Nadmienię jeszcze, że dzwoniłam do DPD i DPD twierdzi, że u nich nie ma żadnej informacji o tym, że któraś z tych trzech paczek miała niestandardowe wymiary i że została obciążona dodatkowymi kosztami.
Proszę o sugestię co powinnam zrobić?
Pozdrawiam
Anna

Nic? Zupełnie nic? Znaczy jak otrzymam kolejną wiadomość to odkładam słuchawkę, a email ląduje w koszu?

Tak jest, dokładnie. Być może Cię pozwą, ale to bardzo wątpliwe - nie mają szans udowodnić swojej racji, jeśli sama firma kurierska twierdzi inaczej.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Mam identyczną sytułacje, proszę o pomoc.
Jak zakończyła się Pani historia ?

ostrzegam wszystkich!!!! Uwaga przeczytajcie uważnie ten post!!!!

zamówiłam przez internet 1 usługę teraz przyszła mi korekta faktury bo kurier zamiast 1 przesyłki wziął 6 przesyłek( W mojej ocenie odbywa się to na podstawie listu przewozowego będącego następstwem złożonego przez Klienta zlecenia na przewóz. Podkreślam ponownie, że nadałam jedną paczkę zgodnie z listem przewozowym oraz zleceniem, natomiast samowola Kuriera, który zabrał 6 paczek nie może prowadzić do negatywnych dla mnie skutków. )z 138 zł zrobiała się kwota 986 zł po odliczeniu tego 138 zł

Dostałam od nich już wezwanie do zapłaty:

Informujemy, że przesyłka nr 493348 została poddana sprawdzeniu przez firmę kurierską pod względem zgodności z listem przewozowym:

Opłata do zamówienia nr 493348 nadanych 6 przesyłek gabarytowych, dopłata: 184 x 6 (wysyłka przesyłki gabarytowej) + 20 zł (weryfikacja przesyłki) â 138 zł (kwota, która została zapłacona za przesyłkę)

Łączna kwota do zapłaty: 986 zł

W związku z weryfikacją wzywamy do zapłaty kwoty wynikającej z w/w danych w terminie 3 dni od otrzymania wezwania.

Proszę o przelanie powyższej kwoty na rachunek bankowy o numerze:

............................................... w tytule wpisując numer
zamówienia.

Płatności można również dokonać po przez zalogowanie się na swoje konto i uregulowanie ujemnego salda korzystając płatności natychmiastowych.

napisałam do nich pismo:

Pragnę wskazać, że jako nadawca zleciłam przewóz jednej przesyłki (w załączeniu list przewozowy) na kwotę 138 zł nie wyraziłam zgody na zabranie 6 przesyłek. Zgodnie z regulaminem Państwa Wszelkie przesyłki odebrane od Nadawcy przez przewoźnika są weryfikowane, na podstawie otrzymanej Faktury od Przewoźnika, z informacjami zawartymi na liście przewozowym.

Firmy kurierskie DHL, UPS, K-EX oraz DPD dokonują weryfikacji przesyłki na dwóch etapach:
1) etap Kurier odbierając przesyłkę powinien sprawdzić ją pod względem pakowania, i gabarytów
2) etap W magazynach i sortowniach dział kontroli układa przesyłki na wadze oraz przy wzorcu wielkości i wychwytuję niezgodne przesyłki.
W przypadku wykrycia przesyłki niezgodnej ze złożonym zleceniem wystąpi konieczność opłacenia dodatkowych kosztów.
Kosztami tymi są:
a) Koszty dokonania weryfikacji 10 zł netto
b) Koszty wysyłki paczki zgodnej z rzeczywistością - wg cennika

W przypadku podania nieprawdziwych danych dotyczących wagi, wymiarów, zawartości oraz sposobu opakowania przesyłki, Nadawca/Zleceniodawca uprawnia operatora do wystawienia dodatkowej Faktury VAT na kwotę wynikającą z różnicy cenowej pomiędzy faktyczną ceną za przesyłkę a ceną zapłaconą przez Nadawcę. W przypadku nieopłacenia przez klienta dodatkowej Faktury we wskazanym terminie, Zleceniobiorca ma prawo do wstrzymania świadczenia usług na rzecz Zleceniodawcy, zablokowania jego dostępu do konta oraz zaliczenia na poczet przeterminowanych płatności wysokości pobrań (COD) Jemu należnych, a w sytuacjach skrajnych naliczenia odsetek z tytułu nieterminowych płatności.

Obciążenie mnie przez Państwa kosztem wysyłki 6 paczek jest bezzasadne, skoro zleciłam przesłanie jednej przesyłki. Kurier odbierający przesyłkę winien był sprawdzić list przewozowy i na jego podstawie wykonać usługę przewozu zgodnie z nim. Obciążenie mnie kosztami błędu kuriera jest niezrozumiałe, nie wprowadziłam w błąd przewoźnika, nie nastąpiła tu też niezgodność przesyłki pod względem masy gabarytu itd gdyż nadałam jedną przesyłkę i taką usługę opłaciłam.

W związku z powyższym pragnę wskazać, ze obciążenie mnie kosztami dodatkowymi nie znajduje oparcia ani w stanie faktycznym ani prawnym.

Potwierdzam, przeszedłem z ta firma podobna sprawę niestety przed sądem już inaczej śpiewają. Niestety zarabiają na powściągliwości klientów w stosunku do niskich kwot których sprawy się dotyczą. Może pozew zbiorowy by czegoś ich nauczył.
ZŁAPKURIERA - najlepiej omijać z daleka. Najgorsza firma pośrednictwa przesyłek kurierskich na rynku!!!
NISKA CENA?? SPOKOJNIE PÓŹNIEJ CI DOLICZĄ Z NAWIĄZKĄ !!

Hej,

Odkopuje temat, gdyż sam jakiś czas temu otrzymałem dopłatę do przesyłki, lecz teraz przyszedł nakaz z sądu o zapłatę, czy ktoś z was spotkał się z taką sytuacją?

Oczywiscie spotkałem sie z ta systuacja. Odmowiłem platnosci, wielokrotnie straszyli nakazem platnosci ale sprawa ucichła. Mozesz spokojnie zignorowac temat. Odpisz im zeby przedstawili dowod na prawdziwosc swoich roszczen. Cokolwiek, co potwierdzi ich żadania. Mi nie byli wstanie nic odpowiedziec jedynie tylko wciaz powtarzajaca regułe o naliczeniu dodatkowych kosztów przez firme kurierska. bla bla bla...

Sunlike napisał:
Oczywiscie spotkałem sie z ta systuacja. Odmowiłem platnosci, wielokrotnie straszyli nakazem platnosci ale sprawa ucichła. Mozesz spokojnie zignorowac temat. Odpisz im zeby przedstawili dowod na prawdziwosc swoich roszczen. Cokolwiek, co potwierdzi ich żadania. Mi nie byli wstanie nic odpowiedziec jedynie tylko wciaz powtarzajaca regułe o naliczeniu dodatkowych kosztów przez firme kurierska. bla bla bla...

Po co wprowadzasz w błąd. Nie doczytałeś że kolega o Nakazie pisze ?

Sławomir jak przyszedł nakaz to pisz sprzeciw od Nakazu jeśli się z tym nie zgadzasz.

slawomir.galant6 napisał:
Hej,

Odkopuje temat, gdyż sam jakiś czas temu otrzymałem dopłatę do przesyłki, lecz teraz przyszedł nakaz z sądu o zapłatę, czy ktoś z was spotkał się z taką sytuacją?

Zeskanuj nam ten nakaz wraz z załącznikami (jak są), usuń swoje dane prywatne i wrzuć na forum :)
I trzeba się spieszyć, masz 14 dni od dnia odbioru przesyłki z sądu na wniesienie sprzeciwu.

Wielkie dzięki za odpowiedź. Po dłuższych konsultacjach ze stroną złap kuriera, doszliśmy do porozumienia. Skontaktowała się ze mną osoba, która wyjaśniła powód naliczonej opłaty oraz wyjaśnienie z jakiego powodu otrzymałem nakaz zapłaty. Po dłuższej rozmowie telefonicznej doszliśmy do wniosku o złożeniu reklamacji na zaistniałą sytuację, mam nadzieję, że zostanie pozytywnie rozpatrzona. Ostatecznie doszliśmy do porozumienia.

W przyszłości polecam każdemu o wyrozumiałość oraz chęć wyjaśnienia zaistniałej sytuacji.

Ale z nakazem nie zrobiłeś nic? No to ja osobiście takiego podejścia nie polecam. Bo w obiegu prawnym wkrótce będzie prawomocny nakaz na ich rzecz.

Dzien dobry,

z chęcią dołącze do dyskusji, dopiero po napotkaniu problemu poszukałem troszkę w internecie i zauważyłem że podobnych problemów z moim pośrednikiem jest cała masa (najwyraźniej trzeba takie rzeczy sprawdzać przed podpisaniem umowy lub zarejestrowaniem się...)

sprawa bieżąca : dopłata do przesyłki niestandardowej + dopłata do przesyłki do 50kg. 250zł + ok130zł + 20zł weryfikacja.

przy pierwszym kontakcie wyjasnienie nalozonych oplat to : 250zł za przesyłkę niestandardową o zwiększonej wadze (35kg). + 130zł na paczkę o wadze do50kg.
Gdy tlumacze że opłata naliczona podwójnie, otrzymuję informację że przesyłka niestandardowa jest z innych powodów niż waga ale nie wiadomo jakich (sa tylko przypuszczenia).
zglaszam reklamację nie tylko na wielkości tych opłat (ktore sa 10-krotnie wyzsze niz naklada przewoznik na klienta detalicznego!) ale rowniez na zdublowanie oplaty. prosze kilkanascie razy o przedstawienie protokolu gdyz na nim powinno byc napisane co spowodowalo potraktowanie przesylki jako niestandardowej - brak odpowiedzi dluzszy czas a pozniej informacja ze najpierw zaplata pozniej reklemacja i to nie to brokera a do samego przewoznika.. co to ma za sens skoro ja kwestionuje zasadnosc oplat i ich wielkosci u samego brokera a nie przewoznika - brak odpowiedzi. konsekwentne omijanie niewygodnych pytan, zaslanianie sie brakiem wiedzy o umowie, o zapisach a jasmieszniejsze (jezeli w tej sytuacji mozna sie posmiac) jest to ze co chwile otrzymuje informacje ze oplaty nie mozna juz zmienic(jakby ja ktos wyrył w kamieniu i stała się nie do ruszenia). Powod: taka oplata widnieje w cenniku ...
reasumujac z checia przylacze sie do grupy, ktorej czlonkowie padli ofiarami oszukanczych praktyk tego brokera.
wczoraj, po kilkudniowych wymianach maili, dostalem kolejna doplate(!) do innej przesylki. i historia od nowa....
nic nie daja moje prosby o polubowne zalatwienie sprawy, o dojscie do porozumienia co do wielkosci tych oplat - PLAĆ a może wówczas zajmiemy sie reklamacją (i nie u sienie tylko u przewoźnika).
firma ta nastawiona jest tylko i wylacznie na generowanie zysku z "wypadków" przy pracy. gdybym był swiadomy tak ogromnych opłat nie organizowałbym kuriera po przedmiot zakupiony okazyjnie generujący oszczednosc na zakupie rzedu 40zł-50zł. w obu przypadkach tanszy okazałby się transport wykonany własnym samochodem!

Jestem kolejną osobą oszukaną przez firmę *** szczegółów chyba nie muszę przedstawiać bo jest to identyczny system oszustwa w białych rękawiczkach co i u większości z was. Nadmienię tylko iż moje saldo zostało obciążone kwotą 507zł za rzekomą weryfikację paczki. Moje reklamację dokumenty przedstawione które udowadniały jednoznacznie iż to ja mam rację nic nie dały. Jestem o tyle w złej sytuacji iż wstrzymano mi pieniądze z pobrania w wysokości 820zł. "Oszuści" każą mi uregulować saldo wówczas rzekomo zwrócą mi pobranie w co nie wierzę. Co najlepsze nie chcą oddać mi nawet różnicy między saldem a pobraniem. Co można zrobić w takiej sytuacji ?

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót