Naliczenie opłaty za magazynowanie

• Autor wątku Autor wątku hs20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hs20

Użytkownik
Odpowiedzi
166
Witam!

Kupiłem towar na allegro jednakże paczki nie odebrałem, było to jakieś 4 miesiące temu. Dziś otrzymałem przed sądowe wezwanie do zapłaty od sprzedawcy na kwotę ok 900 zł. (towar jest wart 80 zł)
Po kontakcie ze sprzedawcą ustaliłem że zgodnie z regulaminem jaki był częścią aukcji naliczał on za każdy dzień magazynowania 5 zł. Nie zgodziłem się na zapłatę i sprzedawca wniósł sprawę do sądu cywilnego zapłaty w trybie nakazowym.

W jego regulaminie są takie zapisy:
25.Nie odebranie przesyłki płatnej przy odbiorze przez Kupującego traktowane jest jako zwłoka w odbiorze rzeczy sprzedanej ( Art. 551 § 1 Kodeksu Cywilnego).
26.Jeżeli kupujący dopuścił się zwłoki z odebraniem rzeczy sprzedanej, sprzedawca może oddać rzecz na przechowanie na koszt i niebezpieczeństwo kupującego.Koszty przechowania pokrywa kupujący. Cena jednej doby magazynowania oraz dozorowania rzeczy sprzedanej nie odebranej z powodu zwłoki kupującego wynosi 5zł+VAT.
27.W przypadku gdy kupujący nie odbierze zamówionego produktu w ciągu 60 dni od daty zakupu sklep ma prawo odstąpić od umowy kupna-sprzedaży.
28.W przypadku odstąpienia od umowy kupna-sprzedaży z powodu nie odebrania rzeczy sprzedanej, przez Kupującego, Kupujący zostaje obarczony wyłącznie kosztami magazynowania i dozorowania, kosztami transportu do klienta w/w rzeczy, oraz kosztami transportu powrotnego według cennika firmy kurierskiej.
Podstawa prawna: ( Art. 551 § 1 Kodeksu Cywilnego)

Moje pytanie - czy on ma do tego prawo?
Sprawdziłem e-mail i praktycznie co tydzień wysyłał mi upomnienia. Proszę o pomoc.

Kupiłeś jako konsument, a sprzedawca jest osobą fizyczną? Czy w opisie aukcji było powołanie się na regulamin, np. zdanie, że "aukcja odbywa się na zasadach wskazanych w regulaminie zamieszczonym tu i tu"?

ja konsument - sprzedawca firma zarejestrowana - więc ustawa konsumencka obowiązuje.

W aukcji jest odznaczone prawie twoimi słowami:
"Dokonanie zakupu i prowadzenie transakcji na aukcji odbywa się zgodnie z regulaminem dostępnym pod adresem http... (tu odnośnik do strony o mnie allegrowicza), dokonanie zakupu oznacza akceptację i przestrzeganie regulaminu."
Co gorsza wszystko pisze wyraźnie w aukcji.

Ostatnia edycja:
Ustawa z dnia 02 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U. 2000 Nr 22 poz. 271)

Art. 7. 1. Konsument, który zawarł umowę na odległość, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie dziesięciu dni, ustalonym w sposób określony w art. 10 ust. 1. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.

Konsument ma prawo odstąpić od umowy zawartej na odległość bez podania przyczyny

Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny

Art. 60. [Oświadczenie woli] Z zastrzeżeniem wyjątków w ustawie przewidzianych, wola osoby dokonującej czynności prawnej może być wyrażona przez każde zachowanie się tej osoby, które ujawnia jej wolę w sposób dostateczny, w tym również przez ujawnienie tej woli w postaci elektronicznej (oświadczenie woli).

Zgodnie z powyższym przepisem oświadczenie woli może być złożone w dowolny sposób. Nieodebranie przesyłki jest zachowaniem dostatecznie ujawniającym wolę konsumenta odstąpienia od zawartej umowy.

Zgadza się, cedwah dobrze prawi.
(...) nie należy odrzucać możliwości złożenia przez konsumenta oświadczenia o odstąpieniu od umowy, np. poprzez zwrot przedsiębiorcy otrzymanej rzeczy bez żadnego pisemnego wyjaśnienia co do tej sytuacji.
(za: M. Olczyk, Komentarz do ustawy z dnia 19 września 2003 r. o zmianie ustawy o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U.03.188.1837)).

Możesz odpisać panu, że Ciebie te koszty przechowywania nie interesują, bo skutecznie odstąpiłeś od umowy w dniu .....

Panowie - o zgrozo - dziś otrzymałem list od żony (często nie ma mnie w domu z racji pracy (pracuję na platformie wiertniczej)), w zasadzie 2 listy które przyszły dosyć dawno i je schowała żeby mi później przekazać.

Pierwszy to wezwanie do spłaty należności wysyłane przez sprzedawce w listopadzie, drugi to jak dobrze zrozumiałem jest w sprawie cywilnej o nakaz zapłaty tego sprzedawcy (jest z sądu). Teraz zgadza mi się ten wczorajszy list bo sprzedawca pisał w nim że jeżeli nie spłacę dobrowolnie to odda on sprawę do komornika. Czy oby na pewno mogę zrezygnować z tej transakcji bo coś mi tu nie gra ?

Jeśli dostałeś nakaz zapłaty, to musisz wnieść sprzeciw. Inaczej nakaz się uprawomocni i będzie po zawodach - wówczas komornik ściągnie im należność, która w sumie im się nie należy.

matti82- a ile czasu jest na uprawomocnienie się? Może się mylę ale od uprawomocnienie nie mogę się od tego odwołać ?

Sprzeciw albo zarzuty od nakazu zapłaty wnosi się w terminie 14 dni od daty ich doręczenia (termin zawity). Pismo wniesione po jego upływie co do zasady będzie odrzucone.

Pojawił się problem bo wyrok uprawomocnił się - czy mogę złożyć jakąś apelację ?

Nie. Przysługiwał Ci jedynie sprzeciw. Czy nakaz został przez Ciebie lub kogoś z rodziny odebrany na poczcie?

Przepraszam za odkopanie tematu - ale nieodpowiedzialnych klientów czekają bardzo duże koszta za nieodebrania pobraniówek.
Firma z którą współpracuje ściągnęła już kilkanaście i zamiast 30zł klient płacił kilkaset. Nieodebranie pobraniówki = kradzież - w obu przypadkach naraża się poszkodowanego na koszta, a aukcja ma charakter prawnie wiążący.
Prawo mamy mongolskie, dlatego też zamiast winnemu czyli 'hs20' uświadomić że tak się nie robi i niech spłaci koszta które powstały z JEGO WINY - wy mu doradzacie jak się wykręcić...

Wielkie sry za odkopanie ale czytam i nie wierze. Drogi autorze napisz jak się sprawa potoczyła. Jak ktoś mógł sobie naliczać takie kwoty magazynowania skoro jest dokładnie uregulowane prawnie jakie to mogą być maksymalnie procentowo wartości.

Poza tym taki zapis w umowie (aukcji) jest nieważny

hs20 napisał:
"Dokonanie zakupu i prowadzenie transakcji na aukcji odbywa się zgodnie z regulaminem dostępnym pod adresem http... (tu odnośnik do strony o mnie allegrowicza), dokonanie zakupu oznacza akceptację i przestrzeganie regulaminu."

Regulamin musi znajdować się na środku trwałym dołączonym do umowy.

Powrót