H
hs20
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 166
Witam!
Kupiłem towar na allegro jednakże paczki nie odebrałem, było to jakieś 4 miesiące temu. Dziś otrzymałem przed sądowe wezwanie do zapłaty od sprzedawcy na kwotę ok 900 zł. (towar jest wart 80 zł)
Po kontakcie ze sprzedawcą ustaliłem że zgodnie z regulaminem jaki był częścią aukcji naliczał on za każdy dzień magazynowania 5 zł. Nie zgodziłem się na zapłatę i sprzedawca wniósł sprawę do sądu cywilnego zapłaty w trybie nakazowym.
W jego regulaminie są takie zapisy:
Moje pytanie - czy on ma do tego prawo?
Sprawdziłem e-mail i praktycznie co tydzień wysyłał mi upomnienia. Proszę o pomoc.
Kupiłem towar na allegro jednakże paczki nie odebrałem, było to jakieś 4 miesiące temu. Dziś otrzymałem przed sądowe wezwanie do zapłaty od sprzedawcy na kwotę ok 900 zł. (towar jest wart 80 zł)
Po kontakcie ze sprzedawcą ustaliłem że zgodnie z regulaminem jaki był częścią aukcji naliczał on za każdy dzień magazynowania 5 zł. Nie zgodziłem się na zapłatę i sprzedawca wniósł sprawę do sądu cywilnego zapłaty w trybie nakazowym.
W jego regulaminie są takie zapisy:
25.Nie odebranie przesyłki płatnej przy odbiorze przez Kupującego traktowane jest jako zwłoka w odbiorze rzeczy sprzedanej ( Art. 551 § 1 Kodeksu Cywilnego).
26.Jeżeli kupujący dopuścił się zwłoki z odebraniem rzeczy sprzedanej, sprzedawca może oddać rzecz na przechowanie na koszt i niebezpieczeństwo kupującego.Koszty przechowania pokrywa kupujący. Cena jednej doby magazynowania oraz dozorowania rzeczy sprzedanej nie odebranej z powodu zwłoki kupującego wynosi 5zł+VAT.
27.W przypadku gdy kupujący nie odbierze zamówionego produktu w ciągu 60 dni od daty zakupu sklep ma prawo odstąpić od umowy kupna-sprzedaży.
28.W przypadku odstąpienia od umowy kupna-sprzedaży z powodu nie odebrania rzeczy sprzedanej, przez Kupującego, Kupujący zostaje obarczony wyłącznie kosztami magazynowania i dozorowania, kosztami transportu do klienta w/w rzeczy, oraz kosztami transportu powrotnego według cennika firmy kurierskiej.
Podstawa prawna: ( Art. 551 § 1 Kodeksu Cywilnego)
Moje pytanie - czy on ma do tego prawo?
Sprawdziłem e-mail i praktycznie co tydzień wysyłał mi upomnienia. Proszę o pomoc.