M
maciejK_
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 7
czy da sie namierzyc nadawce maila wyslanego 3 lata temu?
pozdrawiam serdecznie i z gory dzieki za pomoc.
pozdrawiam serdecznie i z gory dzieki za pomoc.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
_chris_ napisał:operator telekomunikacyjny obowiązek przechowywania danych transmisyjnych w okresie dwóch lat. Co nie znaczy, ze nie może dłużej.
Albo być za NATEM z dużą podsiecią, albo wysłać przez interfejs WWW połączywszy się przez anonimowe proxy._chris_ napisał:zgłosić Pan może, ale czy odnajdą, to już inna sprawa - może nie być już logów u operatora albo mail wysłany był z miejsca publicznego, np. kawiarenki...
Na to pytanie chyba sam musisz sobie odpowiedzieć.maciejK_ napisał:...czy... ...jest sens zawracania sobie jeszcze tym glowy...
Ripper napisał:Na to pytanie chyba sam musisz sobie odpowiedzieć.
Pamiętaj też, że adres IP to jedynie jeden z kroków w kierunku identyfikacji nadawcy emaila.
Piszesz o "posiadaczu IP", ale ten posiadacz to w istocie jedynie urządzenie, na którym adres ustawiono lub końcówka sieciowa, do której ten adres jest w danym momencie przypisany (np. przez protokół DHCP).
wlasnie, wiedzialem o tym doskonale juz daaaawno zanim napisalem cokolwiek na tym forum!Ripper napisał:On już chyba o tym wie.
Markiz32 napisał:a masz w ogole oryginał przedmiotowego email'a ...? w nim jest przecież szukany numer IP...![]()
maciejK_ napisał:wiem, ze w naglowku wiadomosci znajduje sie IP nadawcy
Kategoryczne stwierdzenia szanownych panów a zwłaszcza przedstawiciela organów ścigania zasmuca mnie gdyż oznacza, że wiedza na temat: adresów IP, konstrukcji wiadomości mailowej oraz problemu potwierdzenia ( bądź nie ) jej autentyczności jest nikła.Markiz32 napisał:w nim jest przecież szukany numer IP...![]()
Cóż to jest oryginał przedmiotowego emaila ?Markiz32 napisał:a masz w ogole oryginał przedmiotowego email'a ...?
Ano właśnie. Mało tego. Absolwent technikum informatycznego lub pasjonat z pewną minimalną wiedzą jest w stanie w ciągu 5 minut całkowicie sfałszować odebranego maila ( na swój komputer np: Outlookiem ). Np: kolega Markiz32 przyśle mi maila z pozdrowieniami świątecznymi a ja go w 5 minur przerobię tak, że będą tam groźby karalne. Żaden biegły nie będzie w stanie na podstawie tego co mam w komputerze stwierdzić czy mail jest fałszywy czy prawdziwy.Ripper napisał:jak wysłać emaila w taki sposób, żeby wyszedł z drugiego końca świata. Szczególnie jeżeli zależy mu na anonimowości.